//

Як Сінгапур “переміг” COVID-19 або наші “Нові Сінгапури” – Без Брехні

Як Сінгапур “переміг” COVID-19 або наші “Нові Сінгапури”

 

Цікаво, чи всі ті, хто поширювали ось цю картинку мем, задумувалися над тим, як і що відбувається в Сінгапурі, чи перевірили вони, що зараз і країні пішов спалах і їхня картинка уже не відповідає дійсності. 

 Цей текст спершу задумувався як фактчек маніпулятивної картинки-мему «Як у Сінгапура вийшло перемогти коронавірус».

Але статистика говорила сама за себе – коронавірус в Сінгапурі є, померлі є  хоч і стримують вони його неймовірно ефективно, враховуючи кількість китайських громадян в країні. 

Попри всі дійсно жорсткі заходи, 21 березня в Сінгапурі зафіксовано 2 перші смерті  і станом на 5 квітня там уже 1189 і 6 померлих. https://bit.ly/3dUb2Cb 

Та все ж методи і засоби стримування вірусу, які вживає Сінгапур, викликають щире захоплення .  

Ми планували розповісти вам про справжню державу в смартфоні, SmartSingapure та Smart Nation як національну ідею, коли в обмін на відкриті дані, якісні державні послуги та високий рівень благополуччя люди жертвують своєю індивідуальною свободою та конфіденційністю: https://data.gov.sg/

Людей, які цілодобово  надають всю можливу інформацію про себе через десятки зручних та корисних урядових застосунків https://bit.ly/3dV2Z7Z

Допомагають наповнювати загальнодоступну Відкриту карту https://bit.ly/2V5ZfZ0 та ще повнішу урядову систему спостереження. Добровільно і залюбки. 

Ми хотіли розповісти про колосальний рівень довіри до однопартійного парламенту з Прем’єром та Президентом з тієї ж партії та водночас один із найнижчих рівнів корупції в світі як одну з головних передумов такої «вірності» громадян. 

Про сотню тисяч камер на острів https://bit.ly/3aJLtBA

Про трекери на всіх автомобілях, які дозволяють відслідкувати всі транспортні засоби на острові.

Про платформу сенсорів розумної дії на/в будинках для вимірювання сейсмічної активності, вологості, температури, викидів, а заразом і руху всередині будинку – «для піклування за літніми людьми». 

Про рівень штучного інтелекту системи СмартСіті, яка дозволяє не просто слідкувати, а передбачати і уникати не лише заторів, а навіть скупчення громадян. 

І про системи ідентифікації особи на кожному стовпі https://bit.ly/3dSqwXq.

Ще у січні вся ця технологічна міць, жорстокі каральні заходи, слідчі, кіберспеціалісти та медпрацівники були направлені на ідентифікацію, пошук, ізоляцію та лікування хворих та осіб, що мали контакт. Ідентифікація потенційно заражених займала від  кілька годин. Наприклад, завдяки одній поїздці в таксі, тривалістю всього 6 хвилин. Підозрюваному надходив дзвінок з вимогою залишатися вдома чи в готелі, з чіткою розшифровкою його маршруту і місця, де він міг контактувати з хворим. А на ранок в дверях уже стояли представники МОЗ та поліції з приписом про примусову самоізоляцію. Повну самоізоляцію, без вигулів собак та походів у магазини.

Поліції та спецслужбам вдалося відстежити всі контакти кожного з перших кластерів хворих. Та ізолювати чи госпіталізувати. Детальні відомості про кожний випадок з колом контактів одразу оприлюднювалися на онлайн мапі.

Інтерактивна мапа кластерів та не поєднаних випадків зараження в Сінгапурі

 

Додайте до цього терморамки в аеропортах, річкових портах та сухопутних переходах ще з середини січня. З обов’язковою госпіталізацією всіх підозрілих та ізоляцією пасажирів з Вуханю, а потім і з Китаю взагалі.

