//

«А на последок я скажу»…Як Гройсман напередодні відставки хизувався високими показниками досягнень, «забувши» про «незручні» – Без Брехні

«А на последок я скажу»…Як Гройсман напередодні відставки хизувався високими показниками досягнень, «забувши» про «незручні»

20-го травня під час виступу на брифінгу діючий прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив про намір подати у відставку. Він підсумував результати діяльності за три роки, очолюючи Кабінет міністрів України.

ТЕЗА 1: «Ми маємо валютний резерви країни понад 20 млрд. доларів. Ми маємо на єдиному казначейському рахунку 57 млрд. гривень»

ВЕРДИКТ: ПРАВДА (з прихованою МАНІПУЛЯЦІЄЮ)

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Так, інформація, щодо золотовалютних резервів України і єдиного казначейського рахунку, зазначена на офіційному сайті Мінфіну, підтверджує сказане – 20 млрд доларів і 57 млрд гривень знаходяться на відповідних рахунках.

Проте, слід зазначити, що накопичення резервів відбувається на тлі зростання боргових зобов’язань держави, про що  Володимир Гройсман не згадує, щоб не зіпсувати картину досягнень.

Так у квітні 2016-го року, з моменту початку діяльності Володимира Гройсмана на посаді прем’єр-міністра, внутрішній борг України складав – 567,8 млрд грн, а  зовнішній борг – 1 122 млрд грн.

За даними Міністерства фінансів, станом на 31.03.2019, Україна має внутрішній борг у розмірі – 774,4 млрд грн., а зовнішній – 1 372,1 млрд. грн.

Тобто, за три роки перебування Володимира Гройсмана на посаді прем’єр-міністра, внутрішній борг України збільшився на 36 %, а зовнішній – на 22 %.

ТЕЗА 2: «Ми втричі підвищили мінімальну заробітну плату»

ВЕРДИКТ: ПРАВДА (з прихованою МАНІПУЛЯЦІЄЮ)

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Дійсно, у квітні 2016-го року розмір мінімальної заробітної плати складав – 1378 грн. , а з січня 2019-го складає – 4173 грн.

В той же час, слід загадати і про карколомне зростання (паралельно з мінімалкою) комунальних тарифів, а саме – електроенергії та газу. Адже, вони складають значну частину виплат.

Станом на квітень 2016-го року тариф на електроенергію: вартість 1 кВт – 57,0 копійок. Тариф на газ: вартість 1 м3 – 7,188 грн.

Тариф на електроенергію в 2019 році становив за 1 кВт – 90,0 копійок; тариф на газ –  за 1 м3 –  від 7,737 до 8,428 грн., залежно від області.

Вартість тарифу на електроенергію збільшилася на 58 %, а на газ – на 18 %

Варто відмітити, і співвідношення мінімальної заробітної плати в Україні до подібного показника у країнах ЄС. В євро українська мінімалка 141,73 євро. За даними 2018-го року останнє місце за цим показником в Європейському Союзі  займала Болгарія з розміром мінімальної заробітної плати 261 євро. Тобто вже підвищена у тричі мінімальна заробітна плата в Україні нижча практично у два рази за найнижчу мінімальну зарплату в ЄС.

ТЕЗА 3: «На сьогодні, країна є в доброму стані»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Пан Гройсман вдається до маніпулятивних критеріїв, використовуючи словосполучення «в доброму стані». В той же час, міжнародні рейтинги показують не таку оптимістичну картину в Україні.

Згідно з оновленими категоріями Індексу глобальної конкурентоспроможності за 2018-й рік, Україна, за показниками «макроекономічна стабільність» та «фінансова система», займає 131-е та 117-е місце відповідно, з 140-а можливих.

 

Автор: Артем Отюський 

Ще по темі:

//
Exit mobile version