//

Як відомий імунолог МАНІПУЛЮЄ статистикою про смерті від ковіду в Британії  – Без Брехні

Як відомий імунолог МАНІПУЛЮЄ статистикою про смерті від ковіду в Британії 

Андрій Волянський, харківський імунолог, відомий у вузьких колах своєю специфічною популяризацією щеплення, як рутинного, так і проти коронавірусної хвороби. З приходом COVID-19 поширював хибне твердження, що людям, які перехворіли, краще не щеплювалися.

Також Волянський висловлював ідею, що дітям в Україні не варто вакцинуватись проти туберкульозу в пологових будинках. Ця ідея повністю суперечить рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я. Ми вже раніше спростовували його ковідний фейк, про те щоCovishield “вакцина для бідних”, яку жодна розвинута країна не схвалила. Проте цей препарат ще тоді схвалила Канада.

Тепер в нього на озброєнні нова маніпуляція: в коментарі ЗМІ він стверджує, що буцімто у Великій Британії вакциновані люди не лише масово хворіють, але й масово помирають. 

Цю фразу видання навіть винесло в заголовок, далі якого велика частина читачів, ймовірно, що не піде. Цю саму фразу він повторює і у власному пості на Facebook. Цей заголовок, так само як і його теза – маніпуляція. І зараз пояснимо чому.

МЕСЕДЖ: У Великій Британії вакциновані люди не лише масово хворіють, але й масово помирають. 

СПРОСТУВАННЯ

Андрій Волянський не вперше натякає про ніби то більшу вразливість вакцинованих. В коментарі пропагандистському каналу “Наш” він так зманіпулював цифрами, що ведуча аж перепитала, чи справді він стверджує, що вакциновані хворіють на Дельту більше за невакцинованих.Тоді, на зауваження телеведучою, імунолог виправдався та все ж закликав вакцинуватися.. Але зараз  знову почав розганяти свої хибні тези в постах та текстових інтерв’ю. 

Скільки дійсно вакцинованих людей померло від коронавірусу у Великій Британії?

Волянський у своїх заявах та дописах спирається на звіт від Public Health England.  

За 3 тижні в Великобританії захворіло 277 504 повністю вакцинованих і 275 845 нещеплених, померло 2285 повністю щеплених і 730 нещеплених. Летальність серед вакцинованих хворих близько 0,8%, серед нещеплених – близько 0,3%. Як це пояснити?”, – запитує імунолог, який ніби то мав би знатися на таких речах.

Волянський маніпулює з репрезентативністю вибірки. Якщо в нас є дві групи людей, варто подивитись чи ці групи рівноцінні. Для ковіду важливим фактором є вік. Подивіться на скрін, який ми взяли з поста Волянського і який показує кількість випадків.

Що ми бачимо? А ми бачимо ми те, що основна кількість випадків серед невакцинованих припадає на людей менше 18 років. Тобто по суті на дітей. 

І тут все якраз логічно: вони не вакциновані і вони менше помирають. Бо вони діти. Все, що доводить в пості Волянський, то це те, що краще бути молодим. 

Якщо взяти літніх людей, то в Британії практично всі вакциновані. Чим більше ми маємо вакцинованих, тим більше вакцинованих буде потрапляти в статистику госпіталізованих та померлих. Але це зовсім не означає, що вакцини не працюють. Уявіть собі, що в Британії щеплено 100% населення. Чи буде ознакою неефективності вакцини той факт, що всі вакциновані люди, все ж таки час від часу будуть хворіти та помирати. Звичайно, ні! 

На що ж ще дивитись, щоб зрозуміти, що вакцини працюють? 

Наприклад, на те, скільки госпіталізацій та смертей вдалося запобігти завдяки щепленню. У звіті на 24 та 27 сторінках йдеться про наступне:

Іншими словами, логічно, що якщо щеплених більше, то і випадків серед щеплених більше. Але те, що їх не в десятки разів більше, як очікувалось, говорить про те, що вакцини свою роботу роблять.  А ще те, як працюють вакцини, чудово ілюструє цей графік:

ВИСНОВОК

 

Авторка: Наталія Бушковська

 

 

//
Exit mobile version