//

Намагаючись “прикрасити” свою безпорадність у питанні поліпшення інвестиційної привабливості України, Порошенко у Давосі вдався до словесних маніпуляцій – Без Брехні

Намагаючись “прикрасити” свою безпорадність у питанні поліпшення інвестиційної привабливості України, Порошенко у Давосі вдався до словесних маніпуляцій

 

Під час виступу на «Українському сніданку», який відбувається в рамках 48-го щорічного засідання Всесвітнього економічного форуму в Давосі Президент України Петро Порошенко виголосив кілька суперечливих тез, стосовно значного покращення інвестиційного клімату в державі.

а

ТЕЗА 1: “Однією з найголовніших проведених реформ, яка вплинула на кількість зацікавлених інвесторів П.Порошенко назвав проведення приватизації: «20 років всі лише говорили про прозору приватизацію, але нічого не відбувалось. Ми презентуємо проведення приватизації, яка буде проведена за британським законодавством. Це система, що викликає довіру інвесторів…”

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Закон про приватизацію державного майна не міг жодним чином вплинути на привабливість потенційних інвесторів в України, тому що цей законопроект було схвалено Верховною Радою лише 18 січня 2018 року. Він досі  не підписаний Президентом і навіть не відправлений йому на підпис.

Ініціатором даного законопроекту є не Президент, а Кабінет Міністрів України.

Прем’єр-міністр України В.Гройсман, усвідомлюючи важливість цього закону,  особисто приїхав до Верховної Ради в день голосування, щоб переконати депутатів підтримати прийняття закону.

Закон було проголосовано, але на підпис президенту він ще не потрапив.

Та навіть після прийняття Парламентом і майбутнього підписання Президентом на підготовку перших  малих об’єктів для приватизації за новим законом знадобиться мінімум 5 місяців.

Таким чином маніпулятивною є заява Петра Порошенка про успішну презентацію реформи  і  навіть  збільшення кількості зацікавлених інвесторів, в той час коли Закон про приватизацію ще не почав діяти.

а

ТЕЗА 2«Я пишаюсь тим, що цього року вперше я отримав багато запитів від іноземних інвесторів з пропозиціями про зустрічі. Велика кількість великих гравців інвестиційного ринку. Цього ніколи досі не відбувалось».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

FactCheck не має можливості перевірити, чи дійсно до Петра Порошенка, як президента України, а не як до бізнесмена, звертались в великій кількості іноземні інвестори чи були взагалі подібні звернення. Так сам не можливо встановити чи були ці звернення дійсно економічно привабливими для держави.

Проте, ми маємо змогу перевірити і надати дані про реальну інвестиційну привабливість країни. Вона вимірюється не особистими зверненнями до тієї чи іншої особи в державі, хай навіть ця особа Президент, а фаховими міжнародними інституціями да рейтиннами, які вони оприлюднюють щорічно на основі компетентних досліджень інвест-клімату в тій чи іншій країні.

В заяві Порошенка мова йшла про 2017 рік (інші подібні тези були акцентовані саме нацьому періоді). Але за даними Держстату  станом на 1 жовтня 2017 року обсяг  іноземних інвестицій в Україну становив  39,7 млрд. доларів.  

За 2016 рік цей показник склав  – 37,65 млрд.  

В той же час 2014 року цей показник по інерції втримався на рівні 53,7 млрд.  

В 2015, на фоні війни з Росією  відбулося стрімке падіння – до 40,7 млрд. доларів.

Тобто 2017 – не найкращий рік, інвестиції ледь повертаються до рівня 2014-15 років.

Якщо припустити, що Президент мав на увазі не обсяг інвестицій, а інвестиційний клімат, який в перспективі привабить інвесторів, то ця теза теж не витримує перевірки фактами.

Уряд на шляху покращення умов для ведення бізнесу в державі і справді провів ряд кроків в цьому напрямку.

Так було створено Офіс із залучення та підтримки інвестицій, запроваджено автоматичне відшкодування ПДВ, розширено електронний документообіг, прийнято так званий закон «маски-шоу стоп», що має убезпечити бізнес від тиску перевіряючих органів, та зроблено ще ряд кроків в напрямку реформ.  Бізнес сприйняв це з оптимізмом і у першому півріччі 2017 року Індекс інвестиційної привабливості за  EBA зріс до 3,15 балів. Це був найвищий показник з 2011 року.

Але поразки у  боротьбі з корупцією та її високий рівень, відсутність прогресу у створенні антикорупційного суду, уповільнений темп реалізації судової та земельної реформ, відсутність приватизації, війна на Донбасі – ці та інші чинники призвели до збільшення негативних настроїв бізнесменів.

За результатами ІІ півріччя індекс інвест. привабливості знизився до 3,03 балів  за 5-бальною шкалою.

Згідно даних опитування Європейської бізнес асоціації, яка провела відповідне опитування у 2017 році та оприлюднила систематизовані його дані:

– 24%  респондентів взагалі не помітили позитиву для свого бізнес;

– 46% опитаних директорів членських компаній Асоціації вважають, змін не відбулося.

– у II-му півріччі 2017 року зросла до 58%  кількість респондентів, хто був незадоволений бізнес-кліматом інвесторів.

– у I-му півріччі незадоволених було 54%.

Згідно рейтингу країн за інвестиційною привабливістю BDO International Business Compass (IBC)  ( щорічно публікує Гамбурзький інститут світової економіки (HWWI) спільно з німецькою аудиторською компанією BDO AG) у 2016 році Україна посіла 130-те місце із 174 країн і очоливши рейтинг ”Невдах року”.  Порівняно з 2015 роком держава опустилася аж на 41 сходинку.   

За індексом економічної свободи, розрахованим  стратегічним дослідницьким інститутом США  Heritage Foundation,  Україна 2017 року посіла 166 місце  з 180. Це нижче Афганістану, Судану, Анголи. І лише на 14 пунктів краще Північної Кореї, яка обіймає останню сходинку.  

Якщо порівнювати за рівнем суто одного показника “інвестиційної свободи”, то серед країн Європейського регіону Україна на останньому – 44 місці. Розрив між державами сягає майже 50 пунктів. Така ситуація спостерігалася і в попередні роки. Навіть збільшення на 5 пунктів у 2017 році не дає змоги наздогнати найближчих сусідів по рейтингу – Білорусь та Росію.

Таким чином доводиться констатувати, що оптимістичні заяви про черги  з інвесторів, які чекають зустрічі з Президентом, не більше ніж маніпулятивна заява.

а

Автор: Олекса Шарабура

Редактор: Олександр Гороховський

ап

//
Exit mobile version