//

Дорога “життя” чи піару? Як Зеленський будівництвом “нової дороги” маніпулював – Без Брехні

Дорога “життя” чи піару? Як Зеленський будівництвом “нової дороги” маніпулював

Володимир Зеленський проїхався відремонтованою автодорогою Запоріжжя-Маріуполь і заявив: “Менш ніж за 3 місяці побудовано близько 130 кілометрів. 70 кілометрів цієї дороги було збудовано за 3 роки, а зараз за 3 місяці побудували 130 кілометрів дуже важливої траси”.

Вдруге побудованою дорогою президент похизувався в Тернополі, розпитуючи в.о. голови  області про місцеві досягнення:

В.Зеленський (10:55) : Скажіть будь ласка скільки ви за останні два роки побудували нових доріг, не ремонтів зробили, а саме нових?

Виконуючий обов’язки голови Тернопільської ОДА Іван Крисак (11:02): не побудували ні одного, а відремонтували порядка 150 км. Нам на дороги виділили лише близько 270 млн 2019 року.

В.Зеленський (11:24): Ми тут побудували 130 км за три місяці.

 

І ось уже у своєму “теслаблозі”  в 7 листопада Зеленський як єдине  досягнення успіхів його команди наводить лише ту ж саму побудовану дорогу Запоріжжя-Маріуполь. “Щодо наших успіхів. Всі бачать успіхи. Наприклад, взяти одну дорогу, яку ми побудували за три місяці. Ми побудували за три місяці 130 кілометрів., – зазначив президент.

Розберімся, хто такі «ми» і що ж там «побудували».

 

ТЕЗА 1: «Ми побудували 130 км за три місяці»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

По-перше, варто нагадати, що маріупольська “Дорога Життя” це Дорога Піару. На ній піарився Порошенко, відкриваючи знак, Гройсман стверджував, що доробить  її до кінця року (і таки зміг), Голова Укравтодору Новак обіцяв до кінця жовтня встигнути завершити дорогу  і десь там ще в 2017 році Володимир Омелян презентував грандіозний ремонт саме на 2018-2019 роки. Схоже, не оминула ця хвороба “перерізання стрічок” і Володимира Зеленського.

Саме через голосні обіцянки чиновників ремонт цієї дороги неодноразово ставав темою наших фактчек розслідувань (1, 2, 3 , 4)  ще з початку ремонту.

Отже,  у 2019 році дорога планово ремонтувалася за контрактами, укладеними ще до президентства Зеленського, завершувалася також тими самими підрядниками і під керівництвом старого керівника Укравтодору  Новака, який був призначений ще 2016 року Кабміном Гройсмана.

По-друге: фінансування на ремонт дороги виділяв Уряд Гройсмана, як перший запланований мільярд двісті мільйонів гривень, так і додатковий ще один мільярд. Кошти ці виділили з Дорожнього фонду за рішенням Кабміну  14 серпня 2019 року. Це стало можливим завдяки перевиконанню запущеного в 2018 році Дорожнього фонду (900 млн вдалося заощадити на ремонті автодороги Одеса-Рені). Перевиконання надходжень до Дорожнього фонду склало 1,9 млрд грн.  і 1,2 млрд з цієї суми спрямували на Н-08 у Запорізькій та Донецькій областях.

За відсутності коштів у фонді виділити понад мільярд гривень з інших статей держбюджету на ремонт дороги було б неможливо, хоч «за розпорядженням прем’єра», хоч «дорученням президента».   

Майбутній перерозподіл додаткових коштів на користь ремонту дороги Н-08  Прем’єр Гройсман анонсував ще 1 липня 2019 року. Він дав розпорядження міністерству фінансів та Укравтодору розорахувати і надати пропозиції по областях. Ці пропозиції і були втілені у Розпорядженні Кабінету Міністрів.

Офіційно президент жодних доручень щодо виділення додаткового фінансування (як вказано на фейсбук-сторінці ОП) на трасу Н-08 не давав. Він в принципі і не міг цього зробити, адже, по-перше, такої форми офіційного документа як доручення  президента в ст. 109 Конституції не існує. По-друге: згідно з ч.5 ст.242  Бюджетного кодексу України, перелік об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення із зазначенням обсягів бюджетних коштів для фінансового забезпечення таких об’єктів затверджується Кабінетом Міністрів України.)
Проте пізніше Голова Держагентства з автомобільних доріг Новак згадав, що пропозиції щодо  перерозподілу коштів надав до Кабміну після «консультацій з Офісом Президента».

Дві додаткові закупівлі до основного договору саме на ті «130 км за три місяці» були оголошені  16 серпня 2019 року (ще за прем’єрства Гройсмана).

Проте, Володимир Зеленський, відкриваючи разом з Олексієм Гончаруком дорогу,  дякував саме «нашому уряду», а не попередникам.

ТЕЗА 2: «Менш ніж за 3 місяці побудовано близько 130 кілометрів»

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За весь час ремонту автодороги Н-08 на ділянці Запоріжжя-Маріуполь протягом 2019 року жодного кілометра нової дороги побудовано НЕ БУЛО.

Починаючи ще з Розпорядження Кабміну 06 лютого 2019 року кошти виділялися на капітальний та поточний середній ремонт.

Вимоги до державних закупівель теж створювалися для капітального та поточного середнього ремонту.

Відповідно і проводився капітальний та середній поточний ремонт.

Виділений додатково на «130 кілометрів за 3 місяці» мільярд  гривень теж мав чітке призначення: поточний ремонт в Запорізькій  області.

Тобто остання ділянка , якою пишається президент, не те що не нова, а навіть не капітально  відремонтована.

Про це свідчить також вартість ремонту: на перші 57 км  капітального та поточного ремонту знадобилося 1, 24 млрд грн, а останні 130 кілометрів “побудували” лише за 1 мільярд гривень . Не вдаючись у складні розрахунки і припущення, адже в документах зазначено “ремонт”, та при  вартості будівництва одного кілометра дороги в Україні від 11 до 28 млн гривень за кілометр (і то ще у 2017 році), мільярда явно недостатньо.

Можна було б подумати, що то у Зеленського така фігура мовлення, коли дорогу, яка виглядає, як нова, він називає новою. Але він додатково зауважив у Тернополі, що мова йде саме про нову побудовану дорогу, а не про капітально відремонтовану.

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version