//

10 млн вакцинацій за три місяці – перша обіцянка міністра Ляшка. Чи реально її виконати? – Без Брехні

10 млн вакцинацій за три місяці – перша обіцянка міністра Ляшка. Чи реально її виконати?

На засіданні профільного комітету Ради кандидат на посаду міністра охорони здоров`я головний санітарний лікар Ляшко пообіцяв повністю  вакцинувати за три місяці літа 10 млн українців, тобто п’яти мільйонам зробити першу ін’єкцію та ревакцинацію. 

Депутати натомість пообіцяли шукати нового міністра, якщо обіцянку виконано не буде.

Міністром Віктор Ляшка, зрештою, призначили.

Наскільки реально виконати цю обіцянку, розбиралися наші фактчекери. 

Цитата: “В літній період я обіцяю провести 10 млн щеплень…тобто вакцинувати повністю 5 млн українців”

(відео зум-конференції з 21:50 )

 

 

Проведемо простий розрахунок. Отже, для того, щоб вакцинувати за три місяці двічі 5 млн осіб потрібно здійснити 10 млн ін’єкцій.

Відповідно потрібно: 

а) мати потужності проводити по 108 тисяч 696  вакцинації на день;

б) мати в наявності 10 млн доз вакцини.

Ані першого, ані другого Україна наразі і близько немає.

За всі місяці вакцинації держава спромоглася зробити 987 тисяч вакцинацій.

Причому “рекордні” 24-73 тисяч вакцинацій на день тривали лише шість днів з усіх трьох місяців. 

Зазвичай кількість вакцинацій в будній день коливається в межах 10-19 тисяч. На вихідні цей процес взагалі завмирає – показник знижується до сотень вакцинацій.

Тобто на цих лікарняних потужностях з таким підходом розвинути постійну «швидкість» в 100 тисяч вакцинацій щодня за ці місяці держава не спромоглася і навряд чи це можливо. Грубе середньо арифметичне число вакцинацій на день – лише 10 615.

Можливо, якщо вакцинацію винесуть поза межі лікарень і вона стане доступною широкому загалу, без необхідності фізично відстоювати чергу в потенційно небезпечному приміщенні лікарні, тоді, лише зі збільшенням в рази кількості мобільних бригад, можливо і можна було б знайти щодня по 108 тисяч охочих вакцинуватися (більшість захоче Файзером). 

У нас наразі, за словами міністра, є 3000 кабінетів вакцинації і саме запуск їх на повну потужність дав 70 тисяч вакцинацій. Але чим  вакцинувати?

У нас немає 10 млн доз вакцини!

Загалом, за даними РНБО, в Україну заїхало 2 млн 158 тисяч (2158050) доз вакцин, з яких використано вже 987 (987191) тисяч. Отже, залишається 1 170 859 доз.

 До першого червня – дати початку виконання обіцянки міністра – встигнуть вакцинувати ще від сили 80 тисяч, це якщо будуть робити по 20 тисяч на день. В такому випадку у нас залишиться 1, 09 млн вакцин.

У китайського виробника  ми купили 1,9 млн доз вакцини Sinovac Biotec.

Вони поставили наразі лише 700 тисяч доз. Тобто потенційно з червня поставлять ще 800 тисяч. Тобто 1,89 доз у нас може бути. Не вистачає “лише” 8,11 млн.

Секретний контракт на постачання невідомої кількості за невідомою ціною індійської версії AstraZeneca/Covishield, схоже індійці виконувати не збираються, бо самим та вакцина потрібна. Уряд Індії ще 25 березня взагалі заборонив експорт вакцини від Covid-19. 

В Україну встигли поставити лише 500 тис доз Covishield. 

Частково ревакцинацію тих українців, кому першу ін’єкцію зробили Ковішилдом, можна буде зробити іншою АстраЗенекою. ВООЗ у вигляді міжнародної допомоги поставив 23 квітня  367 тисяч 200 доз  АстраЗенеки, але уже корейського виробництва (AstraZeneca-SKBio).

 Загалом ВООЗ за програмою міжнародної підтримки  COVAX надав Україні 958 050 доз вакцин: 590 850 доз Phizer та 367 200 доз AstraZeneca-SKBio.

Але цього замало для літньої обіцяної Ляшком повної вакцинації 5 млн людей.

Тобто майже половину з усіх вакцин нам надали безплатно. Причому це чомусь широко в пресі не висвітлювалося, міністр ані в штаб-квартиру ВООЗ, ані на завод у Корею чи США, як з «рятувальною місією» в Індію,  не літав. 

Обіцяних 2,2-3,7 млн доз AstraZeneca/Covishield, на які розраховував Ляшко навесні, годі чекати – Індія не постачатиме нікому, доки не вакцинує своїх громадян.

Попри переможні звіти і обіцянки тепер уже колишнього міністра Степанова про успішні переговори щодо постачання (ось-ось) великих партій вакцини, наразі у нас немає законтрактованих 10 млн доз вакцини на червень-серпень 2021 року.

Щойно призначений міністр Віктор Ляшко розповів, що переглянув усі контракти і постачання вакцин. І закупівельні організації зараз ще підготують аналітику, що і коли буде поставлено в Україну. 

Щойно призначений міністр Віктор Ляшко розповів, що переглянув усі контракти і постачання вакцин, розпочав процес перемовин про перенесення постачань із четвертого кварталу 2021 року на літні місяці. Плюс ведуться перемовини з компаніями, з якими раніше активних перемовин не було, про пріоритетність постачань влітку.

Назвати ці компанії та найближчі строки поставок він “посоромився”.
А взагалі “нам треба “власну” вакцину виробляти, і три заводи на це здатні”, – вважає новий міністр.
Наразі він розпочав перемовини про трансфер технологій з американськими партнерами і з партнерами з Євросоюзу. https://bit.ly/3hS380z

Десь ми таке вже чули минулого року і навіть уряд ледь не виділив  100 млн на авантюру з  «розробки української вакцини». Але в Україні банально немає лабораторій достатнього рівня для проведення всіх етапів випробувань. Тому, під тиском суспільного розголосу, від цієї, спокусливої для всіх зацікавлених осіб ідеї, зрештою, відмовилися. 

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКУ

Ми не винесли жодного вердикту, адже перевірити достовірність обіцянки міністра Ляшка, який не розкриває джерело своїх оптимістичних розрахунків – неможливо. Але, виходячи з наявних даних щодо швидкості вакцинації  і головне кількості вакцин в Україні, 10 млн вакцинацій за три місяці літа зробити не вдасться. 

Або у пана міністра є геніальний план, або він сподівається на якесь диво. І не варто забувати, що більшість людей хоче, як мінімум ефективний і безпечний Файзер, який потроху постачають, а не китайський Sinovac Biotec, зроблений з хай і «інактивованого», але віруса. Тобто, навіть за наявності в Україні достатньої кількості доз, люди вакцинуватися «аби чим» не побіжать.

Ще по темі:

//
Exit mobile version