//

Російський фейк: «COVID-19 не вызывает пневмонию та ОРЗ. Мы лечим неправильную болезнь» – Без Брехні

Російський фейк: «COVID-19 не вызывает пневмонию та ОРЗ. Мы лечим неправильную болезнь»

Віртуози фейкових новин днями запустили нову хайпову тему про коронавірус – «медики всього світу лікують не ту хворобу – COVID-19 не викликає пневмонію та гострі респіраторні захворювання». Як ми неодноразово писали у своїх викриттях, посилаючись на фахові джерела – дискусії навколо різних аспектів діагностування, походження та протоколів лікування короновірусу відбуваються постійно. Світова медична спільнота отримала виклик, до якого була не готова. Тому пошуки рішення відбуваються в поточному режимі протидії пандемії COVID-19. На тлі такої ситуації останнім часом з’являється велика кількість досліджень чи гіпотез, щодо ключових питань короновірусу. Але поки значна частина з них залишаються на рівні теорій, бо їх доказ, а тим більше – практичне застосування – потребують багато часу. Це важливий момент, який нам з вами допоможе зрозуміти, що повідомлення з констатацію – «мы лечим неправильную болезнь» – черговий фейк. І для цього не потрібно залазити у хащі медичної термінології. Варто лише з’ясувати хто і за яких обставин поширює цей фейк.

ВЕРДИКТ. ФЕЙК

ПЕРЕВІРКА

Хто ви Dr. Hany Mahfouz?

Повідомлення про те, що «мы лечим неправильную болезнь» поширилося в українському інформаційному просторі… російськими ресурсами, а саме «Политические Известия в Украине», «В мире», групі у Facebook «В мире» (понад 66 000 підписників),  а також ресурсом, що спрямований на грецьку руськомовну аудиторію «Русские Афины».

Всі ці ресурси дають інформацію – заяву, про те що «COVID-19 не викликає пневмонію та ГРЗ» і «ми лікуємо неправильну хворобу» -зробив начебто Dr. Hany Mahfouz. Впадає в око – ні один з ресурсів не дає посилання на цю заяву в оригіналі, обставини де і як вона була оголошена, не дає жодної інформації про самого фахівці, всі ЗМІ повторюють одне й теж специфічне написання імені та прізвища лікаря саме в англійському варіанті.

Хто ж цей загадковий фахівець? Dr. Hany Mahfouz – таки існує. Інформацію про нього міститься у мережі Doximity – спеціалізованій американській мережі медичних працівників, яка охоплює 75% сертифікованих лікарів.

Згідно даних мережі Dr. Hany Mahfouz (повне ім’я/прізвище – Hany Mohamed Mahfouz Ibrahim) має ліцензію на практику у штаті Міссурі (2015021505). Спеціалізація – терапія, критична допомога, нефрологія.

Інформація про Dr. Hany Mahfouz є у таких американських і міжнародних онлайн-медичних сервісах та довідниках як Zocdoc, HEALTH CAREforPEOPLE, CareDash, WebMD. Ці ресурси публікують дані про клініки, в яких працює лікар, персональний контактний телефон, навіть години прийому.

Проте – ні ці ресурси, ні інші пошукові системи не дають жодної інформації про «сенсаційну» заяву фахівця. Так само, як немає згадок про його участь у певних дослідженнях про COVID-19 (хоча це не виключаю, що в межах своїх професійних обов’язків він може допомагати людям, що інфіковані коронавірусом).

Дослідження для дискусії

Текст повідомлення у «Политических Известих в Украине» містить чисельні орфографічні помилки і неузгодження, що свідчить про неякісний переклад з іноземної для руськомовних фейкарів мови. Також замість посилання на першоджерело є припис на неідентифіковану «Конференцію RAS».

Проте, пошукові системи видають нам ще одне джерело, де опублікована інформація про дослідження, яке є основою вірусного повідомлення – це «Портал РАНМ» – web-представництво Російської академії медичних наук.

Російські науковці теж згадують у заголовку «Важное заявления dr. Hany Mahfouz», у тексті розповідь теж йде начебто від першої особи, про що свідчать такі словосполучення – «я считаю». Але знов же таки – жодної інформації про самого медика та його кваліфікацію.

Однак, в кінці матеріалу – і тут треба зняти капелюха перед расейськими «ученими мужами» – вказується першоджерело. Це дослідження: «COVID-19: Атака 1-бета-ланцюга гемоглобіну та захоплення порфірінто-інгібіту людини». І тут починається найцікавіше.

Авторами дослідження вказуються Веньчжун Лю і Хуалан Лі (Wenzhong Liu,  Hualan Li). Вони представляють два наукові заклади: Школа комп’ютерних наук та інженерії, Університету науки та техніки в Сичуані (Цзыгун, 643002, Китай)  та Шкілу естетичної наукової і харчової інженерії (Ібінський університет, Ібінь, 644000, Китай).

У вихідних даних дослідження, а також серед авторів Dr. Hany Mahfouz – відсутній!

Крім того, автори дослідження зробили наступний припис у висновках:  

«Ця стаття призначена тільки для академічного обговорення, без експериментального підтвердження. Ми сподіваємося, що кваліфіковані лабораторії зможуть провести експериментальну перевірку».

Тобто, це лише припущення авторів гіпотези, а не вже доказаний факт. І мова про «мы лечим неправильную болезнь» не йде!

 

Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19” – “По той бік пандемії”,  ініційованого ресурсом “По той бік новин”

//
Exit mobile version