//

«Через позов школярів у Німеччині під час занять скасовуються носіння масок! Всім нам брати приклад!» | ФЕЙК, з якого стирчать кремлівські вуха – Без Брехні

«Через позов школярів у Німеччині під час занять скасовуються носіння масок! Всім нам брати приклад!» | ФЕЙК, з якого стирчать кремлівські вуха

З початком навчального року дезінформація щодо правил носіння масок, перебування та пересування учнів у школі з кожним днем збільшується. У мережі Facebook поширилися пости, які своїм змістом сіють паніку серед батьків та їх учнів, особливо враховуючи достатньо напружену і неоднозначну ситуацію щодо підготовки до навчального року та форматів освітніх заходів. Пости пов’язані із ситуацією у Німеччині, але написані як протиставлення українським реаліям. Де криється фейк – викриваємо!

 

МЕСЕДЖ 1: «Пример из Германии: маски для учеников начиная с 5 класса во время занятий были введены в Баварии в обязательном порядке. За нарушение штраф»

В FAQ про «Про навчання в школах Баварії» на офіційному сайті Баварського державного міністерства освіти та культури від 4 вересня 2020 року вказано, що «всі учні починаючи з 5 класу зобов’язані носити в класі маску та знаходитися на мінімальної відстані один від одного в 1,5 метра. Це не поширюється на учнів 1-4 класів».

Для 5 класів і вище правила носіння масок у классі застосовуються протягом перших двох тижнів уроків (тобто до 21 вересня 2020 року). З 21 вересня вимога про носіння масок в Баварії буде застосовуватися тільки в тих районах, в яких за останні сім днів було виявлено понад 35 інфекцій на 100 000 жителів. Це зроблено для того, щоб максимально знизити ризик зараження від людей, які повертаються в школу в перші кілька днів навчання. Щодо «штрафування учнів починаючи з 5 класів, які не носять маски в класі» на офіційному сайті Міністерства системи штрафів за порушення зазначено не було. Ця інформація є особистою думкою автору посту та не закріплено Міністерством освіти Баварії.

 

МЕСЕДЖ 2: «Пару недель назад двое школьников (видимо старшеклассников – возраст в прессе указан не был) сознательно отказались находиться в масках во время занятий и подали в суд за решение, принятое администрацией школы, отстранить их от занятий и оштрафовать. Решение суда: отменить принятые санкции на следующих основаниях: школа не уполнмочена отстранять учеников от занятий. Штраф мог быть наложен только в случае доказанной непосредственной опасности, исходящей от нарушителей правил, которая не имела места быть – они не были инфицированы. Итог: с 1. сентября – маски во время занятий в Баварии отменяются! Ребята молодцы! Всем нам брать пример!!! Источник – официальная пресса»

По-перше. Автор посту не вказую про яку з 6000 шкіл Баварії він надає інформацію. Припущення автора, що «мабуть старшокласників» не є достовірною інформацією, адже так можна сказати про будь-кого «мабуть учителів», «мабуть учнів 5 класів».

По-друге. Пост у Facebook був викладений 27 серпня 2020 року. Автор повідомлення зазначає підсумок, що «з 1 вересня – маски під час занять в Баварії скасовуються! Хлопці молодці! Всім нам брати приклад!!!» Але на офіційному сайті Баварського державного міністерства освіти та культури у документі «Про управління школою» від 24 липня 2020 року зазначено, що навчальний рік почнеться з 8 вересня, як і було заплановано. Тому підсумок автора про «скасування масок у класах старшокласниками» є дезінформацією, тому що навчальний рік у баварських школах ще не почався.

По-третє. Автор посту вказує джерело інформаціє − офіційна преса. Але – що означає термін «офіційна преса». Таку інформацію можуть оприлюднювати спершу державні офіційні джерела, а ніяк не преса! Преса тільки ретранслює рішення, які можуть генерувати Федеральне міністерство освіти, науки і досліджень у Німеччині, Баварське державне міністерство освіти та культури.

І тут слід зауважити на четвертий і не менш важливий аспект і деталь. «Офіційна преса» – кліше з суто російського інформаційного простору. Крім того слід звернути увагу на фото, яким проілюстрований пост. На передньому плані – символічні грати з масками. Але серед масок – проглядаються георгіївські стрічки. За задньому плані видно купола церковних споруд із характерною формою, що є характерним елементом храмів православного напрямку.

Стрічки і купола можуть говорити, що фото… з російських теренів, а пост – черговий продукт кремлівської пропаганди.

 

Автор. Каріна Богодьорова

 

 

//
Exit mobile version