Мандрівників бачать на моніторі, коли вони проходять повз перевірку температури в аеропорту Jewel Changi в Сінгапурі.(Рослан Рахман / AFP / Getty Images)

А 2000 тестів на день, які робив Сінгапур – взагалі недосяжна цифра для більшості країн світу.

Окремо заслуговує уваги бажання громадян допомагати, які слухняно дотримуються вимог щодо ізоляції і ще й повідомляють про хворих/підозрілих. 

 Але цього замало – техноуряд запускає додатково застосунок TraceTogether https://bit.ly/2xRvbrN, який буде через блютус вимірювати чи ти не наблизився до потенційного хворого, таким чином затискаючи людину в радіусі 10 метрів. Якщо ти здоровий, то тобі повідомлять, що ти в небезпечній близькості з хворим, а якщо хворий чи ізольований – відслідкують пересування з усіх боків. Лише на Андроїд за два дні застосунок встановило понад  500 тисяч людей. В ліцензії звісно ж вказано, що для реєстрації потрібен лише номер телефону, всі дані шифруються і зберігаються на самому телефоні, а в МОЗ ідуть лише логи. Та коли в тебе урядові сервіси, електронні гаманці та фітнес-трекери пов’язані через SmartNation, то про анонімність, звісно ж, не йдеться.

Насправді, уряд готувався до цього з 2003 року, коли від спалаху попереднього вірусу в Сінгапурі померло 33 людини. З того часу система охорони здоров’я розвивалася на випадок спалаху нової загрози: виділені окремі медзаклади, відпрацьовані сценарії епідемій та комунікації з громадянами. Тому цього разу у Сінгапурі діяли холоднокровно і за чітким планом.

І дійсно, до 21 березня вдавалося стримувати поширення коронавірусу, хоча перші випадки в країні були зафіксовані ще у перших числах лютого. Звісно, вони були завезені.

Та Уряд тверезо оцінює ситуацію. Міністр з національного розвитку Лоуренс Вонг 31 березня на запитання на прес-конференції, чому Сінгапур не був закритий, сказав: “Не існує такого магічного рішення, як, наприклад, двотижневе закриття, і після якого ми звільнимося від вірусу. Цього не станеться”.

“Це не лише один-два місяці, а потенційно до кінця року і далі. Отже, ми повинні знайти заходи, які можуть контролювати, уповільнювати вірус, і робити це таким чином, який є стійким – не лише на два тижні, два місяці, але й на весь кінець року”. https://bit.ly/2UJnYmV

І вже з 7 квітня Сінгапур вирішує все ж вжити жорсткі заходи ізоляції, з закриттям ресторанів, музеїв. театрів, обмеженням масових зібрань та переведенням на дистанційне навчання.

Здавалося б, шах і мат – фактчек завершено – Сінгапур теж хворіє як і всі. Так, жорсткі стримувальні заходи відіграли свою роль, до перемоги над вірусом ще далеко. 

Аж тут уряд чергового прем‘єра вирішив і в Україні впровадити одразу «Сінгапур». З примусовою діджиталізацією та самоізоляцією. Запізно і без ресурсів для підтримки економіки. З переляканим та водночас бездумно безстрашним населенням, яке замість масок купує гречку і, як на зло, гуляє з дітьми та бабусями в парках.

Якщо порівнювати, що і коли впроваджувалося в Сінгапурі та у нас, і чи дозволило це нам «наздогнати» правильні протипандемічні заходи, то стає зрозуміло, що механічне мавпування заборонних заходів, без врахування ситуації і підтримки економіки, призводить до зворотніх наслідків. Україна справді впроваджувала все те ж, що і Сінгапур, проте:

          ізоляція та самоізоляція осіб, що прибули з країн з коронавірусом у Сінгапурі була першим заходом ще з початку січня, а не останнім, як в Україні ( 2 квітня);

          натомість кордон в Україні був закритий не до того, як всі потенційно хворі приїхали, а після. Громадяни України з заражених країн так і не були ізольовані, а саме вони становили левову частку тих, хто намагався «встигнути до закриття». Прорив з літака 30 квітня і подальша втеча самоізольованих з готелю підтвердили, що Нові Санжари були лише піар-акцією, а не турботою про непоширення вірусу;

