//

«Вбити Білла», або чергова порція ФЕЙКІВ про всесвітню змову на чолі з Біллом Ґейтсом – Без Брехні

«Вбити Білла», або чергова порція ФЕЙКІВ про всесвітню змову на чолі з Біллом Ґейтсом

Фейки, що стосуються відомого філантропа Білла Ґейтса – одна з найулюбленіших тем фейкмейкерів від конспіроогії. Чого тільки не брешуть про нього — нібито за допомогою вакцин він хотів скоротити людську популяцію (ніт), передбачив нинішню пандемію (ніт) і навіть готувався до неї (знову ніт).

Отже: «Білл Ґейтс передбачив пандемію коронавірусу ще в 2015 році. А в жовтні минулого, задовго до першого зафіксованого випадку зараження, експерти провели симуляцію боротьби з вірусним спалахом, який мав забрати 65 мільйонів життів».

Такі твердження — недобросовісна маніпуляція. Мета її — посіяти паніку, сум’яття і недовіру до офіційних джерел інформації.

ВЕРДИКТ: ФЕЙК

ПЕРЕВІРКА

Про скорочення населення

Не треба бути Вангою, аби передбачити, що людство ще не раз зіштовхнеться з пандемією. Серед іншого — спричиненою різними коронавірусами. Науковцям і політикам це відомо давно, а тому вони постійно моделюють різні сценарії реагування на такі ситуації.

Серед них — і так звана «Подія 201», організована Центром охорони здоров’я імені Джонса Гопкінса в співпраці зі Всесвітнім економічним форумом і Фондом Білла та Мелінди Ґейтс. Захід дійсно відбувся у жовтні минулого року. Експерти намагалися скласти план дій на випадок важкої пандемії. І хоча ці «тренування» спиралися на можливий спалах коронавірусного захворювання, дані, які використовували для моделювання потенційного впливу цього вигаданого вірусу, не схожі на nCoV-2019.

«Для сценарію ми моделювали вигадану пандемію коронавірусу, але ми прямо сказали, що це не прогноз. Зараз ми не передбачаємо, що спалах nCoV-2019 забере 65 мільйонів життів», — пояснюють організатори.

У своєму виступі, яке подають як «пророцтво», Білл Ґейтс нічого не казав про страшну пандемію, яка ось-ось накриє весь світ. Філантроп наголошував, що країни світу не готові протистояти пандеміям і що потрібно розширювати можливості діагностики, вакцин та лікування. Бо «наступна епідемія може бути набагато гіршою».

Виступ Ґейтса зосереджений на потенційній епідемії, а не на спалаху масштабів пандемії. Він також не згадує коронавірус, але натякає, що майбутній збудник хвороби, ймовірно, буде вірусним.

«Ніхто не міг передбачити, наскільки ймовірною є поява нового вірусу. Однак ми знали, що якоїсь миті це трапиться — або з грипом, або з іншим респіраторним вірусом», — нещодавно пояснював філантроп.

Геть оскаженілі конспірологи стверджують, що Білл Ґейтс хотів скоротити населення планети за допомогою вакцин. «Якщо ми добре попрацюємо над вакциною, то зможемо скоротити населення на 10-15%», — мовляв він це озвучив під час виступу на TED у 2010 році. Але це брехня — він ніколи такого не казав. Він говорив не про скорочення популяції Землі, а про скорочення приросту населення завдяки поліпшенню охорони здоров’я і якості життя.

Ось дослівний переклад промови: «Сьогодні у світі проживає 6,8 мільярда людей. І ця кількість прямує до 9 мільярдів. Тепер, якщо ми проведемо дійсно чудову роботу щодо нових вакцин, охорони здоров’я, репродуктивного здоров’я, ми могли б знизити це (мається на увазі потенційний приріст), можливо, на 10 або 15 відсотків. Але наразі ми спостерігаємо збільшення приблизно на 1,3 мільярди».

