//

60% українців підтримали ідею закупки російської вакцини від коронавірусу | МАНІПУЛЯЦІЯ, з якої стирчать вуха російської пропаганди – Без Брехні

60% українців підтримали ідею закупки російської вакцини від коронавірусу | МАНІПУЛЯЦІЯ, з якої стирчать вуха російської пропаганди

Днями український інформаційний простір сколихнула новина про те, що 60% українців підтримали ідею закупки російської вакцини від коронавірусу. Відповідна інформація була опублікована на сайтах телеканалів NewsOne, 112 канал, ZIK

Зрозуміло, що ресурсів, аби опитати 60% населення країни у триденний термін, як вказано в матеріалі – не можливо. Сумніви викликало і єдине питання, поставлене респондентам, яке виявилося маніпулятивним. До того ж за “дивним” збігом обставин це опитування з’явилося на телеканалах, афільованих з тим, ім’я кого після суду над книгою про Василя Стуса за авторством Вахтанга Кіпіані, заборонено згадувати! Тож – пофактчекимо.

ПЕРЕВІРКА

Тематика вакцини від COVID-19 російського виробництва з самого початку мала більше політичного підтексту, а ніж медичного. У Російській Федерації заявили, що постачання їх вакцини «Супутник V» можлива, якщо Україна виявить таке бажання. Передувала цьому зверненню зустріч голови політради партії «ОПЗЖ» Віктора Медведчука з Президентом Росії Володимиром Путіним, на якій нардеп попросив російського президента надати Україні вакцину. Думаю, коментувати такий візит і запит на вакцину – зайве.

Попри те, що Президент України наступного дня заявив, що Україна не потребує допомоги у профілактиці коронавірусу саме від РФ, дослідження про те, що українці підтримують постачання вакцини з Росії 13 жовтня з’явилось на сайтах кількох телеканалів. Згідно з публікацією, для отримання відповідей респондентів було використано випадкову генерацію мобільних телефонних номерів. Вибіркова сукупність: 3000 респондентів. Статистична похибка: +/- 2,8%. Саме дослідження було проведено з 9-12 жовтня за методом CATI (телефонне опитування під контролем централізованої комп’ютерної системи). Для отримання репрезентативної вибірки було опитано населення України віком від 18 років у всіх областях України, окрім тимчасово неконтрольованих районів Донецької та Луганської областей, а також Криму. Підготувала опитування компанія “Роботизовані телесистеми”.

За даними сайту Opendatabot ТОВ “Роботизовані телесистеми” зареєстрована 3 червня 2019 року в місті Києві. Основний вид діяльності – надання послуг у сфері проводового електрозв’язку. Сайт  YouControl  містить ширший перелік видів діяльності компанії, серед яких і діяльність у сфері зв’язків з громадськістю, дослідження кон’юктури ринку та виявлення громадської думки.

Ми спробували знайти результати опитування, проведеного компанією. Як виявилося, власного сайту установа не має, а соціологічне опитування, про яке написали лише три канали, афільовані з відомо ким, теж немає у вільному доступі. Це дає привід говорити про те, що дослідження проводилось на замовлення зацікавленої сторони.

Текстове наповнення матеріалу, опубліковане разом з опитуванням, на трьох різних сайтах майже не відрізняється один від одного, починаючи від заголовка і завершуючи самим матеріалом.

Згідно оприлюдненою на сайті інформації, учасниками дослідження стали 3000 респондентів, з усіх областей України, окрім Донецької та Луганської, а також АР Крим. А в заголовку матеріалу вказали, що майже 60%українців підтримали ідею покупки вакцини у РФ. Така фраза сприймається як “більше половини населення країни підтримує ідею купівлі вакцини”. Але насправді це відсоток серед тих, хто взяв участь в опитуванні. 60% від 3000 респондентів — це трохи більше 1500 громадян.

Дивним є і саме запитання у дослідженні, яке до того ж було єдиним.  У громадян поцікавилися: “Відомо, що РФ підтвердила можливість постачання до України вакцини проти коронавірусу. При цьому думки в Україні щодо такого постачання розділилися. На вашу думку, чи потрібно вже зараз купувати вакцину в Росії або потрібно чекати, щоб її почала виробляти інша країна?”.

У посібнику “Опитування громадської думки“, виданого Фондом “Демократичні ініціативи“ ім. Ілька Кучеріва, сказано, що одним із поширених видів маніпуляцій є маніпуляції при формулюванні запитань та варіантів відповідей. Тут можливі ціннісні висловлення у формулюванні запитань, які спрямовуватимуть респондента до певної відповіді, додаткові роз’яснення щодо предмета опитування, які також підводитимуть до потрібної відповіді. Такі маніпуляції містяться у сформульованому авторами соцдослідження питанні – спочатку респондентам розповіли, що постачання можливе, а вже після поставили запитання, наголошуючи, що вакцину можна придбати зараз у РФ, або ж чекати (невідомо скільки).

Одне питання в соцдослідженні, елементи маніпуляції при його формуванні, відсутність власного сайту чи сторінки у соцмережах компанії, та неопубліковані у вільному доступі результати опитування свідчать про  те, що швидше за все компанія проводила дослідження виключно на замовлення, адже доказів її активної роботи з виявлення громадської думки в міжвиборчий період не було знайдено.

До того ж, як зазначалося на початку матеріалу, і враховуючи меседжи які після візиту відомо кого у Росію, поширюють представники партії “ОП-За життя”, можна говорити, про ангажованість і самого опитування, і повістки, яку продукують відповідні телеканали, створюючи образ рятівника українців із РФ та, того ім’я кого заборонено згадувати всує після відповідного рішення суду.

 

Авторка. Катерина Філімонович

//
Exit mobile version