//

Домашніх тварин продають «з молотка» | Де ПРАВДА, а де МАНІПУЛЯЦІЇ – Без Брехні

Домашніх тварин продають «з молотка» | Де ПРАВДА, а де МАНІПУЛЯЦІЇ

У мережі розганяють інформацію, яка б’є по почуттях тих, хто тримає Ltдомашніх улубленців і нагадє треш від депутат «Слуги народу», який минулоріч пропонував продати пенсіонерці собаку, щоб заплатити за комуналку: «Тварини стають розмінною монетою. На сайті системи електронних торгів арештованим майном Мін’юст продає за борги собак», «Конфіскованих домашніх тварин продають з молотка». Повідомлення на перший погляд здається… фейком. Проте, це не фейк! Але і з тим акцентом, який є у повідомленнях – це не зовсім правда!

ВЕРДИКТ. ПРАВДА з елементами маніпуляції

ПЕРЕВІРКА

Депутат Михайло Волинець на своїй сторінці фейсбук опублікував скріншот сторінки сайту системи електронних торгів. Пропонований лот — пес. «Собака породи Пітбультер’єр 2015 р.н. та лот Собака породи Східноєвропейська вівчарка. Перший пес був конфіскований ще у жовтні минулого року, другий — у березні поточного», — пише народний обранець.

Інформація швидко розлетілася мережею. Багато людей обурилися, мовляв, як можна продавати домашніх тварин, які є чине «членами родин». Були сумніви у правдивості такого повідомлення.

Але на сайті електронних торгів СЕТАМ дійсно пропонують подібні лоти лоти:

1) Собака породи «Піт-бультер’єр». 2015 року народження. Лот розмістили 12 травня. Дата проведення аукціону — 22 травня о дев’ятій годині ранку. Стартова ціна — 112.50 грн. Гарантійний внесок — 5.63 грн. На участь затверджений лише один учасник. Ще троє чекають на підтвердження.

2) Собака породи Східноєвропейська вівчарка. Лот розмістили 14 травня. Дата проведення аукціону — 25 травня о дев’ятій годині ранку. Стартова ціна — 1300.00 грн. Гарантійний внесок — 65 грн. На сьогодні про участь у торгах не заявлений жоден учасник.  

Що таке СЕТАМ? Це державне підприємство, створене за наказом Мін’юсту в 2014 року. Його завдання — реалізація арештованого майна через проведення електронних торгів. Працює з серпня 2015 року.  

Справжність лотів підтвердив в.о. гендиректора СЕТАМ Олександр Мамро. Тварини реалізуються згідно з рішенням суду про конфіскацію у власників за неналежне утримання. Тварини поводилися агресивно і нападали на людей.

«Я також ставлюся до собак як до членів родини і розумію, як це виглядає з боку людей, які не обізнані з процедурою. Але є закон. За невиконання рішення суду передбачене кримінальна відпоувідальність. Ми просто майданчик».  

Міністр юстиції Денис Малюська назвав скандал щодо «собак за борги» результатом «топ-маніпуляцій». Але знову ж таки підтвердив, що продаж собак на аукціоні — не фейк.

«Ми дійсно на виконання рішень судів вимушені відбирати тварин у їх власників. Часто це йде на користь тваринам, яких забирають від неналежного утримання. Іноді тварин забирають за борги, але тут мова як правило йде про свійських тварин, що мають вартість. Якщо тварина є домашнім улюбленцем, її за копійки викуповують назад власники», — розповів міністр.

Багатьом користувачам соціальних мереж ця ситуація нагадала історію, яка трапилася на початку цього року. У студії 112 Україна депутат від Слуги народу Євгеній Брагар сказав, що можна продати собаку елітної породи, щоб сплатити комуналку.  

Автор. Сергій Одаренко

Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19” – “По той бік пандемії”,  ініційованого ресурсом “По той бік новин”

//
Exit mobile version