//

Іспанська драма з китайськими експрес-тестами як попередження для України – Без Брехні

Іспанська драма з китайськими експрес-тестами як попередження для України

Іспанська драма з китайськими експрес-тестами розвивався стрімко. Лише в суботу Прем’єр переможно заявляв про замовлення 640 тисяч перевірених та сертифікованих тестів, а вже у четвер МОЗ змушений був визнати, що вони не працюють. І хоч влада під тиском ЗМІ та опозиції доволі швидко визнала неналежну якість тестів, але визнавати себе винною не поспішає.  Які тести привезуть до України і хто зізнається в їхній якості, раптом що – питання риторичне. Та сподіваємося, влада винесе уроки з іспанського гіркого досвіду та не допустить подібних помилок. Принаймні Київ, при замовленні тестів для столиці, на дешеву рибку не спокусився.

Теза: Іспанія отримала з Китаю браковані експрес-тести –  Київ купив такі ж.

Вердикт: Щодо Іспанії – ПРАВДА, щодо Києва – МАНІПУЛЯЦІЯ.

Як було в Іспанії

1) Іспанська преса: китайські тести – піратська підробка

21 березня науковий комітет при МОЗ Іспанії заявляє, що в Іспанії було щонайменше чотири компанії, які постачали тести на коронавірус. “Ми придбали 640 000 тестів на міжнародному ринку”. https://bit.ly/2xzithe

Того ж дня Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес у відеозверненні переможно заявив, що закуплена перша партія з 640 тисяч швидких тестів:

“Це надійні та сертифіковані тести, і це дуже важливо – сертифікація. Це дуже важливо, оскільки вони повинні мати всі гарантії здоров’я.” 

25 березня міністр охорони здоров’я заявляє, що Іспанія оформила контракт на придбання медичних препаратів у Китаю для боротьби з коронавірусом на 432 мільйони євро.

26 березня видання EL Pais оприлюднює інформацію про неякісні тести з посиланням на “анонімні джерела” в тих медичних центрах, в які передали першу партію тестів. На перевірених раніше хворих ці тести показують негативний результат. Чутливість тестів складає близько 30%, в той час як для вірусів потрібно не менше 80%.

.

2) Китай: ви купували бозна в кого, у цієї контори навіть ліцензії немає

Миттєва реакція. Через те, що під загрозою контракт на постачання медобладнання та ліків, вартістю 432 мільйони євро (які Китай називає “пожертвою” уряду та Аліекспресу)  китайська амбасада в Іспанїї реагує миттєво –  за 9 хвилин після появи статті на EL Pais у своєму твіттері заявляє, що дефектні тести:

не входять у майбутню поставку, куплені не у запропонованого Китаєм перевіреного постачальника,

і взагалі, та фірма немає в Китаї ліцензії на продаж медичної продукції. https://bit.ly/2xvc9HG

 

3) Іспанія: ми справді брали не напряму в Китаї, а у “бариги”, але з документами

Влада Іспанії того ж дня змушена підтвердити, що тести таки дефектні.

Одначе, Фернандо Сімон виправдовується, що лише певна партія тестів виявилася недієвою, мова буцімто йде лише про 8000-9000 тестів, які й розповсюджені були для тестової перевірки. Насправді вони були надіслані для справжньої роботи “в бойових умовах” і цю цифру просто неможливо приховати, адже про 9 450 неробочих тестів заявив очільник охорони здоров’я громади Мадриду https://bit.ly/2Upp9Yk.

Натомість міністр охорони здоров’я Іспанії пан Ілла заявляє уже про повернення 50 тисяч тестів з замовлених 640 тисяч. https://bit.ly/3dCLgSN

Його виправдання базується на іншому: справді, ми купували, але раніше, ніж уряд Китаю надав список перевірених фірм, і взагалі у місцевого дистриб’ютора (анонімного, але надійного). Та й у фірми bioeasy були сертифікати відповідності СЄ, ось вони – самі перевірте https://bit.ly/3avcqZY.[embeddoc url=”https://www.mscbs.gob.es/gabinetePrensa/notaPrensa/pdf/26.03260320200943266.pdf” download=”all”]

