//

Чергове «зубожіння а-ля Тимошенко» – як лідерка «Батьківщини» викривлювала показники і дані, «домальовуючи» необхідну картину – Без Брехні

Чергове «зубожіння а-ля Тимошенко» – як лідерка «Батьківщини» викривлювала показники і дані, «домальовуючи» необхідну картину

Голова ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко 3 червня 2019 року на засіданні погоджувальної ради Парламенту виступила з емоційною промовою, головним меседжем якої стала чергова констатація факту «зубожіння а-ля Тимошенко» із з зверненням до депутатів відкласти всі «другорядні питання і зосередитись» на інтересах людей. Короткий спіч Юлії Володимирівни був насичений цифрами, проте, як виявилось при перевірці переважна більшість з них – неточні, неправдиві або маніпулятивні.

ТЕЗА 1: «Коли чуєш переможні реляції, що в нас зростають заробітні плати, пенсії, знижуються тарифи – мені здається, що хтось живе не в тій країні».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Згідно інформації Держстату України за 2014-2018 роки:

– середні темпи росту номінальної заробітної плати склали 122,1%, реальної – 101,2%;

– середня пенсія виросла на 62,5% і досягла 2479,2грн (у 2014р. – 1526,1грн);

– індекс росту тарифів на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива склав 140,1%.

Про зменшення тарифів офіційних заяв не було, навпаки – урядом впроваджено інформаційно-роз`яснювальну  кампанію «Чому зростають тарифи?».

Тобто можна резюмувати, що Тимошенко маніпулює – зростання вказаних показників відбулося по факту, проте лідер ВО «Батьківщина» трактує це в негативному світлі.

 

ТЕЗА 2: «Візьміть будь ласка статистику – за 5 років ВВП країни, якщо обчислювати в валюті і в номінальному виразі він впав в 1.3 раза».

 ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА / частково МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Відповідно до інформації Держстату України (з урахуванням офіційного курсу гривня/дол.США від Національного банку) за 2014-2018 роки:

– номінальний ВВП виріс у 2,24 раза (3558,71 млн.грн. проти 1586,92 млн.грн), тому даний меседж Тимошенко є неправдою;

– «доларовий» ВВП зменшився на 2,2% (130,74 млрд.$ проти 133,69 млрд.$) – в даному випадку Тимошенко називає невірні цифри, при тому, що дісний рівень падіння ВВП у доларах більший. Або Юлія Володимирівна узагальнює показники номінального і «доларового» ВВП, що є маніпуляцією, або демонструє некомпетентність в цьому питанні.

 

ТЕЗА 3:  «Доходи людей в номінальному виразі в валюті впали в 1.4 рази, а мінімальні пенсії – більш ніж в два рази, тарифи зросли – на тепло і на газ – в 12 разів».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Відповідно до повідомлень Держстату України (з урахуванням офіційного курсу гривня/дол.США від Національного банку) за 2014-2018 роки:

– наявні доходи населення (на одну особу) зменшились на 8,9% (2334 $ проти 2127$);

– мінімальні пенсії – з 949 (80$) до 1435 (52,72$);

– індекс росту тарифів на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива склав 140,1% (у валюті не піддається обрахунку).

В даному меседжі Тимошенко маніпулює показниками, створюючи «необхідну картинку зубожіння»

 

ТЕЗА 4: «З 1 червня вони (уряд) знову вирішили підняти ціна на газ для населення і вже зробили відповідні заяви».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ (частково)

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

У червні 2019 року введено в дію нові тарифи на природний газ для населення, що відрізняються залежно від кожної області.

Для прикладу, у Запорізькій області зростання тарифів, порівняно з травнем 2019 року, склало 0,38грн/куб.м.

У той же час, прем’єр-міністр на засіданні уряду 05.06.2019 року заявив, що Кабінетом міністрів буде ухвалено рішення про зниження цін на газ від НАК «Нафтогаз».

 

ТЕЗА 5: «Якщо уряд з 1 червня підвищить ціни на газ для населення на фоні того, що у світі ціни на газ стрімко падають це буде злочином»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ (частково)

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За інформацією профільних агентств та МВФ, світові ціни на газ дійсно знижуються, але не стрімко. Зниження ціни відбувається повільно, із тимчасовими короткими «стрибками» вгору, відповідно до реакцій світового ринку на ті чи інші виклики.

ТЕЗА 6: «Коли в світі ціна на газ вже досягає 150 доларів за кубічний метр ми нашим людям по 320 продаємо»

 ВЕРДИКТ: ПРАВДА / частково МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Світові ціни на газ у червні 2019 року складають 88$/1000 куб.м., в Україні 320 $/1000 куб.м.

Тимошенко зазначила завищену світову ціну на газ, по Україні – точну майже на 100% (319,83$).

 

Автор: Костянтин Денисов

//
Exit mobile version