          основним завданням МОЗ в поєднанні з поліцією та спецслужбами в Сінгапурі стало встановлення та ізоляція всіх осіб, що контактували з хворою особою. Проведено колосальну роботу  з ідентифікації та встановлення зв’язків. Тисячі осіб пройшли через самоізоляцію. Порушників карали, аж до позбавлення громадянства. https://bit.ly/3bS8u5w В Україні коло контактів якщо і вдавалося встановити, то це не призводило до наслідків, адже самоізоляція не визначена в законодавстві. Штрафувати за відсутність маски набагато легше.

          безпідставно рано закрито абсолютно весь бізнес, окрім продуктів та аптек, в той час як Сінгапур аж 26 квітня ввів спочатку дистанціонування і лише з 7 квітня переводить громадське харчування на режим «лише доставка», після масових підтверджень зараження на роботі та в побуті. Транспорт функціонує, хоч і з певними обмеженнями.

          допомога малому, середньому бізнесу та незаможнім домогосподарствам з перших днів введення обмежень: одноразові виплати таксистам на карантині, скасування орендної плати, справжні кредитні та податкові канікули, кредити під 8% замість 26%, програма підтримки автобусних перевізників, гарантовані оплачувані відпустки для самоізоляції, безкоштовне тестування та лікування від пневмоній та коронавірусу, роздача одноразових та багаторазових масок, та багато вузьких галузевих рішень. https://bit.ly/2x6hKEm В Україні це: лише скасування ЄСВ на два місяці,  пені за комунальні послуги та відстрочення відсотків по кредитах. Від оренди не звільнили, а от місцеві бюджети від надходжень земельного податку – так. І ринки можливо дозволять відкрити, після того як товар пропав, а мережеві супермаркети вже підняли надприбутки.

          закриті з 12 березня одразу всі навчальні заклади, без жодного випадку зараження в школах, лише з 6 квітня впроваджується дистанційне навчання, ЗНО та вступ до ВНЗ під питанням. Сінгапур лише як винятковий захід переводить школи та ВНЗ на дистанційну форму з 8 квітня.

Та ще багато невчасних невідповідних моменту рішень.

Як результат, Україна, яка мала фору в два місяці і різницю в 107 хворих (на 3 березня в Сінгапурі було зареєстровано 110 випадків), станом на сьогодні має таку ж кількість хворих і в п’ять разів більшу смертність ніж в Сінгапурі. А це ще ж не пройшов інкубаційний період тих, хто масово повертався до України. Іхні зв’язки уже марно відслідковувати. Зате є бажання пошвидше змустити «диджіталізувати» самоізоляцію за допомогою чергового застосунку, який буде використовувати ваші дані на власний розсуд (як це вже декларує MyPol). Встановити в столиці камер з розпізнаванням обличь на 65 млн «для вимірювання температури». І паспортний режим та «по троє не збиратися». Без введення надзвичайного чи воєнного стану.

Зрозуміло, що максимальна ізоляція громадян, за відсутності медицини, це єдиний вихід, але не після того як в країну запущено невідому кількість неізольованих носіїв коронавірусу.

 Як впроваджувалися заходи в Україні та Сінгапурі:

Сінгапур починає діяти

2 січня: підозрілі особи – на перевірку, з лихоманкою та симптомами ГВРІ з Вуханя – в ізоляцію.

3 січня в аеропорту Чангі впроваджується перевірка температури пасажирів з Вуханя.

З 16 по 20 січня виявлено та відправлено на перевірку і лікування 4 випадки з пневмонією і історією подорожей у Вухань. В жодному з випадків коронавірус не підтвердився.

20 січня вводиться обов’язковий скрінінг для всіх подорожуючих з Китаю. Всіх людей із пневмонією та історією подорожі до Вуханя протягом останніх 14 днів до появи симптомів буде ізольовано у лікарні для перевірки.

