//

Зеленський & Омелян про аеропорти і інфраструктуру України. В кого більше правди? – Без Брехні

Зеленський & Омелян про аеропорти і інфраструктуру України. В кого більше правди?

В рамках офіційного візиту до Туреччини 8 серпня Володимир Зеленський взяв участь в бізнес-форумі, де озвучив конкретні показники економічного розвитку України на наступні 5 років. Окремі тези виступу президента прокоментував на своїй сторінці у FB Володимир Омелян. Зокрема міністр інфраструктури зазначив, що транспортною стратегією передбачений розвиток більшої кількості інфраструктурних об’єктів, ніж обіцяє президент. Аналітики  “Без брехні” з’ясовували, чи відповідає це дійсності.

 

ЗЕЛЕНСЬКИЙ (1:10): “За цей час ми проінвестуємо в нашу інфраструктуру мінімум 20 мільярдів доларів. Щоб привести в порядок 24 тисячі кілометрів наших доріг, збільшити кількість реально працюючих аеропортів до 15 аеропортів, забезпечити розвиток 5 морських портів”.

На офіційній сторінці у FB міністр інфраструктури Володимир Омелян  написав аналіз цих показників.

ОМЕЛЯН (ТЕЗА 1): Президентом обіцяно «збільшити» кількість реально діючих аеропортів до 15. Зараз їх вже 16, Транспортною стратегією до 2030 передбачено 50. Тобто, ми скоротимо їх кількість?

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

На сайті Мінітерства інфраструктури розміщено ключові аспекти  Стратегії – 2030, де зазначено план відремонтувати 16 з 19 існуючих аеропортів, а також відкрити понад 30 нових.

Крім того, в межах окремої програми розвитку аеропортів, розрахованої до 2023 року, передбачено виділення коштів для модернізації 17 аеропортів.

За даними експертів з Центру транспортних досліджень за підсумками 2018 року в Україні функціонувало 16 аеропортів.

ОМЕЛЯН (ТЕЗА 2): Я не знаю, що таке президентське «забезпечити розвиток п’яти морських портів», але хотів би нагадати: в Україні 13 морських портів. І ще 5 в анексованому Криму. І ще один у В’єтнамі. П`ять розвиваємо, а решта: закриваємо, забуваємо, продаємо, тіряємо?!

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

На офіційному сайті Адміністрації морських портів України (АМПУ) розміщені плани розвитку 13 портів. Плани розроблені на коротко- (5 років), середньо – (10 років) та довгострокову (25 років) перспективу.

 

ОМЕЛЯН (ТЕЗА 3): «Впродовж п’яти років ми витратимо 20 мільярдів доларів на інфраструктуру», – стверджує Президент. Ок, але тією ж Транспортною стратегією передбачено витратити мін 60 млрд дол на інфраструктуру до 2030 року. 60 ділимо на 2 = 30! Ми хочемо витратити на інфраструктуру на 10 млрд дол менше, а ніж планували??!”

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Про 60 млрд дол, передбачених Транспортною стратегією, міністр інфраструктури говорив на брифінгу ще 10 вересня 2018 року (14:10 ). Ця ж сума зазначена на сайті Міністерства інфраструктури в рамках  Стратегії – 2030.

Проте варто зазначити, що на сайті не вказано, в якій пропорції передбачено використання цих коштів за роками.

 

Автор: Березюк Катерина

//
Exit mobile version