//

Морські водорості допоможуть подолати COVID-19 | Чергова  МАНІПУЛЯЦІЯ – Без Брехні

Морські водорості допоможуть подолати COVID-19 | Чергова  МАНІПУЛЯЦІЯ

У російських та українських ЗМІ останнім часом поширюється новина про те, що лікарські засоби, які містять хімічну речовину гепарин, нібито здатні блокувати коронавірус COVID-19 краще, ніж, наприклад, препарат «Ремдесівір», який активно використовують в США. Зокрема ЗМІ роблять акцент на тому, шо бурі водорості Cystoseira, які є у водах Азовського моря, можуть бути використані для створення препаратів для відновлювальної терапії після перенесеної коронавірусної хвороби. Це дійсно, гарна ідея і можливо вона буде реалізована як тільки вчені доведуть, що гепарин з морських водоростей здатен блокувати COVID-19. Тому що наразі ця інформація – маніпулятивна.

ПЕРЕВІРКА

По-перше, з морських водоростей виділяють не гепарин, а інші природні антикоагулянти – фукоїдани. Звідки ж взялася взагалі інформація про революційні здібності морських водоростей? Це препринти наукових статей від 10 липня і результати другого дослідження від 24 липня в розділі «Кореспонденція» онлайн-журналу Cell Discovery. Перша робота не дала значних результатів, а вже з другого дослідження виходить, що деякі антикоагулянти не тільки розріджують кров, але і здатні діяти прицільно проти коронавірусу. Проте дослідники проводили випробування не на людських клітинах, а в штучному середовищі пробірки.

Під час дослідження фукоїдани були виділені з бурих водоростей Saccharina japonica. Антикоагулянтну дію (таку, що перешкоджає зсіданню крові) цих речовин можна порівняти з ефективністю гепарину, однак механізм дії відрізняється. Гепарин (якщо його не синтезують в лабораторних умовах) отримують, головним чином, зі слизової оболонки кишечника великої рогатої худоби і свиней.

До того ж, автори не порівнювали противірусну ефективність гепарину та фукоїданов з іншими противірусними препаратами.

Важливо відзначити, що у дослідників не було мети порівняти противірусну ефективність фукоїданів і гепарину з аналогічними характеристиками інших противірусних препаратів, які присутні в протоколах лікування COVID-19. Автори лише мимохідь згадують «Ремдесівір», вказуючи на те, що один з фукоїданов (RPI-27) виявився «істотно більш потужним» засобом проти COVID-19 ніж цей схвалений для важких пацієнтів противірусний препарат.

Головним висновком роботи стало підтвердження противірусних властивостей досліджених речовин – причому більш високу ефективність в боротьбі з COVID-19 продемонстрували саме фукоїдани, а не гепарини. Крім цього, жоден з протестованих полісахаридів не опинився токсичним навіть при високій концентрації.

Наразі дослідники пропонують продовжити вивчення противірусних властивостей цих речовин спочатку на первинних культурах епітеліальних клітин людини, а потім застосувати для лікування пацієнтів хворих на коронавірус. З тексту дослідження випливає, що найбільш перспективним способом застосування згаданих полісахаридів в клінічній практиці може стати назальний спрей або дозований інгалятор.

//
Exit mobile version