//

Чому заяви Кремля, що російські паспорти для жителів Донбасу не порушують «Мінськ» – маніпуляція? – Без Брехні

Чому заяви Кремля, що російські паспорти для жителів Донбасу не порушують «Мінськ» – маніпуляція?

24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ, що спрощує отримання російського громадянства для жителів окремих районів Донецької та Луганської областей, які наразі контролюються угрупованнями «ДНР» і «ЛНР». У відповідь український уряд визнав такі паспорти недійсними. Влада країни закликала міжнародних партнерів відреагувати на дії Росії новими санкціями, тому що Кремль порушив Мінські домовленості. Проте, РФ не визнала акцію про видачу паспортів порушенням «Мінську». В який площині прихована маніпуляція – аналізували експерти «БезБ».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ: 

Державні діячі України у свої риториці, щодо «добровільної паспортизації» мешканців ОРДЛО були майже одностайні – це порушення Мінських домовленостей.

Президент України Петро Порошенко: «Рішення про паспортизацію не має нічого спільного з мирним процесом! Воно суперечить Мінським домовленостям – і за буквою, і за духом! Воно спрямоване на легалізацію присутності російських військ на окупованій частині нашої держави».

Голова МЗС Україні Павло Клімкін: «Це продовження агресії і втручання у наші внутрішні справи. Це новий “паспортний” етап окупації Донбасу»

Постпред України при ООН Володимир Єльченко: «Цей зухвалий крок суперечить схваленим Радою Безпеки Мінським домовленостям».

Перша віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко: «Рішення Путіна про видачу російських паспортів громадянам , що проживають на окупованих територіях, – це грубе порушення Мінських угод, згідно яких ОРДЛО – це Україна. Це спроба повзучої легітимізації псевдореспублік з боку Кремля, продовження російського сценарію створення замороженого конфлікту на Донбасі».

На дії Кремля відреагували не тільки представники української влади, а й деякі міжнародні партнери країни.

МЗС Німеччини і Франції: «Заява Росії суперечить духові і цілям Мінських домовленостей. Воно є протилежним до нагально необхідного зараз внеску в деескалацію».

Спецпредставник США у справах України Курт Волкер: «Ми стурбовані і розглядаємо це як провокацію, яка точно суперечить плану по реінтеграції цих територій назад в Україну, як сказано в Мінських угодах. Необхідно ж вести розмову про виконання цих угод».

Як бачимо, в своїх заявах закордонні партнери України дотримувались більш стриманої термінології у визначенні Указу президента РФ Володимира Путіна. Вони роблять акцент на тому, що російські паспорти для жителів ОРДЛО суперечать саме духу домовленостей, а не конкретним пунктам домовленостей, бо саме про зміну громадянства жителів України в Мінських домовленостях нічого не прописано.

Це стало «вагомим аргументом» для представників Росії – саме на «букві» цього документа зробила акцент Росія. Представник РФ при ООН Василий Небензя заявляв наступне:
«Послухавши наших західних колег, можна скласти хибне враження про те, що Росія насильно змушує громадян, жителів України змінювати громадянство, і при цьому звичайно ж, як же без цього, порушує Мінські домовленості. Хочу все-таки ще раз запитати у вас: який пункт Мінських домовленостей ми порушуємо?.. Видача паспортів РФ на Донбасі не представляє загрози миру і безпеки».

Приділяючи увагу саме відсутності пункту про зміну громадянства жителями ОРДЛО у Мінських документах, російська сторона маніпулює, залишаючи за лаштунками інші важливі аспекти «Мінську».

В декларації президента РФ, президента України, президента Французької Республіки і канцлера Федеративної Республіки Німеччини на підтримку Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей, прийнятого 12 січня 2015 року,  закріплено, що усі вищезазначені лідери країн «підтверджують повну повагу суверенітету і територіальної цілісності  України». Отже територія ОРДЛО – це частина України, яка повинна підпорядковуватися українському законодавству. Згідно зі ст.4 Конституції «в Україні існує єдине громадянство». Закон «Про громадянство України» теж каже про принцип єдиного громадянства. Водночас Росія під приводом «поліпшення гуманітарної ситуації і допомоги цивільному населенню» ставить під сумнів український суверенітет, пропонуючи жителям українського регіону своє громадянство. Отже, навіть добровільна паспортизація жителів ОРДЛО на території Росії суперечить основним цілям Мінських домовленостей – дотримання суверенітету України в тому числі – і в не порушенні українського законодавства.

Треба зазначити, що Росія не єдина країна, що видає паспорти жителям України. Наприклад, аналогічні документи роблять Угорщина і Румунія. Але ці країни поки не порушують територіальну цілісність України, як це зробила Росія з Кримом та частиною Донбасу.

 

Автор: Юлія Хованська

Ще по темі:

//
Exit mobile version