//

Медіа розігнали «перемогу» про отримання Україною літаків від союзників. Нажаль поки ні – Без Брехні

Медіа розігнали «перемогу» про отримання Україною літаків від союзників. Нажаль поки ні

Учора пізно увечері спершу у телеграм-каналах, а далі вже у коротких повідомленнях у медіа почала ширитися інформація, що нібито за сприяння США інші країни союзники передали Україні запчастини для літаків та… літаки!

Нам би дуже хотілося, щоб це було саме так, проте це не відповідає дійсності, а є некоректним перекладом заяви речника Пентагону Джона Кірбі, яку інтерпретували журналісти CNN.

 

В оригіналі слова Кірбі звучать так: http://surl.li/bushq

«I would just say, without getting into what other nations are providing, that they have received additional platforms and parts to be able to increase their fleet size, their aircraft fleet size. I think I’d leave it at that» said Pentagon Press Secretary John Kirby.

Тобто: «Я просто хотів би сказати, не вдаючись до того, що надають інші країни, що вони (Україна. – ред.) отримали додаткові платформи та деталі, щоб мати можливість збільшити свій флот, розмір авіапарку. Я думаю, що я б залишив це на цьому».

Але перед тим CNN, передуючи словам речника пише:

«Ukraine has received additional fighter aircraft from other countries not including the US, as well as additional aircraft parts to allow them to get more planes in the air, according to a Defense Department spokesperson».

Тобто: «За словами речника Міноборони, Україна отримала додаткові винищувачі з інших країн, не включаючи США, а також додаткові частини літаків, щоб дозволити їй підняти більше літаків у повітря».

Саме ця преамбула, де журналісти згадують саме винищувачі, могла слугувати поштовхом, щоб інтерпретувати слова Кірбі про «отримали додаткові платформи», як такі, що означають отримання саме літака/літаків.

До речі, в українських медіа цю інформацію подали теж у власних інтерпретаціях – одні писали, що передали літак, налогошуючи на однині, інші, що літаки – тобто, як мінімум не один.

Крапки над «і» розставила офіційна заява Командування Повітряних Сил ЗСУ: http://surl.li/busjq

«Україна не отримувала нові літаки від партнерів!

За сприяння Уряду США Повітряні Сили Збройних Сил України отримали запчастини та комплектуючі, для відновлення та ремонту парку літальних апаратів, які є на озброєнні авіації Повітряних Сил, що дозволить поставити до строю більше техніки».

По великому рахунку, це теж перемога, бо за попередній період ми не мали у публічній площині інформації про такі поставки. І хай поки, що це лише деталі та запчастини. Але це поки що!

Нагадаємо, що витання про передачу Україні бойових літаків ще радянського зразка, які є у наявності у таких дружніх до нас країн, як Болгарія, Польща, Словаччина, Румунія піднімалося ще у перші дні війни. Проте, від тоді це питання поки не вирішено.

Ще по темі:

//
Exit mobile version