//

Американці, расизм і зброя | Як російські ЗМІ маніпулюють темою протестів – Без Брехні

Американці, расизм і зброя | Як російські ЗМІ маніпулюють темою протестів

У Сполучених Штатах Америки на фоні пандемії коронавірусу тривають протести проти расизму в країні. Російські ЗМІ продовжують слідкувати за подіями в США, проте деякі федеральні телеканали маніпулюють, «згущуючи фарби». Приводами для маніпуляцій і дезінформування стають не тільки події серед протестувальників, але й інші інциденти між білим населенням і афроамериканцями.

У передачі «60 минут» на телеканалі «Россия 1», яка транслювалася 3 липня, були поширені такі меседжі від телеведучої: «Зачем белым американцам оружие, на себе прочувствовали супруги Мак Кловски Сент-Луиса. Свой дом в элитном районе города адвокатам пришлось защищать от толпы  300 протестующих… Понятия частной собственности для бунтовщиков не существует. Исторический особняк стоимостью более 2 миллионов долларов толпа собиралась сжечь».  

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

СПРОСТУВАННЯ

Журналісти не можуть заявляти, що саме хотіли зробити протестувальники під час акції – спалити будинок чи може просто пікетувати його (як виявилося, навіть не його) – подія так і не відбулася ввечері 28 червня.

Тоді подружжя із Сент-Луїсу, 63-річний Марк і 61-річна Патрісія Макклоскі, дійсно погрожували зброєю натовпу протестуючих, які дійсно увірвалися на приватну територію. Проте натовп мав намір пройти далі по приватній вулиці, щоб вимагати відставки від мера Ліди Крюсон.

Ввійти на приватну територію мають право тільки мешканці району – стороннім вхід заборонений.

Помістя, яке захищали Макклоскі, вони придбали в 1989 році у дуже поганому стані й 30 років відновлювали.

У тій самій передачі «60 минут» два рази прозвучав меседж про те, що саме білим американцям активно знадобилася зброя тому що, «ситуація напружена до межі». Ведуча навела статистику, згідно якої у червні американці придбали рекордну кількість зброї: «Что там творится, зачем белым столько оружия и как Трамп собирается спасать памятники…».  

За цим меседжем пішли кадри суперечки білої та двох темношкірих американок у Мічигані. Біла жінка навела пістолет на афроамериканку через непорозуміння на стоянці авто. У сутичці взяли участь дві родини. Стрілянини не було. Обидві сторони конфлікту заявили, що «вони відчували себе надзвичайно враженими». Справа передана до суду.

Канал не наводить статистику, яка б відображала, що саме біле населення США скуповує зброю. У відкритих даних такої статистики немає. Серед учасників погромів та ненасильницьких акцій протесту зброю можна помітити як у білих так і у темношкірих людей.

У декількох американських штатах дійсно зафіксували значне зростання продажів вогнепальної зброї. Проте це почалося ще у березні на тлі поширення коронавірусної інфекції, а не через протестні рухи і погроми в містах країни. Тоді ж, у березні, дослідження американської компанії Yelp, яка займається аналізом підприємств на основі відгуків споживачів, показало, що американці найбільше зацікавлені у таких товарах, як сільськогосподарські товари місцевого виробництва (зацікавленість зросла на 405%), зброя та спорядження для неї (360%), обладнання для спортивних занять удома (344%).

Нагадаймо, вбивство Джорджа Флойда відбулося наприкінці травня, після чого країну охопили протести та у окремих випадках – безладдя.

Отже, можна зробити висновок, що ситуація у окремих штатах США дійсно напружена. Але, якщо вдивлятися у деталі, картина буде яснішою.  

//
Exit mobile version