//

БРЕХНЯ І МАРАЗМ ЗАХАРОВОЇ, ЩО УКРАЇНІЗАЦІЯ БОРЩУ – ЦЕ НАЦИЗМ І ЕКСТРЕМІЗМ – Без Брехні

БРЕХНЯ І МАРАЗМ ЗАХАРОВОЇ, ЩО УКРАЇНІЗАЦІЯ БОРЩУ – ЦЕ НАЦИЗМ І ЕКСТРЕМІЗМ

На думку офіційної представниці МЗС росії Марії Захарової українська національна страва червоний борщ – це нацизм і екстремізм у всіх проявах.

Саме так дипломатка розкритикувала улюблену страву українців на одному із брифінгів міністерства. На її думку, права росіян утискають навіть у кулінарії: «Ну і все, що було пов’язано з етнікою, культурою в першу чергу. Навіть книги про кулінарію, а вони теж заборонялися. Чому? Тому що не можна було ділитися борщем. Ну не можна. Він повинен був належати комусь одному. Якомусь одному народу, одній національності. А так щоб він був спільним? І щоб в кожному місті, регіоні, і кожна господиня могла приготувати його по-своєму? Ні. На компроміси йти не хочуть. Так це і є те, про що ми говоримо: ксенофобія, нацизм, екстремізм у всіх проявах».

Чому це брехня – пояснюємо.

 

Насправді росіяни завжди намагалися зробити червоний борщ «своєю» стравою, частиною їхньої культури. Про що неодноразово заявляли як на сторінках офіційних відомств, так і вустами пропагандистів.

Дійшло до того, що Експертна рада з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України на черговому засіданні (у 2020 році) включила до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини «Культуру приготування українського борщу». А у 2021 році Міністерство закордонних справ України подало номінаційне досьє «Культура приготування українського борщу» для включення до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Розгляд заявки триватиме два роки.

Українське номінаційне досьє містить понад 700 сторінок документальних доказів того, що борщ походить з України і що він тісно переплетений з українською культурою.

Ініціатором створення документу є відомий український шеф-кухар, голова ГО «Інститут культури України» Євген Клопотенко.  Він переконаний, що борщ потрібно захищати, бо у багатьох ресторанах за кордоном його трактують як «російський суп».

Можливо, Захарова згадала про борщ тому, що у нещодавно у Львові відбулася презентація проєкту «Український борщ єднання». Міжнародний штаб допомоги українцям разом з ГО «Інститут культури України» запланували світове турне українського борщу. Планують відвідати 10 країн, де влаштують фестиваль борщу, а на зібрані кошти закуплять продуктові набори для українців у критичних точках країни та переселенців.

Зауважимо, що Захарова має чималий досвід у політиці. Наразі працює директоркою Департаменту інформації і преси МЗС рф, офіційною представницею відомства, починаючи з 2015 року, має ранг Надзвичайного і повноваженого посла 1 класу, член колегії МЗС росії, кандидатка історичних наук.

Проте, як виявилося, усі ці «титули» не допомагають Захаровій у її професійній діяльності. Вона досить часто потрапляє у різноманітні скандали, у яких можна спостерігати за її відвертою брехнею, недоречними висловлюваннями і навіть хамством. А ще вона є однією із топ-пропагандисток кремля.

ВИСНОВОК

Український борщ був і є своєрідним інструментом російської пропаганди і намаганням привласнити частину української культурної спадщини. За допомогою маніпуляцій і всілякого викривлення дійсності московити в черговий раз хочуть зруйнувати нашу національну ідентичність, відібрати те, що об’єднує багато поколінь українців. 

Авторка: Вікторія Телечук

Матеріал підготували партнери по Мережі проектів з протидії дезінформації – ресурс “Брехунець”

Ще по темі:

//
Exit mobile version