//

“Коронавірус не живе на поверхнях, передається через дихання” – повторне “зараження” ФЕЙКОМ – Без Брехні

“Коронавірус не живе на поверхнях, передається через дихання” – повторне “зараження” ФЕЙКОМ

 Ми це спростовували ще тиждень тому. Але російська пенсіонерка з окупованого Криму лише зараз прочитала статтю “масковскава камсамольца” від 9 квітня! Та на диво, перепост давно спростованої  статті пенсіонеркою, яка зазвичай не постить нічого, окрім 10 листівок-безглуздівок за день, почав другу хвилю інформзараження. Цю маячню поширило 35 тисяч людей!

Але пізніше навіть за пенсіонерку фейк підхоплює інформаційна агенція Уніан. І теж отримує під 35 тисяч переглядів.

То ж для тих, хто ще не засвоїв, що це фейк, коротко, але по суті повторюємо основні тези.

ВЕРДИКТ: ФЕЙК

СПРОСТУВАННЯ

 Жодних  результатів досліджень щодо живучості вірусу на поверхнях від лікаря Штреєка немає. Дослідження почали проводити в Хайнсберзі (Німеччина) тільки 30 березня. Триватиме дослідження 4 тижні. Офіційно ж Університет Бонна та Уряд Федеративної землі почали спільний дослідницький проєкт тільки 7 квітня.

 У коментарі The Guardian Штреєк говорить, що це тільки попередні висновки, які наразі ніде не опубліковані і не мають відповідних підтверджень.

Історія почалася, насправді, ще раніше, 31 березня, під час етеру на каналі ZDF. Професор розповідав, що сліди вірусів, які вони виявили в будинках хворих, виявилися нежиттєздатними (дані обіцяв оприлюднити згодом), тому припустив, що заразитися можна лише при такому контакті: “мокрота хворого – рука – ручка дверей – рука здорової людини – слизова здорової”. 

Гендрік Штреєк не сказав “якщо ОДРАЗУ взятися за ручку”.   На питання ведучого: «Як швидко треба взятися за дверну ручку, щоб заразитися», відповів: “Подібне дослідження серйозно ще не проводилося”.

Тобто, Штреєк, на якого всі посилаються, каже: «Серйозні дослідження ще не проводилися».

Опубліковані Попередні висновки дослідження, яке проводилося в Гангелті, стосуються рівня летальності від коронавірусу  і  уже викликали критику серед науковців через їх неповноту і суперечливість.

Ми раніше розбирали детально всю ситуацію. Те дослідження спочатку  опублікували, потім видалили, а тоді опублікували іншу версію з іншими цифрами. Власне, питань поки більше, ніж відповідей. Чекаємо, поки буде остаточна версія.

Ознайомитися із попередніми результатами можна тут. І, о диво! Там немає нічого про “живучість” вірусу на поверхнях! Тобто, крім слів журналістів, жодної інформації немає!

Жодної нової інформації з часу того сумнозвісного ефіру 31 березня, коли пан Штреєк зробив непевну заяву про дверні ручки, не було. 

 Загалом, стійкість коронавірусів у навколишньому середовищі залежить від багатьох факторів, таких як температура, вологість і якість поверхні. А вірулентність саме цього вірусу ще й від кількості (титру).

 А ось тут теж допублікаційне дослідження щодо живучості коронавірусу на різних поверхнях.  Серед співавторів представники CDC – американського центру з контролю захворювань – тому довіри до нього значно більше. Наразі, чітко зазначено, як, що і якими методами досліджували, можна все переглянути, є дискусія, яка опирається на методологію.

Власне:
 Пластик (поліпропілен) – до 72 годин
 Нержавіюча сталь (AISI 204) – до 48 годин
 Картон – до 24 годин
Мідь – до 4 години

Детально тут.

 Управління охорони здоров’я Швейцарії взагалі все пояснює дуже доступною мовою: «Коли людина, заражена коронавірусом, чхає або кашляє в повітря, віруси у мікрокраплинах прилипають до поверхні. Якщо потім торкнутися поверхні, а тоді – торкнутися рукою очей, носа чи рота, вірус може потрапити в організм». Також зазначають, що на цей момент немає точної інформації про те, як довго віруси залишаються заразними на різних поверхнях і акцентують увагу: «Важливо: Регулярно чистіть предмети чи поверхні, яких часто торкаєтесь. Використовуйте для цього звичайний засіб для чищення».

 

Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19” – “По той бік пандемії”,  ініційованого ресурсом “По той бік новин”

 

//
Exit mobile version