//

ФЕЙК | Всі хворі на Covid-19 актори, бо хвороби не існує – відео, яке стало вірусним через мережу ТікТок – Без Брехні

ФЕЙК | Всі хворі на Covid-19 актори, бо хвороби не існує – відео, яке стало вірусним через мережу ТікТок

В ТікТок з’явилось відео на якому акторка розповіла про свою роботу в ковід-центрі.  Дівчина виконує роль хворої для телебачення та має детальний сценарій з описанням її симптомів. Ролик шводко “розлетівся” й був перекладений декількома мовами.  В українському Фейсбуці відео з російським перекладом потрапило значно пізніше, але під лозунгом “Корона – главный обман человечества”.  В чому полягає фейк – пояснюємо.

СПРОСТУВАННЯ

«Ноги» цього фейку ростуть… із Німеччини. 10 вересня 2020 року в Берліні відбувалося навчання лікарів, які допомагають хворим на Covid-19. Головна мета заходу – підготувати працівників до роботи в тяжких умовах. А саме до ситуації, якщо кількість хворих на ковід буде зростати занадто швидкими темпами й знадобиться якомога більше спеціалістів для подолання пандемії.

На сайті німецької організації охорони здоров’я Vivantes оприлюднили пресреліз проведення цього заходу. В повідомленні зазначено наступне:

“У навчанні взяли участь близько 50 співробітників з основної команди Vivantes, а також зовнішніх волонтерів, які вже пройшли навчання в CBZJ та допомогли оптимізувати процеси. Близько 70 акторів також брали участь у ролі пацієнтів.”

Під час проведення заходу актори мали змогу знімати себе й ділитися відео. Зокрема, дівчина Меліса розмістила у своєму Instagram серію фото і відео про свою роботу в ролі хворої того дня.

Одне з її відео “вирвали” з контексту інших і використали прихильники теорії змови, а потім й ЗМІ, які не перевірили інформацію. Хоча на відео дівчини чітко видно лого Vivantes.

Водночас акторка неодноразово публікувала спростування й сама описувала, що її відео використали для створення фейків. Цікаво, що в оригіналі відео відзняте німецькою, однак у Фейсбук та ТікТок воно потрапило з перекладом на російську.

ВИСНОВОК:

 

Авторка: Вероніка Хорольська

//
Exit mobile version