//

Де правда у зверненні Тимошенко до Зеленського з приводу референдуму щодо продажу землі – Без Брехні

Де правда у зверненні Тимошенко до Зеленського з приводу референдуму щодо продажу землі

ВО “Батьківщина” звернулася 26 вересня  до президента Зеленського з вимогою провести референдум з питання продажу землі. Відповідне звернення опубліковано на сторінці Юлії Тимошенко у Фейсбуці. Фахівці “Без Брехні” з’ясували чи відповідають аргументи, наведені у зверненні, дійсності.

 

ТЕЗА 1: “Хто не знає – площа сільськогосподарських земель в Україні складає 42 мільйони гектарів – а це 72% всієї території України”.

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

В законопроекті про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель, поданому Кабінетом Міністрів, йдеться саме про продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення.  За даними Держгеокадастру загальна площа земель в Україні становить 60,4 млн гектарів. З них 70% – 42,4 млн га – землі сільськогосподарського призначення.

 

ТЕЗА 2: “А законопроєкт про ринок землі, оприлюднений урядом – передбачає право продажу землі «українським підприємствам», які за чинним законодавством можуть мати 99% іноземного капіталу”.

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

 В законопроекті авторства О. Гончарука зазначено, що набути право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть: громадяни України, юридичні особи, утворені за законодавством України, територіальні громади та держава. Цей перелік не виключає набуття права власності на земельні ділянки підприємствами з іноземними інвестиціями. Оскільки правовий статус і порядок діяльності підприємств з іноземними інвестиціями визначаються Господарським кодексом, законом про режим іноземного інвестування в Україні, іншими законодавчими актами. Відповідно до Закону України “Про режим іноземного інвестування” підприємство з іноземними інвестиціями – підприємство (організація) будь-якої організаційно-правової форми, створене відповідно до законодавства України, іноземна інвестиція в статутному капіталі якого, за його наявності, становить не менше 10 відсотків (стаття 1).

 

ТЕЗА 3: “Цей закон передбачає, що в одні руки можна брати 210 тис га землі”

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

В законопроекті, ініційованому Кабміном, зазначено, що “сукупна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина, юридичної особи, утвореної за законодавством України, з урахуванням пов’язаних осіб або юридичних осіб, утворених за законодавством України, що мають спільного кінцевого бенефіціарного власника (контролера) не повинна перевищувати 0,5 відсотка земель сільськогосподарського призначення України”. Враховуючи, що всього в Україні 42 млн га земель сільськогосподарського призначення, 0,5% – це 210 тис га.

 

Автор. Катерина Березюк

Ще по темі:

//
Exit mobile version