//

Де очільниця Вищого антикорупційного суду говорила правду, а де маніпулуювала? Відповіді на «незручні» запитання від журналістів – Без Брехні

Де очільниця Вищого антикорупційного суду говорила правду, а де маніпулуювала? Відповіді на «незручні» запитання від журналістів

7 травня новостворений Вищий антикорупційний суд обрав очільницю – харківську суддю Олену Танасевич (раніше працювала у Печенізькому суді міста Харкова). На першому виступі перед журналістами на новій посаді панів Танасевич відповідала на запитань медійників,  майстерно ухиляючись від незручних і прямих запитань. Чи маніпулювала голова  антикорупційного суду – з’ясовували в «БезБ».

ЗАПИТАННЯ 1: «Як забезпечити баланс між суддями антикорупційного суду та суддями апеляційної інстанції? Адже судді працюють в одному приміщенні, тож як стороні, яка програла, можна виграти справу у випадку несправедливого рішення?»

ВІДПОВІДЬ: «Цей баланс забезпечує не голова Вищого антикорупційного суду. Цей баланс забезпечений законодавством у «кримінальному процесуальному кодексі України».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Дійсно, службові комунікації між суддями регулюються законом. Зловживання повноваженнями, тобто вплив на судові рішення, карається. У Зокрема у Статті 2 Кримінально процесуального кодексу України зазначається: «Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура»

 

ЗАПИТАННЯ 2: «Зарплата яка у Вас буде?»

ВІДПОВІДЬ: «Зарплата передбачена законом України «Про судоустрій і статус суддів». Вона є рівною із суддівською винагородою суддів апеляційної інстанції».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Пані Танасевич таки каже правду щодо прогнозу її заробітньої плати. Відповідно до закону «Про судоустрій і статус суддів» Статті 135  «Про суддівську винагороду» Базовий розмір посадового окладу судді становить:

  1. Судді місцевого суду – 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року;
  2. Судді апеляційного суду, вищого спеціалізованого суду – 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року;
  3. Судді Верховного Суду – 75 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року.

Станом на 1 січня 2019 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1921 грн. Відповідно неоподаткована заробітна плата без надбавок голови Вищого антикорупційного суду становить 96 050 грн/місяць.

Згідно з тим же законом, до розміру посадового окладу судді додаються грошові нарахування залежно від трудового стажу (від 15% посадового окладу за 3 роки до 80% – за більш, ніж 35 років роботи). Також доплачують за науковий рівень, доступ до державної таємниці та додаткову зайнятість.

В той же час, даний закон регулює, що розмір суддівської винагороди не повинен перевищувати планки у 190 тисяч гривень.

Зважаючи на вищевказане (з урахуванням надбавок), розмір суддівської винагороди Олени Танасевич на даний момент не наближений до позначки у 190 000 грн/місяць.

 

ЗАПИТАННЯ 3: «Де ви взяли земельні ділянки? Ви їх купували?»

ВІДПОВІДЬ: «У декларації зазначено підстави набуття права власності. Перш ніж ставити питання, можна ознайомитись із нею».

 ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

У декларації пані Танасевич за 2018 рік вказано 24 земельні ділянки. Права власності на жодну із них не прописані. Тобто, дізнатися чи був то подарунок, аренда, купівля, спадок або інше право власності з публічної інформації не є можливим.

 

Автор: Артем Листопад, Сабіна Мусіна

Ще по темі:

//
Exit mobile version