//

Брехня пропаганди про те, що у ЄС не домовилися щоди виділення коштів на допомогу Україні на 2024 рік – Без Брехні

Брехня пропаганди про те, що у ЄС не домовилися щоди виділення коштів на допомогу Україні на 2024 рік

Російська пропаганда діє за принципом: біле – це чорне, чорне – це зелена, а зелений – а його взагалі не існує. Приблизно така логіка. Особливо коли мова йде про позитивні для України новини. Вчора російські інформаційні помийки розігнали «зраду», що нібито ЄС не зміг досягти згоди про виділення Україні 5 млрд євро допомоги на наступний 2024 рік. Проте, все сталося якраз навпаки, а мова йшла зовсім про іншу суму. Про деталі цього вкиду – далі у матеріалі.

 

Контекст пропагандистських публікацій був такий: «Главы МИД ЕС не достигли соглашения о выделении Киеву военной помощи на сумм 5 млдр евро в 2024 году. Заявил Боррель».

Деякі публікації, аби ще більше очорнити ситуацію та додати «зради» доповнили інформацією про те, що і у США у тимчасовому бюджеті на 45 діб не включена допомога Україні. Ну тобто суцільна «зрада».

Безумовно, що бюджетна ситуація у США трохи напружена, але останні подіє – наприклад, відставка голови конгресу, термінована нарада Байдена із представниками G7 з приводу допомоги Україні – говорить про те, що західні партнери шукають шляхи подолання тимчасових труднощів.

Щодо ЄС, то тут пропагандисти поплутали праведне з грішним і як завжди забули написати про головне. Бо воно їм аж дуже не вигідно.

По-перше, сама подача у публікаціях пропагандистів геть не коректна. «Глави МИД ЕС» – це хто? Як мінімум треба додати – «глави МИД стран ЄС».

По-друге, Європейський союз працює над створенням фонду військової допомоги Україні обсягом 20 мільярдів євро, з якого з 2024 по 2027 роки Києву щороку виділятимуть по 5 мільярдів євро на програми озброєння та навчання. http://surl.li/luelr

Тобто цей процес йде. Наразі Україна отримала 5,6 мільярда євро військової допомоги з механізму, який не входить до бюджету ЄС. Він відшкодовує країнам Євросоюзу постачання зброї Україні. Законодавство ЄС забороняє використовувати бюджетні кошти для військової допомоги третім країнам.

Робота над створенням Фонду почалася ще у серпні. І тоді зустрічалися не міністри  закордонних справ, а міністри оборони: «Міністри оборони Європейського союзу зустрілися в Толедо (Іспанія), щоб розглянути довгострокову фінансову підтримку українських військових, повідомляє DPA.

Міністри розглядають план голови дипломатії ЄС Жозепа Борреля на суму 20 мільярдів євро (22 мільярди доларів США) щодо виділення 5 мільярдів євро на рік на програми озброєння та навчання на період 2024-27 років. Мета Борреля полягає в тому, щоб перевести військову підтримку ЄС для України на більш структуровану основу та відійти від окремих платежів, що здійснюються в рамках Європейського фонду миру (EPF)». http://surl.li/lueod

Враховуючи достатньо непрості бюрократичні процедури у ЄС, то процес йде і доволі активно. Повідомлень про відхилення такого плану не було. І ця програма і цей Фонд виділятимуть кошти саме на навчання військових та озброєння.

Але це ще не все – і тут пропаганда взагалі нічого не каже з приводу цієї новини.

«Європейський парламент у 3 вересня схвалив зміни до довгострокового бюджету Євросоюзу до 2027 року. Поправки передбачають, зокрема, створення так званого Українського фонду на 50 мільярдів євро. Реалізація плану залежатиме від позицій окремих країн ЄС, зокрема Угорщини.

Про план створити такий фонд у червні оголосила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Йдеться про фінансовий резерв для підтримки держбюджету та різних програм в Україні. Закупівля зброї з фонду не здійснюватиметься. Частково він фінансуватиметься за рахунок грантів, але більшу його частину становитимуть кредити». http://surl.li/lueqc

Тобто цей Фонд буде спрямовувати кошти на гуманітарні та соціальні потреби.

Відповідно мова йде про суму у 70 млрд до 2027 року яку Україна може потенційно отримати на військові та гуманітарні та економічні потреби. І робота по узгодженню цих програм і проектів триває.

Тож можемо констатувати, що пропаганда кремля вкотре перевернула все з ніг на голову у намірах налякати українців, мовляв все пропало, всі вас кинули.

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Вгору” 

//
Exit mobile version