//

Де взяти бронежилети? Які броніки безпечні? – Без Брехні

Де взяти бронежилети? Які броніки безпечні?

Останніми днями у волонтерських чатах Кривого Рогу з’явилося кілька повідомлень із проханнями знайти бронежилети для захисників міста. Волонтери всієї країни шукають і викуповують броніки по всьому світу від перших днів війни, але потреба залишається гострою. У Кривому Розі ситуація загострюється чутками, що нібито на складі в Кривому Розі бронежилети є, але їх не роздають бійцям. Наша редакція поки що не отримала підтвердження чи спростування цієї інформації.
РОЗ’ЯСНЕННЯ
Потреба в засобах захисту така пекуча, що на виготовлення пластин для бронежилетів переорієнтувалися і великі промислові підприємства (які цього не афішують), і народні умільці. Родичі захисників охоче беруть будь-які бронежилети, але насправді не всі броніки однаково захищають і не всі однаково безпечні.
У криворізькому сегменті фейсбуку розгорнулася заочна дискусія з цього приводу між військовим керівництвом міста та волонтерами.
Досить різко про саморобні бронежилети висловився начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул: « Ми налагодили виробництво бронежилетів у Кривому Розі. Усе, що ми виробляємо, ми відправляємо насамперед на лінію зіткнення з ворогом. Причому це не лише периметр Кривого Рогу, а й радіус від 17 до 50 кілометрів навколо міста. Там, де відбуваються реальні бойові зіткнення. Коли закриємо повну потребу там, постачання вже здійснюватиметься на інші, нині менш небезпечні рубежі.
Ми виготовляємо бронежилети тільки з литих пластин! Кожна з яких заздалегідь проходить відстріл військовими. Таке ось ВТК (відділ технічного контролю. – редакція).
А тепер увага! У місті хаотично, без координації з центральним штабом, деякі організації теж намагаються виготовляти бронежилети. При вчорашньому об’їзді ліній укріплення я особисто зіткнувся з такими бронежилетами.
Саморобок є два типи. Або це гнуті пластини (ми не робимо гнуті, тільки литі) – вони не є небезпечними, але прострілюються кулями, ефективні тільки від уламків.
Але є й дуже небезпечний варіант, який я бачив учора особисто. Це плита, зварена з ресор. Потрапляючи в місце зварювання, куля мало того що пробиває – від зварювання виникає фактично уламковий ефект, який вражає внутрішні органи. Ці саморобки небезпечні!
Я прошу і волонтерів, і воїнів! Думайте, що ви передаєте нашим бійцям і що ви надягаєте на себе!
Я розумію, що броні не вистачає, у нас висить попередня оплата, зроблена приватними грошима, за кордоном і за бронежилети, і за каски. Така сама проблема у всіх моїх колег, із якими я спілкуюся. Ми обов’язково затягнемо їх до нас, але на це потрібен час. А поки що шиємо, ллємо та закуповуємо пластини. За один день закрити всі потреби неможливо, але обсяги нарощуються.
У нас велике угруповання військ, і потрібен час.
P.S. Якщо хтось може продати бронежилет – купимо все після відстрілу». На підтвердження своїх слів Олександр ВІлкул прикріпив фото трьох варіантів пластин.
У коментарях до фото, де пластина зварена з ресор, один із мешканців міста зауважив, що «Зварений шов може мати більшу міцність. Плюс вигляд самого шва абсолютно непрофесійний. Варили нашвидкуруч (це зрозуміло). Чи, можливо, варили абичим, що теж зрозуміло. Якщо робити правильно, це може спрацювати». Фахової відповіді ніхто не надав.
Натомість волонтер Денис Скворцов пояснив деталі «бронікової» проблеми: «Напишу декілька слів без імен про бронебійні пластини. У Кривому Розі шляхом нанесення напилення один невеличкий завод налагодив можливість виробництва пластин, які витримують найрозповсюдженіші калібри. Плити були недосконалі, важкуваті, але пристрілені.
І все було готово, і кошти знайшли, і тих, кому вони дійсно потрібні… Але потім… не буду казати, хто… вирішив, що йому потрібніше, та шляхом того, що має значно більше грошей, ніж волонтери, викупив усі ці плити. Чи дійдуть ці плити хлопцям – тепер під питанням…
Але ми не звикли опускати руки, тому найближчим часом чекайте на щось цікавеньке. Ще дещо забув: крім голої плити, яка пристрілена, ще необхідно зробити велику кількість з поглинання удару та, як наслідок, пошкодження органів людини. На жаль, те, що я бачив – це голі пластини, які можуть нанести більше шкоди, ніж користі… Питань більше, ніж відповідей».
Над функції бронежилета захищати від осколків працює Роман Романський – виходець із Кривого Рогу, співробітник підприємства, яке спеціалізується на виробах зі склопластику: «Ми з командою зараз працюємо над тим, щоб оснастити бронежилети, які виробляються в Україні, кевларовими пластинами. На нашому виробництві ми вже зараз можемо виготовляти кевларових пластин на 3000 бронежилетів на місяць.
Якщо коротко, то кевлар – це така армідна тканина, спаювання якої в певну кількість шарів (залежить від щільності) дає захист бронежилету 1-3 класу. Він не захищає від кулі калашнікова 7,62 калібру, але має дуже важливу властивість – протиосколкову! А це дасть нашим захисникам більше впевненості!
Волокно кевлар має високу міцність і перевершує по міцності сталь у 5 разів. Кевлар має в 3 рази більшу жорсткість, ніж скловолокно, при цьому його щільність складає всього 43% від щільності скловолокна.
Тобто, якщо ми додамо до металевої пластини 4 класу (навіть не дуже гарної якості) келарову броню, то в нас вийде найоптимальніший з погляду якості бронежилет.
На нашому виробництві ми вже можемо виготовляти ці пластини, але не маємо цього кевлару. Вартість його залежить від щільності на 1 кв. м. Орієнтовно ціна за 1 кв. м – 45 євро (це те, що я знайшов на складі в Німеччині, щільність 320г/кв. м). На один бронік з двох сторін і 11 шарів йде майже 4 кв. м кевлару. От і рахуємо тільки сировину.
Зараз готуємо інформацію для великих компаній щодо фінансування.
Мені потрібна допомога: накидайте, пліз, сайтів закордонних у коментарях, де продаються бронежилети з кевларом. Потрібно обгрунтувати і порівняти ці ціни. Показати, що в Україні ми зможемо це зробити дешевше.
Я бачив, що ціна за 4 клас броніка з кевлару йде десь від 700$ + доставка + ПДВ
P.S. Також кевлар як гнучка броня може використовуватися для захисту шиї, рук, плечей, сідниць і т.д. Що вже узгодимо по необхідності.
P.S. 2: також коментуйте, якщо щось не так вказав, теж розбираємось по ходу з цим питанням».
Ми будемо відстежувати ситуацію і принагідно вчергове звертаємося до начальника військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул з проханням провести відкриту пресконференцію, де відповісти на численні запитання криворіжців щодо забезпечення потреб бійців.
Матеріал підготували наші партнери Експерт-КР – експертне відео про Кривий Ріг

Ще по темі:

//
Exit mobile version