//

Черговий МАНІПУЛЯТИВНИЙ вкид від «Страна.ua» | Газ для населення коштуватиме 9,14 грн/куб – Без Брехні

Черговий МАНІПУЛЯТИВНИЙ вкид від «Страна.ua» | Газ для населення коштуватиме 9,14 грн/куб

Інтернет-видання «Страна.ua» 11 лютого 2021 року опублікувало новину, де повідомило що «газ в рамках спеціальних обов’язків (ПСО) обійдеться комунальникам близько 10-11 грн/ куб, а ціна для населення за газ становитиме 9,14 грн/куб». Чи дійсно це правда або ж «Страна.ua» знову не втрималася і з маніпулювала, з’ясуємо.

МЕСЕДЖ: «Після підписання меморандуму про не підвищення тарифів на комуналку до кінця нинішнього опалювального сезону, «Нафтогаз» підвищив цінник на газ для комунальників. 10 лютого НАК назвав тариф ПСО для виробників тепла для населення − 7,33 за куб без ПДВ і витрат на транспортування. Тобто, з усіма податками та доставкою газ обійдеться комунальникам близько 10-11 гривень за куб. Тоді як ціна для населення − 6,99 за куб з ПДВ, але без доставки. Якщо рахувати максимальний тариф на транспортування (2,15 гривень за куб), то газ людям обійдеться в 9,14 гривень за куб»

СПРОСТУВАННЯ

Дійсно 9 лютого 2021 року був підписаний Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води громадянам України, що забезпечить стале проходження цього опалювального сезону та підготовку до наступного. Меморандум також передбачає, що теплопостачальні підприємства гарантовано отримуватимуть газ для виробництва тепла та постачання його у домівки громадян упродовж усього опалювального періоду 2020-2021 років за інформацією Офісу Президента України.

«Нафтогаз» оголосив 10.02.2021, що «у січні 2021 року оптова ціна на природний газ для виробників тепла, яким «Нафтогаз» постачає газ в рамках  ПСО, становитиме 7,33 грн за кубометр (без врахування ПДВ та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами) згідно з Рішенням прийнятим із дотриманням норм п. 13 Постанови КМУ № 867 від 19.10.2018 «Про затвердження Положення про ПСО на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу», що встановила формулу визначення максимально допустимого рівня цін на газ для виробників тепла». Підписання Меморандуму та підвищення тарифу ПСО для виробників тепла для населення − 7,33 за куб є правдою, але:

По-перше. Через те, що тарифи більшості підприємств теплопостачання на послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води для населення наразі є збитковими та не покривають економічно обґрунтовані витрати підприємств, а ЗУ від 30.03.2020 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням COVID-19» забороняє переглядати тарифи до завершення опалювального періоду 2020/2021 року було вирішено підписати Меморандум.

По-друге. Меморандум фіксує наступні домовленості:

− до 30 вересня 2021 року «Нафтогаз» надає виробникам тепла відстрочку платежу на різницю між ринковою та граничною ціною газу, фактично закладеною в тариф;

− до 1 травня 2021 року КМУ, «Нафтогаз» та «Асоціація міст України» визначать джерела компенсації для підприємств теплопостачання різниці між цінами природного газу, визначеними відповідно до п. 13 Положення №867 протягом жовтня 2020 року − квітня 2021 року, та ціною природного газу, врахованою в тарифах на послуги з теплопостачання для населення, за якими протягом опалювального сезону 2020/2021 року фактично нараховується плата кінцевим споживачам (населенню);

− до 1 жовтня 2021 року державні органи України забезпечать прийняття необхідних нормативно-правових актів для реалізації цього рішення;

− джерелом фінансування не можуть бути місцеві бюджети.

У цій ситуації «Страна.ua» лише маніпулює безвихідним становищем підприємств, роблячи акцент лише на тому, що «Нафтогаз» підвищив цінник», хоча це Рішення було прийнято ще у 2018 році, а Меморандум дасть можливість виробникам тепла відстрочку платежу, визначать джерела компенсації та забезпечать прийняття необхідних нормативно-правових актів.

По-третє. «Нафтогаз» 9.02.2021 інформував, що «на підтримку ініціативи Уряду щодо зниження ціни на газ з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року, компанія прийняла рішення зменшити ціни для споживачів і в січні. Клієнти компанії платитимуть за спожитий об’єм газу у січні за ціною 6,86 грн/куб.м з ПДВ, без вартості розподілу (доставки). Ціна газу від постачальника «останньої надії» у січні становить 6,99 грн/куб.м з ПДВ та без вартості розподілу. Для клієнтів, які оформили тарифний план «Річний» у минулому році, вартість газу не зміниться і складе 4,73 грн, 5,24 грн та 6,45 грн за куб. м із ПДВ, відповідно до умов укладених договорів».

Згідно з «НКРЕКП» ціна доставки газу за місяць рахується так: загальний обсяг спожитого за минулий рік ділять на 12 місяців і множать на спеціальний тарифи різний для кожного регіону. У містах мільйонниках тариф нижчий (Київ – 0,31 куб.м на місяць (без ПДВ), ніж в місцевостях, де проживає менше людей (с. Зарванці, Вінницької області – 2,46 куб.м). Тариф залежить від довжини мереж, їх стану і вартості обслуговування.

Тому, клієнти «Нафтогазу» платитимуть за спожитий об’єм газу до 31 березня 2021 року − 6,99 грн/куб.м з ПДВ. А значить ціна за куб. для населення обійдеться для Києва в 7,3 грн/куб.м (6,99 + 0,31 куб.м), а для Зарванці − 9,45 грн. (6,99 + 2,46 куб.м). Для комунальників у Зарванці рахунок буде становите 9,79 грн. (7,33 грн/куб.м + 2,46 куб.м), а для Києва 7,64 за куб (7,33 грн/куб.м + 0,31 куб.м), але не 10-11 грн. як вказує «Страна.ua». Слід враховувати те, що ціна доставки газу різна для кожного регіону, тому і рахунок в одному регіоні буде вище, а в іншому нижче.

 

Авторка: Каріна Богодьорова

//
Exit mobile version