//

Черговий «словесний батл» Зеленського & Порошенко – маніпуляції навколо «туриста у єгипетському готелі» – Без Брехні

Черговий «словесний батл» Зеленського & Порошенко – маніпуляції навколо «туриста у єгипетському готелі»

10 травня 2019 року новообраний президент України Володимир Зеленський опублікував чергове відео звернення, головною темою якого було начебто затягування Верховною Радою призначення дати інавгурації. Пан Зеленський звертався, як до депутатів українського парламенту, так і до ще діючого президента – Петра Порошенко. Як раз навколо останнього розгорнулись чергові маніпулятивні баталії.

 

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Володимир Зеленський у відео зверненні вкотре використав алегорично-метафоричні форми. В тій частині, що адресувалась Петру Порошенко, зокрема було сказано:

«Я розумію що марно щось говорити людині, яка каже – «я готовий підставити плече», а сама тримає дві дулі в кишені. Це нагадує мені туриста у єгипетському готелі: завтра додому, валізи спаковані, номер вже прибрали і нормально вихована людина чекає трансферу в аеропорт. Але не Порошенко! Він ніяк не зупиниться – тягне рушники, тапочки і бере усе підряд зі шведського столу… Я вас дуже прошу – здайте ключ, розрахуйтесь за міні-бар і вперед. Вам ще митницю і паспортний контроль проходити!»

Як видно з наданого уривку промови, Зеленський чітко звертається до Порошенко (він згадується опосередковано на початку, а в середній частині спічу називається його прізвище). Тобто йде пряме і безпосереднє порівняння Порошенко з туристом у єгипетському готелі. Причому туристом не зовсім вихованим. Інші особи або суб’єкти/об’єкти – не вказуються…

Після оприлюднення звернення Адміністрація Порошенко і сам Петро Олексійович відреагували на гострий закид того ж дня (скріншот додається).

У відповіді абсолютно ігноруються закиди на дії самого Порошенко, якого порівняно з туристом у готелі. Не згадується і саме порівняння, яке є ключовим моментом у зверненні Володимира Зеленського. Натомість, демонструється зовсім інша «алегорія» – начебто Зеленський порівняв Україну з єгипетським готелем! Проте, як було продемонстровано вище, у спічі новообраного президента жодним словом прямо не згадується Україна! Вбачати у єгипетському готелі Україну, навіть через алігоричну призму – достатньо важко.

В тексті прес-служби Адміністрації чітко прослідковується меседж – перевести риторику з претензій до особистості (зокрема Порошенко) в площину розмови про відношення і ставлення Зеленського до держави. Думка скерована в напрямку того, що це ще одне невдале порівняння вчорашнього шоу-мена, які він раніше використовував до України, тим самим виказуючи своє начебто не зовсім чемне ставлення до країни.

Резюмуючи, можна вказати на чіткий маніпулятивний характер ключового меседжу «Україна – не єгипетський готель» у відповіді президентської прес-служби. В той же час, не можна виключати і приховану маніпуляцію у словах Володимира Зеленського.

 

Автор: Олександр Довгодько

Ще по темі:

//
Exit mobile version