//

Військові вантажівки вивозять труни з тілами померлих від кладовища міста Бергамо. Правда! – Без Брехні

Військові вантажівки вивозять труни з тілами померлих від кладовища міста Бергамо. Правда!

Вночі та під ранок мережею поширилися фото і відео з італійського міста Бергамо (що неподалік Мілану), де начебто армійські автівки, зосереджені в колону, підготовлені для вивозу тіл померлих від коронавірусу. Вражаюче зображення викликало неоднозначні реакції. Чимало користувачів вважає, що це черговий фейк. Ця ситуація – не фейк.  Це правда!

ВЕРДИКТ. ПРАВДА

ПЕРЕВІРКА

Аналогічні фото і відео було ідентифіковано у декількох джерелах. Зокрема, у мережі Facebook пост з відповідним дописом і фото розмістив італійський політик @Matteo Salvini та декілька користувачів Tvіtter (Tvіtt 1, Tvіtt 2)  мережі італійського сегменту. На ранок з відповідними репортажами вийшли місцеве видання Lego di Bergmo та одне з головних італійських видань la Repubblika.

На відео la Repubblika дійсно військові вантажівки від’їзжають від центрального входу кладовища Бергамо (ідентифіковано за аналогічними фото за google запитом). У автівки вантажать труни.

Автівки дійсно належать італійській армії, про що свідчать відповідні написи на бортах машин. Вантажівки на фото і відео, що були знайдені у інших джерелах і знаті з різних ракурсів, та на відео la Repubblika – ідентичні.

Також за допомогою google-mаps встановлено, що колони автівок зосереджені на вулиці Borgo palazzo.

Автор. Олександр Гороховський, Герман Шаповаленко.

NB! Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19”, ініційованого керівником проєкту “По той бік новин”

//
Exit mobile version