//

Як туристичний сайт запустив фейкову новину про «українців як найсексуальнішу націю» – Без Брехні

Як туристичний сайт запустив фейкову новину про «українців як найсексуальнішу націю»

Нещодавно десятки українських та іноземних ЗМІ облетіла новина про те, що українці визнані найсексуальнішою нацією. Особливо цю інформацію поширювали видання тих країн, які посіли перші сходинки рейтингу. 

Серед українських ЗМІ відзначилися: Ранок з 1+1, УНІАН, УкрінформОбозреватель, Новое время та інші.  Серед іноземних видань цю новину поширили навіть такі гіганти: Express.co.uk,  Mirror.co.uk, Kyivpost,  Dailymail.co.uk. Проте, чи відповідає дійсності ця інформація – з’ясували фактчекери. 

ВЕРДИКТ: ФЕЙК

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ: 

Будь-яке дослідження повинне мати джерело. І першоджерелом цієї «сенсації» є Bigseventravel.com. Це – туристичний сайт про готелі, їжу й подорожі для міленіалів. Головний офіс знаходиться в Дубаї, а основна частина авторів – у США. Сайт має професійну маркетингову команду, адже постійно складає різноманітні гіди та рейтинги – саме вони дуже добре «заходять» аудиторії: «50 найсексуальніших акцентів», «25 найсмачніших бургерів», «50 кращих готелів», «50 кав’ярень Австралії» і т.д.

Тобто можна констатувати, що джерело сумнівне, адже рейтинги складаються за власним баченням – тематика визначається довільно або “під аудиторію”.

Крім того, будь-яке дослідження повинне мати репрезентативну вибірку. Усі ЗМІ пишуть, що в опитуванні взяли участь 1,5 млн людей.

Але на сайті вказано, що сумарна аудиторія компанії  у соціальних мережах становить 1,5 млн  користувачів. Проте, у жодній із соціальних мереж ми не знайшли опитування про те, яка ж із націй є найсексуальнішою.

Сама компанія роз’яснює для ВВС News Україна, що опитування проходило наступним чином:

Важливо, що визначення слова “сексуальність” не уточнювалося, тобто кожен із читачів вкладав своє розуміння у зміст поставленого питання.

Заповнені анкети надіслали понад 8,5 тисяч людей, в основному з англомовних країн – США, Великої Британії, Австралії, також були анкети з Німеччини, Бельгії, Східної Європи.

Підсумуємо. Кількість реально опитаних людей від заявленої у повідомленні відрізняється у 176 разів у менший бік! Проте незалежно від кількості людей, вибірка – нерепрезентативна, адже це лише частина аудиторії одного сайту.

Це не можна вважати дослідженням, адже немає жодних гіпотез, які б доводили або спростовували, критеріїв, за якими б оцінювали сексуальність, експертів, які б опрацювали анкети та зробили висновок.

Такі опитування не мають жодної репрезентативності. Це те ж саме, що опитування на якомусь телеканалі або на інтернет-ресурсі. Цей та подібні рейтинги – лише маркетингові ходи, і аж ніяк не інформаційний привід, якому можна довіряти.

Подібні “дослідження” зазвичай кардинально відрізняються від реальності і повертають нас в епоху «солом’яних» опитувань, коли формували висновок на основі тих, кого спіймали на вулиці і встигли отримати відповідь.

Аналогічні новини роблять для приваблення аудиторії та збільшення трафіку на сайті. Мети досягнуто, адже ця новина зібрала понад 11 млн переглядів, а про рейтинг написали сотні ЗМІ по всьому світу. Насправді, можна констатувати, що ця інформація має всі ознаки фейку.

 

Автор: Альона Романюк

//
Exit mobile version