//

Черговий фейк так званого журналіста Сеймура Херша про вивіз наркотиків та нафти з Одеси під прикриттям зернової угоди – Без Брехні

Черговий фейк так званого журналіста Сеймура Херша про вивіз наркотиків та нафти з Одеси під прикриттям зернової угоди

Російські пропагандистські медіа поширили чергову сенсацію, а саме  – про чергове сенсаційне викриття американського блогера і журналіста Сеймура Херша. На своєму сайті він написав, посилаючись на якогось анонімного «американського чиновника»: «Чиновник сказав, що з Одеси та інших чорноморських портів до Європи надходять аж ніяк не лише зерно та насіння соняшнику: «Експорт із Одеси розказував про незаконні товари, такі як наркотики та нафту, яку Україна отримувала з Росії».

Тобто, Сеймур Херш, спираючись на незрозуміле анонімне джерело у вигляді «чиновника з Одеси» говорить, про те, що з України вивозять наркоти та ще й нафту. І якщо наркотики можна віднести до «незаконних товарів», то нафту – дуже сумнівно.

Чому чергове «розслідування» американського журналіста – фейк і фальсифікація – далі у матеріалі.

 

По великому рахунку, прямо безпосередньо перевірити заяву про вивіз наркотиків із Одеси –  неможливо. Бо такі речі лежать в площині кримінальних розслідувань. Проте, останнім часом українські правоохоронні органи не повідомляли про викриття, затримку нелегальних каналів трафіку наркотичних речовин.

Версія про реекспорт нафти, отриману Україною з Росії, багато говорить про компетентність Херша та його анонімного співрозмовника.

Україна припинила закуповувати російську нафту ще 2019 року. Перед війною основним експортером нафти на Україну був Азербайджан; значно менші обсяги постачали Лівія, Великобританія, Алжир та США.

Через територію України проходить нафтопровід «Дружба», яким Росія постачає нафту Угорщини. Технічна можливість перенаправлення частини нафти, що перекачується, до Одеси через нафтопровід Одеса — Броди в реверсному режимі існує. Але за час війни ніхто з одержувачів нафти жодного разу не поскаржився на недостатній обсяг поставок. Тож версія несанкціонованої відкачки нафти теж не має під собою підстав.

Вверсія загадкового співрозмовника Херша припускає, що під виглядом суховантажів, що перевозять зерно, в одеський порт заходили танкери. Таку операцію навряд чи можна було здійснити непомітно. Повний список судів, які брали участь у виконанні «зернової угоди», з описом вантажів та напрямків опубліковано.

Тож всі ці викриття Херша – неправда, фейк і фальсифікація, які підігрують російській пропаганді у спробах очорнити Україну.

Слід нагадати, що Херш у минулому дійсно був відомим журналістом і за свої розслідування отримав у 1970 року Пулітцерівську премію. Але останнім часом Херш зайнятий переважно поширенням конспірологічних теорій і спирається деякі анонімні джерела.

Він стверджував, що уряди США та Саудівської Аравії фінансують терористичну організацію «Фатх аль-Іслам», що до отруєння Сергія та Юлії Скрипалів причетне не Росія, а якесь кримінальне угрупування, що хімічної атаки застосуванням зарину в Сирії не було, а було лише випадкове попадання бомби до складу з добривами. З 2014 року Херш неодноразово виступав із проросійськими заявами в ефірі RT.

Саме тому, останні 10 років Херш не має роботи, його не  публікують поважні видання. Так званий журналіст веде свій блог і сайт. Але всі його розслідування на 99% відсотків будують на анонімних джерелах і вже неодноразово були викриті справжніми розслідувачами, наприклад групою «Белінгкет»,

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Запорізький центр розслідувань” 

//
Exit mobile version