//

ФЕЙК від експерта | Індійська Covishield – недосліджена вакцина для бідних? – Без Брехні

ФЕЙК від експерта | Індійська Covishield – недосліджена вакцина для бідних?

26 лютого на сайті телеканалу ТСН вийшла новина з заголовком: “Вакцинація для бідних”: імунолог “проїхався” по індійському препарату, яким щеплюють українців. Новину зробили з заяви імунолога Андрія Волянського, яку він озвучив  в прямому етері 24 каналу.  В цьому етері імунолог зробив як мінімум дві неправдиві заяви. Розглянемо їх детальніше.

 

МЕСЕДЖ 1: Тільки 186 вакцинованих були в дослідженні з імуногенності даної вакцини 

“Мій скепсис означає лише те, що немає ніяких даних, якщо в випробуваннях вакцини від AstraZeneca брало участь багато тисяч людей, то по Covishield ми бачимо, що тільки 186 вакцинованих були в дослідженні з імуногенності даної вакцини, це дуже мало”, – сказав лікар під час етеру.

СПРОСТУВАННЯ:

В журналі Lancet ви можете знайти два дослідження щодо вакцини Covishield (ChAdOx1 nCoV-19). Одне дослідження стосується безпеки та ефективності вакцини, – в цьому дослідженні взяло участь 11 636 учасників. 7548 брали участь у клінічних дослідженнях у Великій Британії. 4088 учасників брали участь в дослідженні на території Бразилії.

Інше дослідження стосується безпеки та  імуногенності вакцини. В цьому дослідженні брало участь 1077 волонтерів. Звідки імунолог взяв цифру “186” – наразі невідомо.

 

МЕСЕДЖ 2:  “Ця вакцина не отримала ліцензії у розвинених країнах”.

“Ні Європа, ні Америка, ні Японія, ні Канада у себе цю вакцину не ліцензували, і не ліцензуватимуть. Близько мільярда доз саме цієї вакцини буде використано в програмі COVAX. Це вакцинація для бідних країн”, – сказав Волянський. 

СПРОСТУВАННЯ:

Ще 19 лютого, до початку вакцинальної кампанії в Україні  в західних медіа з’явились повідомлення про те, що Канада збирається закупити 1 мільйон доз вакцини Covishield через те, що такі виробники як Pfizer та Moderna сповільнили свої постачання в Північну Америку. А вже 26 лютого Міністерство охорони здоров’я Канади схвалило вакцину Covishield.

“Сьогодні Міністерство охорони здоров’я Канади схвалило дві вакцини: вакцину вироблену компанією Astra Zeneka та розробленою в партнерстві з Оксфордським університетом, а також версію вакцини Astra Zeneka від індійського Serum Institute of India. 

Справедливості заради зазначимо, що потім імунолог на своїй сторінці у Facebook визнав, що Канада схвалила вакцину, але чи почула це багатомільйонна аудиторія ТСН?

Хто такий Андрій Волянський?

Андрій Волянський – це харківський імунолог. Він часто ставить під сумнів діючий календар щеплень в Україні, а також всупереч міжнародним рекомендаціям радить проходити численні обстеження перед щепленням.  Про це читайте у наших наступних матеріалах.

 

ВИСНОВОК

 

Авторка: Наталія Бушковська

//
Exit mobile version