//

Італійці масово викидають гроші на вулицю – фейк з венесуельським корінням – Без Брехні

Італійці масово викидають гроші на вулицю – фейк з венесуельським корінням

Знову Італія і знову апокаліптичні картини ситуації з COVID-19 – мовляв, люди настільки налякані, розчаровані і зневірені, що почали масово викидати гроші на вулиці, мовляв в умовах пандемії вони нічого не варті. Саме з таким змістом і відповідними фото меседжерами (причому, як в англомовному, російськомовному так і в україномовному сегменті) декілька днів поспіль поширюється вірусне повідомлення, яке є фейковим. До Італії воно не має жодного стосунку. Це – Венесуела!

ВЕРДИКТ. ФЕЙК

Перевірка

Фото стосується подій, які сталися більше року тому, а саме у Венесуелі і місті Меріда у березні 2019 року. Ця неординарна ситуація тоді широко висвітлювалася в ЗМІ (про що можна пересвідчитися простої операцією – пошуком через Google по зображенню).

І тут з’ясовується цікавий факт – ці фото з розкиданими на вулицях купюрами, використовуються для вірусних фейкових вкидів вже вдруге! Рік тому, так само як нібито про італійців, поширювали новину, що жителі Венесуели масово викидають купюри на вулицю, бо вони знецінені в наслідок шаленої девальвації національної валюти (за Bloomberg Misery Index за 2018 рік інфляція в країні досягла рівня майже одного млн відсотків). Так, інфляція там дійсно зашкалює. Проте, в тому що гроші валяються на вулицях – дещо в іншому.

Як повідомляли наші колеги фактчекери з TruthOrFiction.org та Snopes.com, що рік тому дослідили дану ситуацію 11 березня 2019 року у місті Меріда грабіжник (за іншою версією група) пограбував місцеве відділення банку (повідомляється адреса – проспект 3, Глоріас Патріас). Частина купюр невеликих номіналів була розкидана по вулицях начебто в знак протесту проти ситуації в країні. Частину з них навіть потім спалили. Справа в тому, що літом 2018 року уряд Венесуели спробував провести грошову реформу, замінивши старий знецінений вщент bolívar fuerte (діючу валюту) на новий – sovereign bolivar. Курс обміну становив 100 000 до 1. Проте, купюри номіналом до 1000 bolívar fuerte не підлягали обміну.

У зловмисників після пограбування, як додатково повідомляло 12 березня 2019 року місцеве видання Maduradas, в руках опинилася значна кількість дрібних купюр старих номіналів, які і були викинуті як непотріб. Непрямим доказом ймовірності такої ситуації є те, що такі видання як той же Bloomberg, The New York Times ще до інциденту з розкиданням грошей по вулицях Меріди в матеріалах про катастрофічну економічну ситуацію у Венесуелі використовували фото, де місцеві жителі демонстративно показують купюри національної валюти, які лежать у них під ногами. Але про масове викидання грошей мова не йшла.

Тож, до Італії фото з вулицями, заваленими як снігом грошима,  вірусне повідомлення не має жодного відношення!

 

Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19” – “По той бік пандемії”,  ініційованого ресурсом “По той бік новин”

Ще по темі:

//
Exit mobile version