21 січня розширили коло підозрюваних, що підлягають ізоляції в лікарні – тепер це всі хворі з Китаю (пневмонія, грві) протягом 14 діб.

23 січня підтверджено два випадки коронавірусу, завезені з Китаю. Хворих госпіталізовано, проводиться розслідування щодо встановлення кола причетних осіб. Виявлено 9 контактів.

24 січня: підтверджено третій випадок

25 січня:  Встановлено 46 і 57 контактів раніше виявлених хворих. 57 ізольовано чи на карантині, 27 виїхало з Сінгапуру.

26 січня: Четвертий підтверджений випадок, коло близьких контактів – 9 осіб,  ізольовано 8, триває пошук останнього. Всього по чотирьох випадках виявлено 115 тісних контактів, 66 ізольовано.

27 січня: Нові обмеження :

5 завезений випадок

28 січня  ще два підтверджені випадки, вводяться додаткові заходи:

1 лютого: 11 підтверджених випадків завезення вірусу. 455 близьких до хворих осіб встановлено та ізольовано.

Вводяться додаткові заходи:

Уряд видає по 4 маски на кожну з 1,37 млн родин. (маски для здорових не потрібні)

Грошова допомога та скасування орендної плати за таксі для водіїв на карантині. Вчителям з історією подореж в Китай – оплачувана відпустка на 14 днів.

Прокидається Уряд України

4 лютого

Україна

0 виявлених випадків створюється штаб, вказівка розробити план і запровадити ізоляцію для осіб, які перебували у провінції Хубей. Рейси в Китай здійснюватися не будуть за ініціативи перевізника.

Сінгапур

Заходи почалися ще з 2 січня. Станом на 4 лютого:

31 випадок, з них 4 випадки локального зараження. Всіх госпіталізовано. Тестування та лікування – безкоштовне. 455 осіб з кола тісних контактів  встановлено та ізольовано. Уряд видає по 4 маски на кожну з 1,37 млн родин. (маски для здорових не потрібні). Заборона в’їзду всім подорожуючим з Китаю, всім громадянам та власникам довготривалих віз, що повернулися з Китаю – 14-ти денний карантин.

 20 лютого  

Україна

0 підтверджених випадків. Піар-евакуація українців з Вуханю, яка через провалену комунікацію з суспільством перетворилася на операцію національної ганьби «Нові Санжари». На обсервацію доставлено 72 громадян без жодних ознак зараження, для «заспокоєння» населення з ними залишається міністерка МОЗ. Населення за ізоляцію та «не в нашому селі».

Сінгапур

84 встановлені випадки. 37 людей повністю оговталися від інфекції та були виписані з лікарні.

МОЗ визначило 2616 тісних контактів, які перейшли на карантин. З них 1147 перебувають на карантині, а 1469 вже виконали карантин.

Кластерна мережа справ у Сінгапурі щодо глобальної епідемії COVID-19 станом на 19 лютого 2020 року. Рожеві кола представляють імпортовані випадки, коли блакитні кола представляють випадки без історії подорожей до Китаю. Більш великі пунктирні кола представляють скупчення хвороб COVID-19. Кожна синя стрілка відображає напрямок, в якому передавалося захворювання. Рожеві стрілки представляють найближчу сім’ю. Дати нижче кіл – це дати звіту про справи.

 

24 лютого

Україна

Вводиться температурний скрінінг на всіх пунктах пропуску.

Сінгапур

Скрінінг у всіх повітряних, морських та сухопутних пунктах пропуску введено ще 25 січня. В аеропортах розгорнуто станції обстеження здоров’я.

Всім новим відвідувачам з недавньою історією подорожей до Тегу та Чонгдо (Корея) забороняється в’їзд до Сінгапуру чи транзит через Сінгапур.

 

3 березня

Україна

Перший зареєстрований випадок в Україні. У світі 10 518 випадків за межами материкового Китаю. Республіка Корея повідомила про 4812 випадків. В Італії було зареєстровано 1835 випадків. В Ірані зафіксовано 1 501 випадок, Японія підтвердила 268 випадків. Нуль реакції.