Правда Іспанське агентство з лікарських засобів та медичних препаратів не перевіряло цей продукт, але Інститут здоров’я Карлоса III проаналізував документацію щодо клінічних досліджень, яку надав виробник. Та ви не подумайте, тести ми лише тестували в лікарні Мадриду і Інституті Карлоса ІІІ, а не діагностували справжніх хворих. І щойно виявили їхню низьку якість – одразу видали наказ на відкликання. https://bit.ly/2ycFJ4Z

Виглядає не надто переконливо. Прикметно, що навіть сертифікати відповідності були завантажені на сайт МОЗу після ґвалту в пресі.

На вимогу ЗМІ та опозиції оприлюднити суму угоди щодо 640 тисяч неякісних тестів влада відповідає мовчанням. Так само як невідомим залишається “надійний місцевий дистриб’ютор”.

 

4) Виробник: ми то частину тестів замінимо, але ви – криворукі і не вмієте тестувати.

МОЗ поспішило запевнити, що постачальник одразу зв’язався і збирається замінити дефектні тести іншим типом випробувань.

Натомість компанія Bioeasy видала свою версію подій. Вона адресувала листа до МОЗ Іспанії та всіх кого це може стосуватися, в якому повідомила, що працює на міжнародний ринок тому якість китайські ліцензії їй не потрібні, а сертифікати СЕ та США (деякі) у них є. До речі, в листі зазначено, що до України вони поставили 40 тисяч тестів. Щодо випадку в Іспанії, фірма натякає на криворукість іспанських лікарів: “оскільки це швидкі тести, то дотримання протоколу дуже важливе”.

І атракціон невиданої щедрості від виробника: лише щоб пацієнти отримали найкращу діагностику і допоможіть Іспанії боротися з COVID-19, ми збираємося замінити всі замовлення на флуоресцентний тест на антиген, щоб забезпечити чутливість і специфічність. https://bit.ly/2UJUIuX

[embeddoc url=”https://files.mediaset.es/file/10002/2020/03/26/carta_empresa_Bioeasy_7847.pdf” download=”all”]

Єдиний мультик з інструкцією https://bit.ly/3dASG93 щодо правил забору тесту не викликає відчуття аж такої складності процедури, щоб 70% тестів були зіпсовані.
Але ж протокол забору та підготовки матеріалу для “більш чутливого” флуорисцентного тесту нічим не відрізняється! від дешевшого, який “не змогли” опанувати іспанці. https://bit.ly/2UsB7Ak

Тобто проблема все ж не в протоколі, а в чутливості тесту.

 

А що ж у Києві

І ось тут ми підходимо до головного – а які ж тести купив Кличко, адже він брав у того ж виробника, про що свідчить  фото з його допису у ФБ та  згадка про 40 000 тестів для України в листі  Bioeasy .


.

 

5) У Кличка: ми брали в цієї ж контори, але не ті тести, що іспанські невігласи, а нормальні

Трішки про тести Bioeasy: фірма пропонує на ринку три види експрес-тестів (для України – лише два). Це тести на визначення антигену вірусу та антитіл до нього. Антиген вказує на наявність вірусу в організмі, антитіла, на боротьбу організму з вірусом. Відповідно антитіла – це точно ознака, що вірус в організмі є. Але на вироблення антитіл організму потрібен певний час, тому тест може бути негативним, наприклад, в перший день зараження. Натомість тест на антигени сам по собі менш чутливий і специфічний. Антитіла визначаються з крові чи плазми, антиген – простіше – з мокроти чи вимазу з носа.

Проте  обидва варіанти це лише експрес-тести і 100% гарантії вони не дають.

Судячи з фото (офіційних доків, звісно ж ніхто не виклав) від Кличка та його заступника Миколи Поворознюка, Київ закупив саме тести на антитіла, більш надійні. Про що не упустив можливості похвалитися заступник голови у себе на ФБ сторінці: https://bit.ly/2WNGFY1

Тут “зрада скасовується”, але які експрес-тести прилетіли з Китаю широко анонсованим Зеленським рейсом – невідомо.

.

.

.

//
Exit mobile version