//

Індійську вакцину закупили через двох посередників, бо не могли інакше? | Де брехня, а де ПРАВДА – Без Брехні

Індійську вакцину закупили через двох посередників, бо не могли інакше? | Де брехня, а де ПРАВДА

Дві фірми-прокладки, Карле! Лише уявіть: Уряд Шмигаля закупив не дорогу ефективнішу вакцину, а дешевшу, для країн з низьким та середнім рівнем доходу, і при цьому використав дві фірми-прокладки, ще й засекретив вартість вакцини. ВООЗ за цю вакцину відкрито давала не більше 3$, у нас же відомо лише, що Уряд  в грудні виділив окремо міністерству охорони здоров’я 1,3 млрд грн на ці цілі, в обхід ДП “Медзакупівлі України”. Замість спеціально створеної для цього державної установи, яка вела прямі перемовини з виробником постачальником “обрали” ТОВ “CROWN AGENTS UKRAINE” ( не плутати з CROWN AGENTS LIMITED), а замість прямої закупки у виробника продавцем виступила свіжостворена три місяці тому “індійська” ТОВ “ГРЕЙС ОФ ГОД” (яка милозвучна назва) зі статутним капіталом 28 тисяч гривень та видами діяльності від торгівлі м’ясом до килимів та тютюну.

Як все відбувалося

15 грудня перемовини між Україною в особі ДП “Медичні закупівлі України” та виробником Serum Institute of India були на фінальній стадії. МОЗ отримало всі необхідні документи для погодження даної закупівлі. Але жодного повідомлення чи зворотного зв`язку від міністерства ані компанія-виробник, ані державне підприємство “Медзакупівлі України” не отримали.

 

Того ж дня Верховна Рада позбавляє “Медзакупівлі” права розпоряджатися коштами на закупівлю вакцин, коштами тепер керує Міністерство охорони здоров’я. До речі, ще 26 жовтня Кабінет Міністрів віддав державні медичні закупівлі безпосередньо під контроль МОЗ.

23 грудня Кабмін додає МОЗу 1,37 млрд грн на закупку вакцин.

30 грудня МОЗ повідомляє, що уклало договір на поставку вакцини від іншого виробника – Sinovac Biotech через посередника АТ “Лекхім”. Як стверджує МОЗ: “це вимога виробника”.

4 січня компанія Serum Institute of India у письмовому вигляді повідомила, що може відмовитись від замовлення України в разі подальшого зволікання. Тобто офіційні перемовини напевне не ведуться.

10 січня НАБУ порушує справу щодо ймовірно завищеної ціни на китайську вакцину. Поставка китайської вакцини через посередника – під питанням.

13 січня Кабмін призначає спеціалізованою організацією, яка здійснює закупівлю вакцини від COVID-19 замість державного підприємства “Медзакупівлі України” британську Краун Ейджентс Лімітед (CROWN AGENTS LIMITED).

Питання фінансування Кабінет Міністрів України

Як бачимо, в постанові йдеться  не про ТОВ “CROWN AGENTS UKRAINE”, яке було створене рік і дев’ять місяців тому з основним видом діяльності “Консультування з питань комерційної діяльності й керування”.

Але 15 січня саме ТОВ “CROWN AGENTS UKRAINE” повідомляє на своїй сторінці у фейсбук, що це вони будуть здійснювати постачання, хоч і називають себе CROWN AGENTS .

17 лютого Степанов в ефірі Україна 24 обіцяє, що 500 тис. доз АстраЗенека будуть до кінця тижня, переконує, що всі контракти вже укладені, питання лише в логістиці: фрахт літака, завантаження-розвантаження.

18 міністр Степанов робить селфі з літака і повідомляє, що летить на перемовини “з Serum Institute of India,… щоб до вже законтрактованих 12 млн доз, досягти прямих домовленостей на поставку додаткових об’ємів вакцин Oxford/AstraZeneca та NovaVax в 2021-2022 році безпосередньо з виробником.”

