//

Чи були правдою заяви ще прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про досягнення України в аграрній галузі? (оновлено) – Без Брехні

Чи були правдою заяви ще прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про досягнення України в аграрній галузі? (оновлено)

На сторінці Урядового порталу у Facebook 8-го серпня були опубліковані дані щодо експорту аграрної продукції за кордон. Показники прокоментував ще діючий прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Чи не перебільшив посадовець дані про експорт української продукції за кордон та інші дані – перевірили фахівці «БезБ».

 

ТЕЗА 1. «Експорт української продукції аграрного виробництва за перше півріччя поточного року зріс, порівняно з аналогічним періодом минулого року, на 20% і склав 10,3 млрд дол».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За даними Держстату експорт зернових культур за січень – травень 2019 року становив 4 млрд. дол, а в 2018 році за цей самий період експорт складав 2.7 млрд дол. Отже в 2019 році за період січень-травень Україна експортувала на 34 % більше зернових культур, ніж за аналогічний період минулого року.

Порівняємо за тими ж даними Держстату і експорт готових харчових продуктів. Бачимо, що в 2018 році він складав 1.2 млрд. дол. (за січень-травень), а в 2019 році за аналогічний період експорт становив, 1.3 млрд. дол. Отже, вагомо відрізняється лише експорт зернових культур, а харчові продукти залишилися майже на одному і тому ж рівні.

Якщо порахувати за період січень-травень 2019 року, то всього Україна експортувала продукції АПК на 8,7 млрд. дол. Сюди входять і зернові, і продукти тваринництва, рослинництва та готова продукція. Прем’єр-міністр повідомляє, що експорт за перші 6 місяців 2019 року становив 10.3 млрд. Ця цифра близька до тієї, яку ми вирахували за 5 місяців того ж року.

У 2018 році агроекспорт, згідно даним Держстату становив 7,1 млрд. дол. Це на 18 % менше, ніж за аналогічний період в 2019 році. Отже, прем’єр-міністр мав рацію, коли говорив, що за I півріччя 2019 року експорт продукції АПК зріс на 20%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

 

ТЕЗА 2. «Азійський ринок вийшов на 1 місце (41,9%), випередивши експорт до країн ЄС та Африки. Втім, Україна зберігає свої позиції в п’ятірці найбільших постачальників агропродукції до Європи».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За повідомленням заступника директора ННЦ Інститут аграрної економіки Миколи Пугачова, основними ринками збуту вітчизняної агропродукції залишаються чотири регіони – країни Азії, Африки, Європейського Союзу та СНД. У І півріччі 2019 року їх сумарна частка склала понад 97% вартості українського експорту сільгосппродукції.

За його словами, характерною рисою січня-червня 2019 року стало збільшення обсягів закордонних поставок вітчизняних харчових продуктів до країн ЄС, Азії та Африки – на фоні незначного зменшення експорту до країн СНД.

 

ТЕЗА 3. «Премєр-міністр України Володимир Гройсман зазначив, що Україна сама себе забезпечує продуктами АПК».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Як повідомляє сайт Міністерства аграрної політики, задоволення потреб населення у харчових продуктах здійснюється за рахунок продукції вітчизняного виробництва. Фонд забезпечення за основними групами харчування становить близько 90%.

Так, за даними Міністерства агрополітики, дефіциту у продуктах АПК в 2019 році не очікується в жодному регіоні. Наприклад, у березні цього року, чиновники спрогнозували необхідну кількість борошна для споживання громадян на період з лютого по квітень. Очікуваний попит на борошно складе 496,2 тис. тонн. Пропозиція очікується на рівні 543,5 тис. тонн. Дефіциту у Міністерстві не очікуютьу жодному регіоні. Однак, 7 областей України потребують завезення цього продукту з інших регіонів.  Це Полтавська область, яка забезпечена борошном на 82,8%, Миколаївська – на 73,6%, Чернігівська –  на 58,3%, Закарпатська – на 42,6%, Чернівецька – на 39,5%, Донецька області – на 24,9% та місто Київ – на 30,8%.

У 2018 році вітчизняні хлібопекарі виробили хліба та хлібобулочних виробів нетривалого зберігання на 9,6% менше відносно 2017 року – 949,2 тис. тонн. У січні 2019 року вироблено 74,6 тис. тонн цієї продукції.

При цьому потреби внутрішнього ринку у хлібі та хлібобулочних виробах задовольняються повністю, повідомляється на сайті Міністерства агрополітики.

Найбільше Україна експортує соняшникової олії. Попит на внутрішньому ринку не неї не великий і складає лише до 10%, решта експортується.

За експертними оцінками, у 2019 році вітчизняними підприємствами очікується виробити олії соняшникової – 6,2 тис.тонн. Минулого року за аналогічний період аграрії виробили 5,7 тис. тонн).

Таким чином, громадяни України справді забезпечені продуктами АПК, тому у країни є можливість експортувати частину до

 

ТЕЗА 4. «Ми входимо в топ-10, а за деякими позиціями Україна номер 1 у світі за експортом агропродукції (до Європи)».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За даними моніторингу агропродовольчої торгівлі в ЄС, серед країн – головних постачальників агропродовольчої продукції в ЄС за останні 12 місяців Україна посіла третє місце, обігнавши Китай.

ТЕЗА 5. «У 2019 році Уряд виділяє 5,9 млрд грн на програми розвитку АПК. Зокрема, 3,5 млрд грн – на підтримку тваринництва, 881,8 млн грн – на часткову компенсацію сільгосптехніки і обладнання, 800 млн грн – на підтримку фермерських господарств, 200 млн грн – на надання кредитів фермерським господарствам, 400 млн грн – на підтримку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За даними з сайту Міністерства аграрної політики та продовольства, на програму підтримки АПК у 2019 році дійсно уряд передбачив 5,9 млрд. грн.. Однак, станом на серпень отримувачам перерахували майже 1,5 млрд. грн.

Таким чином, прем’єр-міністр дав свою оцінку аграрній сфері в Україні, правильно апелюючи фактами експорту АПК, опираючись на дані Міністерства аграрної політики та продовольства. Загалом Володимир Гройсман вдало обрав сферу для демонстрації роботи уряду за період минулих років та початку 2019.

 

Автор: Катерина Савенко

//
Exit mobile version