//

Інгаляція паром як профілактика COVID-19 | ПРАВДА І ФЕЙКИ – Без Брехні

Інгаляція паром як профілактика COVID-19 | ПРАВДА І ФЕЙКИ

Зізнавайтеся в коментарях, хто бачив це повідомлення або чиї рідні/знайомі його поширювали? Бо просто заспамили нас цим повідомленням.

Отож, ми поспілкувалися із лікарем-інфекціоністом Федіром Лапієм, на скільки порада невідомого «китайського експерта» має сенс.

ВЕРДИКТ: ФЕЙК / ПРАВДА

ПЕРЕВІРКА

До речі, експерт не китайський, а ноунейм чоловік, який вирішив запустити вірусне відео, як він «вбиває» вірус і дихає над каструлею з водою. А тоді, цю пораду перенесли в текстовий формат спочатку в англомовному фейсбуці і вотсапі, а тоді вона в кострубатому перекладі долетіла до нас.

Але давайте до суті. Порада – маячня в стилі «Я вб’ю вірус і пофіг, якщо я вб’ю при цьому себе».

Текст зі скріншота побудований на спотворених причинно-наслідкових зв’язках.

За словами лікаря-інфекціоніста Федіра Лапія, дійсно, коронавірус втрачає здатність до відтворення до зараження при температурі більше 60 градусів. Тому, наприклад, фінська сауна – безпечне місце.

Проте, якщо ми говоримо про організм людини, то повинні розуміти, водяна пара – це близько 100 градусів. Вдихаючи пару, як мінімум, людина може отримати термічне пошкодження слизових оболонок. Бо одна справа – коли ми йдемо в суху фінську сауну, і зовсім інша – коли дихаємо гарячою водяною парою», – зазначає Федір Лапій.

Доктор Бенджамін Нойман, експерт з молекулярної вірусології, каже, що легені – дуже делікатні. Гаряча пара не просто може, а пошкодить їх. За його словами, ідея спробувати побороти вірус і при цьому знищити легені – це дуже і дуже погана порада.

Доктор Джейсон МакКайн із Техаського університету зазначає, що люди можуть виявити, що вдихання пари під час будь-яких респіраторних захворювань допомагає при їх симптомах, таких як кашель, закладеність носа та закладеність грудної клітини. Однак це лише симптоматичне полегшення, і не є лікуванням будь-якої вірусної інфекції. Він акцентує увагу на тому, що єдиний спосіб «вбити» вірус – це антимікробні чистячі розчини, які НІКОЛИ не слід вдихати або вводити в організм будь-яким чином. І додає, що така процедура загрожує опіками від нагрітої водяної пари на очах, обличчі та дихальних шляхах, які, можуть спричинити серйозні та довготривалі ускладнення

Детальніше читайте тут від наших колег із AFP https://bit.ly/3buo9YE

Загалом, не поширюйте поради від всіляких “….ських” експертів.

 

NB! Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19”, ініційованого керівником проєкту “По той бік новин”

//
Exit mobile version