У коментах обурилися, мовляв, як це можливо — медицина покращується, а приріст населення знижується. Тож ми коротко і дуже спрощено пояснимо, як це працює. Покращення медицини, репродуктивного здоров’я, економіки в цілому призводить до зниження народжуваності. Батькам немає потреби народжувати купу дітей, щоб бодай одна з них вижила, не потрібно народжувати багато дітей, щоб було кому на старість підтримати. Це показує приклад західних країн з хорошою системою охороною здоров’я, де народжуваність дуже низька. В сім’ї часто лише одна дитина.

Як бачите — фейк розрахований на людей, які не володіють англійською мовою. А у випадку з носіями просто видається без контексту через монтаж і розрахований на неуважність. Насправді фонд Білла Ґейтса виділяє значні кошти на боротьбу з 2019-nCOV.

Про коронавірус і вакцини

Споростуємо фейк про те, що коронавірус штучний, пандемія спланована і все це задля того, аби залякати людей і змусити їх щеплюватися. Геномний аналіз показав, що SARS-CoV-2 пов’язаний з вірусами, подібними до тих, що є в кажанів. Це не означає, що люди заразилися саме від цих тварин. Можливі проміжні джерела інфікування, але вони поки що не встановлені. Втім науковці одностайно наголошують на природному походженні віруса. Відповідно ніхто не міг його передбачити, а тим паче спланувати.

Фонд Білла та Мелінди Гейтс дійсно виділяє чималі кошти на розробку вакцин — серед іншого і від нового коронавірусу. Зокрема вони взяли на себе зобов’язання допомогти країнам, що розвиваються у боротьбі з COVID-19 на суму близько $100 мільйонів.

«Потрібно побудувати систему, яка може розробити безпечні та ефективні вакцини, затвердити їх та доставити мільярди доз протягом кількох місяців. На це потрібні мільярди доларів. Але зважте на економічні наслідки, які може накласти епідемія — просто подивіться на те, як COVID-19 руйнує ланцюги поставок та фондові ринки. Буде суспільна угода», — пише Ґейтс у своєму нотатнику.

Наразі немає клінічно схвалених противірусних препаратів, які можна використовувати проти COVID-19. Тому будь-які теорії про вбивчі вакцини, які філантроп нібито хоче нав’язати людству, щонайменше виглядають дивно і нелогічно. Самі поміркуйте — аби він все спланував, хіба не підготувався ретельніше? І якщо на думку конспірологів задача вакцини — вбивати людей, то чи є сенс роками потіти над її розробкою, а потім ще проводити дорогі клінічні випробування, аби переконатися в їхній безпечності? Питання радше риторичне, адже навряд ми почуємо виразну відповідь фейкометів.

Станом на восьме квітня, серед світових розробок вакцини проти COVID-19 є 115 «кандидатів». З них 78 підтверджені як активні — вони перебувають на дослідницьких або клінічних стадіях, ще 37 — непідтверджені. Чимало розробників заявили про плани розпочати випробування вакцин на людях уже цього року. Такий поспіх пов’язаний з високою смертністю, яку спричиняє новий коронавірус. Хай там як, ніхто нікого не силуватиме, щеплення робитимуть тільки добровольцям.

У ВООЗ вже не раз нарікали на конспірологів. Дезінформація ускладнює роботу медиків, відволікає увагу тих, хто ухвалює рішення, сіє страх і сум’яття серед суспільства. Через це у ВООЗ вимушені боротися на тільки з вірусом, а й з любителями теорій змови, які поширюють дезінформацію і підривають суспільні заходи в боротьбі з пандемією. «Дезінформація стає заразнішою самого коронавіруса», — зітхають в організаціії. Пізніше для цього явища навіть почнуть використовувати окремий термін — інфодемія.

 

Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19” – “По той бік пандемії”,  ініційованого ресурсом “По той бік новин”

//
Exit mobile version