//

Коли і в кого насправді День Доньки, або як ЗМІ поширили хайпову тему без перевірки – Без Брехні

Коли і в кого насправді День Доньки, або як ЗМІ поширили хайпову тему без перевірки

.ЗМІ та фейсбук стрічка сьогодні вибухнула новим щасливим днем! Сьогодні, буцімто,  День доньки.

МЕСЕДЖ: “У середу, 12 січня 2022 року у світі відзначається Міжнародний день доньки. Хоча свято не є офіційним, з року в рік воно набуває все більшої популярності”, –  написали Українські новини.

 

Не відставали у привітаннях і низка інших ЗМІ. Але не поспішайте вітати своїх донечок саме сьогодні. Принаймні не в нас :). Існує як мінімум три неофіційні дати такого ж сумнівного походження, які різні країни намагаються видати за Міжнародний день доньки.

Якщо ви зараз загуглите “День доньки”, то в першу чергу пошуковик Google видасть вам саме дату 12 січня, хоча з листівкою від Мінюста, де стоїть 25 квітня 🙂

Під час пошуку в Гугл “День доньки” видає дату 12 січня, а картинку з 25 квітня/ скріншот пошуку Гугл 

Допис на ФБ сторінці Мінюсту з привітанням з ДНем доньки /https://www.facebook.com/minjust.official
Російська версія: “безпідставно-таємнича”

Спершу розберімося з 25 квітня, адже допис цей набагато старший за цьогорічне “свято” 12 січня. Отже, зі спроби зробити “Міжнародний день доньки” у квітні стирчать російські вуха. Саме на російських ресурсах у 2017 році вперше з’являються згадки про 25 квітня як День доньки, з “прекрасним” поясненням “Часть сайтов утверждают, что датой празднования Дня дочери является 25 апреля. Когда он возник и кем учреждён – этот вопрос также окутан тайной”. І ось уже за рік Міністерство юстиції України відзначає цей День доньки.

Можна було б використати як підставу День Віденських дочок, який у рік заснування припадав саме на 25 квітня. Проте цьогоріч він буде 28 квітня, та і в інші роки він проводився між 22 та 30 квітня. Суть Дня полягає в тому, що дівчаток знайомлять з різними технічними, ІТ професіями, проводять екскурсії виробництвами, наприклад на Siemens. Подібний день є і в Гамбурзі – проводиться 26 квітня.

Проте в “російській” історії свята Віденські доньки не згадуються жодного разу. Отже,  25 квітня – абсолютно безпідставна і безсенсова дата для святкування. Її підхоплюють люди з російського інформпростору.

Індійське походження двох різних дат

В інтернеті стверджують, буцімто Всесвітній день доньки виник з Національного дня доньки в Індії. Проте в англомовному інтернеті у прив’язці до Індії фігурує інша дата:  “четверта неділя вересня”, або 25 вересня. Посилаються на індійську традицію, індійські ЗМІ натомість нічого не пояснюють, просто пишуть: “у світі по різному святкують День дочок, у нас – 25-го вересня”. Підтверджена “індійська” ідея відзначати День доньок виникла у 2011 році в канадський Едмонті. Саме там чотири батька (індуси) задля впровадження гендерної рівності започаткували ініціативу з висвітлення досягнень та внеску жінок і дівчат із громад по всій Альберті. Вони щороку обирають та нагороджують видатних жінок провінції, щоб підкреслити важливість дочок у всьому нашому житті. Захід проводиться у вересні і з 1 вересня у 2011 з роками перебрався на 25-26.

Походження дати 12 січня, яка цьогоріч стала “українським святом”, також пов’язують з Індією. Джерелом цієї дати є не надто популярна сторінка у ФБ (менше ніж 3000 тис фоловерів з 2012 року), з промовистою назвою “World Daughter’s Day : 12 January”. На цій сторінці можна довідатися, чому ж обрано саме 12 січня. І пояснення це не надто логічне: у січні у  Індії святкують народне зимове свято Лохрі – фестиваль врожаю,  яке знаменує собою кінець зими. Дата проведення прив’язана до стародавнього сонячно-місячного календаря Вікрамі (Біхрам) і майже завжди припадає на 13 січня. Так от, власник ФБ сторінки “Світовий День Доньок: 12 січня” пропонує вшанувати доньок за день до Лохрі, тобто 12 січня.  Ось таке пояснення.

До речі, в Індії існує офіційний Національний День дівчинки  – 24 січня.  Також офіційно існує міжнародний День дівчинки. 2011 року ООН започаткувала Міжнародний день дитини-дівчинки. Відзначається він 11 жовтня. 

Але, мабуть, дівчатка не доньки, тому для них потрібне окреме свято. 

Нагадаємо, що в нашому інфопросторі модно святкувати свята “не тоді”. І це не лише про “Два Різдва і два нових роки”. Наприклад, “День сина”. https://bit.ly/3zPPAcR . 22 листопада 2021 року мережі просто заполонили фото маленьких (і не дуже) хлопчиків. Проте англомовні джерела вказують на дати 28 вересня або 4 березня.

Ще по темі:

//
Exit mobile version