//

Маніпулятивна “зрада” про те, що Pfizer нам брехав про ефективність вакцини – Без Брехні

Маніпулятивна “зрада” про те, що Pfizer нам брехав про ефективність вакцини

Відволічемо вас від тривог, дронів та віялових відключень світла старою доброю антивакцинальною зрадою.

ТЕЗА: В медіа та на сайтах мета яких антивакцинальна пропаганда, почала з’являтися новина, що старша виконавча директорка компанії Pfizer Джанін Смолл заявила про те, що “Ми ніколи не тестували вакцини проти коронавірусу на те, наскільки ефективно вони запобігають передачі вірусу”. 

Деякі антивакцинальні сайти перекрутили цю новину, переклавши заяву так, ніби вакцину в принципі не тестували на ефективність. Це неправда, а помилка перекладу або свідоме введення в оману. 

Що ж насправді сказала виконавча директорка і чому ця “зрада” абсолютно роздута?

Роб Рус, член Європейського парламенту від Нідерландів, запитав її, чи тестувалась вакцина проти ковіду на ефективність проти розповсюдження хвороби, директорка Файзер відповіла

“Ні, ми дійсно мали рухатись зі швидкістю, яку дозволяла наука”

Після цього Рус запустив маніпулятивний твіт про те, що компанія брехала людям і просто змушувала їх вакцинуватись.

Але суть в тому, що компанія ніколи не заявляла про те, що вакцина захищає проти розповсюдження вірусу. 

Дослідження, яке компанія опублікувала 10 грудня 2020 року, повідомляло, що дві вакцини на 95% захищають проти симптоматичного перебігу COVID-19 людей віком від 16 років і старше. 

CEO Pfizer Альберт Боурла в інтерв’ю в 2020 році чесно заявляв, що даних щодо носійства та того, чи можуть вакциновані передавати вірус немає. 

Те саме було заявлено і в прес-релізі компанії.

Натомість дослідження були сконцентровані на запобіганні хворобі та її важких форм. 

Проте після перших досліджень пройшло вже достатньо багато часу. Що кажуть нові дані?

Дослідження, які проводились вже після виходу вакцини на ринок, показують, що щеплення будо допоміжним в попереджені навіть асимптоматичних випадків хвороби. Тобто таких, коли ви хворієте, але не відчуваєте жодних симптомів. Принаймні, якщо ми кажемо про ранні варіанти вірусу.

А якщо людина переносить ковід без симптомів, то значить вона менше виділяє вірусу з кашлем та чханням, що так знижує ризики розповсюдження. 

 

Також Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC) у своєму звіті від 19 серпня 2022 року написав, що як мінімум одна доза вакцини надає мінімальний захист саме від передачі вірусу. Хоча цей захист може поступово знижуватись. 

 

Висновок:

 

Не було ніякої брехні чи зради. З самого початку розробки вакцини, дослідження були сконцентровані на попереджені смерті, важких випадків та самого факту зараження. Згодом, все більший акцент був саме на запобіганні ускладненням та смерті. 

Але дані показують, що щеплення, принаймні тимчасово, знижує і ризики передачі вірусу. 

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version