Сінгапур

110 зареєстрованих випадків, 78 випадків повністю одужали. Встановлено 3173 тісних контактів, які перейшли на карантин. З них 336 зараз перебувають на карантині, 2837 завершили карантин.

З 4 березня 2020 року забороняється в’їзд до Сінгапуру всім новим відвідувачам із недавньою історією подорожей до Ірану, північної Італії чи Республіки Корея.

 

12 березня

Україна

3 випадки захворювання.  Введено ряд обмежень:

 

Сінгапур

187 випадків. 96 випадків повністю одужали. Виявлено 4550 тісних контактів, які перейшли на карантин. З них 1248 перебувають на карантині, а 3 302 виконали карантин.

Завдяки вчасній забороні в’їзду джерел зараження з Китаю, Іраку та Італії, першу хвилю розповсюдження вдалося спинити. Але через зволікання з закриттям Великобританії та США – більшість випадків заїхало звідти.

16 березня

Україна

7 хворих, 1 померлий. Припинено в’їзд на територію України для іноземців та осіб без громадянства.

Сінгапур

226 випадків, 105 – повністю одужали. Встановлено 5 472 тісних контактів, які перейшли на карантин. З них 1817 перебувають на карантині, а 3 655 виконали карантин.

На карантин ідуть додатково всі, хто прибуває з Японії, Швейцарії, Великобританії та країн ASEAN (29 березня одному з порушників самоізоляції анулювали паспорт громадянина Сінгапуру).

Шкала кількості померлих від коронавірусу в Україні
Шкала кількості померлих в Сінгапурі

 17 березня

Україна

14 випадків, 2 померлих.  Вводяться обмеження:

Сінгапур

266 випадків, 114 випадків повністю одужали. Виявлено 5939 тісних контактів, які перейшли на карантин. З них 2 062 зараз перебувають на карантині, а 3 777 виконали карантин.

З 20 березня Всім громадянам Сінгапуру, які повернуться до Сінгапуру, буде видано 14-денне повідомлення про перебування вдома з обов’язковим підтвердженням місця перебування.

25 березня

Україна

139 випадків, 5 померлих.

Запроваджується режим надзвичайної ситуації на всій території України на 30 днів, до 24 квітня 2020 року.

З 28 березня припинено пасажирське сполучення через кордон. Пішки та на авто українці можуть перетинати як і раніше. Але Володимир Зеленський заявляє, що закриває кордон, як результат – шалені черги людей, які намагаються встигнути до  28 березня.

Сінгапур

631 випадок, 2 померлих. З 24 березня 2020 року,

Так виглядає дистанціонування в Сінгапурі. Влада каже, що друзі та родина можуть сидіти разом у групах менше 10, але рекомендується тримати відстань від інших груп. (Фото: Джеремі Лонг)

 30 березня

Україна

527 хворих, 13 померлих. Евакуація туристів з В’єтнаму та Балі. Всі пасажири попередньо погодилися на обов’язкову обсервацію, але по прильоту почали втікати з аеропорту, застосовуючи силу і виламавши двері. Частина з тих, хто погодився поїхати на обсервацію в готель, втекли звідти наступного дня. Прикордонники та поліція заявили, що не було підстав для примусової ізоляції, адже законодавчо вона досі не передбачена.  Відбулося повторення Нових Санжарів, коли «ізоляція потрібна, тільки не для мене».

 2 квітня

Україна

856 хворих, 22 померлих. Вводяться додаткові заходи обмежень:

Сінгапур

779 хворих, 4 померлих. Більшість випадків виникли від осіб, які тісно контактували із зараженою особою в соціальних, робочих місцях та сімейних умовах. Тому з 7 квітня до 4 травня влада все ж змушена ввести обмеження для бізнесу:

Випадки захворювань в Сінгапурі та Україні. Україна стрімко наздогнала Сінгапур

 

 

Автор: Олекса Шарабура

NB! Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19”, ініційованого керівником проєкту “По той бік новин”

//
Exit mobile version