//

Брехня і маніпуляція «бункерного» про те, що у Європі нема чого їсти – «переходять на ріпу» – Без Брехні

Брехня і маніпуляція «бункерного» про те, що у Європі нема чого їсти – «переходять на ріпу»

Від початку активного запровадження проти рф економічних санкцій, країна-агресор розгорнула пропагандистську компанію, що мовляв санкції тільки на користь. А от країни «заходу» самі більше страждають від того. У зимовий період, коли росія почала застосовувати енергетичний терор, пропагандисти почали активно поширювати вкиди на кшталт: «у Європі почалися голодні бунти», «британці почали їсти собачі консерви».

Проте, це були лише квіточки. Сам бункерний диктатор 16 березня  на щорічному з’їзді російського союзу промисловців та підприємців заявив: «…дійшло до того, що їх (західних країн) керівники пропонують своїм громадянам замість салату та помідорів перейти на ріпу – ріпа хороший продукт, але й за ріпою, напевно, до нас доведеться їхати, бо рівень урожаю у нас значно перевищує ті показники, які є у наших сусідів у Європі». http://surl.li/fpuic

Проте в про ріпу і про врожай, який нібито «значно перевищує» щось там – виявилося брехнею.

 

По-перше, слід вказати на низу маніпуляцій, щодо проведеного, так званого порівняння генія економіки і аграрної індустрії. У промові відсутні чіткі критерії порівняння, а вказано узагальнено – «значно перевищує». У скільки разів? Що означає «значно»? Значно відносно чого, якого періоду?

По-друге, аналогічно узагальнено використано слово «урожай». Проте, як у європейських країнах, так і самій рф вирощуються десятки аграрних культур. По показниках саме яких з них урожай значно перевищує? По 10-ти, 20-ти? По пшениці? Цукровому буряку? Ріпі? Невідомо! До того ж у різних країнах є спеціалізація по вирощуванню тих чи інших культур. У деяких країнах (і в тій же рф) певні культури взагалі не вирощуються.

По-третє, відсутній ще один чіткий критерій порівняння – про які саме країни (чи об’єднання країн) головний мічурінець росії? «у наших сусідів у Європі» – рф має спільний кордон з лише з такими європейськими країнами як: Норвегія, Фінляндія, Польща, Литва, Латвія, Естонія, Україна. То «перший гроном недофедерації» мав на увазі ці країни, бо саме вони підпадають під критерій сусідства. Чи стратегічна думка «ватного вождя» простирається аж до Ла-Маншу? Знов ж таки – питання відкрите.

По великому рахунку навіть цих виявлених логічних маніпуляцій достатньо, щоб верифікувати заяву кремлівського очільника як маніпуляцію. Проте наведемо декілька цифр, як показують ще й відверту його брехню, бо насправді, росія вирощує менше аграрної продукції ніж європейські країни.

Якщо порівнювати врожай, зібраний за 2022 рік у Росії, та врожай, зібраний у країнах ЄС та Великобританії за аналогічний період, то  вийде, що показники західних країн вищі. Загальний врожай зерна в Європі (за оцінкою європейської асоціації торговців сільськогосподарською продукцією COCERAL http://surl.li/fpuxg) – 285,1 млн тонн, Росії (за даними Росстату http://surl.li/fpuxm) – 153,8 млн тонн.

Врожай пшениці в ЄС та Великій Британії – 140,7 млн тонн, у Росії – 104,4 млн тонн. Врожайність інших культур взагалі непорівнянна: ячмінь у Європі – 58,5 млн. тонн, у Росії – 3,2 млн. тонн, кукурудза в Європі – 50,7 млн. тонн, кукурудза в Росії – 11,8 млн. тонн. І це при тому, що в Європі була рекордна посуха, через яку аграріям вдалося зібрати набагато менше врожаю, ніж зазвичай. Тому тут ще питання хто до кого прийде по зерно і … ріпу.

Ще по темі:

//
Exit mobile version