Природно було б вважати, що міністр прагне прямих домовленостей з виробником від імені України про постачання державі Україна. Але скидається на те, що міністр проводив перемовини (якщо проводив) про постачання вакцини в інтересах фірми-покупця “Грейс оф Год”, яка потім продала цю вакцину ще одному постачальнику – Crown Agents Ukraine, який доставив в Україну.

На підтвердження цього говорить той факт, що МОЗ засекретив вартість вакцини і призначив постачальником приватну фірму.

19 лютого Міністерство охорони здоров’я видає Наказ № 298, яким, між іншим,  забороняє розголошувати інформацію про ціну вакцини керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних державних адміністрацій, якщо вона їм стане відома в процесі отримання/списання вакцини.

20 лютого посольство Індії публікує текст про те, що це Зеленський з прем’єром Індії домовилися про постачання вакцини.

А на фото під постом міністр Степанов з кимось у масці вітаються кулаками. Степанов на цей момент перебував в Індії, то ж могло здатися, що фото зроблене з перемовин там, наприклад з прем’єром Індії. Прем’єр-міністр Індії, навіть з закритим обличчям, виглядає інакше:

 

 

 

 

 

 

Людина на фото зі Степановим – посол Індії в Україні. Ось він без маски:

Тобто або фото зроблене в Україні не 20 лютого, а раніше, або посол полетів разом зі Степановим заради фото. Жодної інформації про їх спільний політ ми не знайшли.

Лише 22 лютого вакцину реєструють в Україні і робить це фірма-посередник, хоча виробник Серум Інститут до цього кілька років сам реєстрував та постачав інші вакцини до України.

 

Слід зазначити, що згідно з Порядком проведення експертизи матеріалів на лікарські засоби в Україні за якість та безпеку вакцини відповідає не виробник, а заявник.

Заявник (власник реєстраційного посвідчення) – юридична або фізична особа, яка відповідає за ефективність, якість та безпеку лікарського засобу в порядку, визначеному чинним законодавством, та має ресурси для здійснення фармаконагляду в Україні (далі – заявник).

Чи має ресурси для здійснення фармаконагляду ТОВ зі статутним капіталом 28 тисяч гривень – питання риторичне.

А вже 23 лютого “CROWN AGENTS UKRAINE” у себе на фейсбуку звітує про прибуття вакцини до України.  Також саме директорка цього ТОВ брала участь у брифінгу МОЗ у якості постачальника. Хоча, повторимося, постачальником офіційно визначено британську фірму.

25 лютого на критику про непрямі закупівлі у посередника Степанов дає відповідь подібну до відповіді у випадку з китайською вакциною: нібито це вимога виробника.

“У зв’язку з тим, що він (інститут) не має свого представництва, він уповноважив компанію передати документи на реєстрацію. Ця компанія фігурує у відповідних документах на реєстрацію. Це як нотаріуса уповноважують”, – пояснив голова МОЗ”.

 

Ця відповідь не витримує критики, тому що “відсутність представництва” не заважала Serum Institute of India протягом кількох останніх років напряму реєструвати та постачати до України інші вакцини.

Ми надіслали запит до Serum Institute of India з проханням пояснити, чому у випадку саме з цією вакциною знадобився посередник. Посередник, створений три місяці тому, зі статутним капіталом 28 тисяч гривень і видами діяльності “торгівля всім”.
 

 

Висновок:

 

В Україну приїхала справжня вакцина, яка схвалена  Міністерством охорони здоров’я України,  Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), а з 26 лютого – і Міністерством охорони здоров’я Канади.

Цю вакцину ВООЗ оцінила в 3$ за дозу.

У нас же відомо лише про 1.3 млрд гривень, які ще в грудні виділили на закупівлю вакцин.

Сама закупка вакцини викликає багато питань, починаючи з небажання розголошувати справжню ціну і завершуючи компанією-прокладкою, яка не була потрібна раніше для закупки вакцин від Serum Institute of India.

Таємні контракти – це чудове середовище для корупції.

Від редакції ми закликаємо не плутати якість вакцини та корупційні ризики.

Також ми очікуємо на відповідь інституту на наш запит для подальших роз’яснень.

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version