//

Правда про дозвіл на виїзд за межі місця проживання для військовозобов’язаних – Без Брехні

Правда про дозвіл на виїзд за межі місця проживання для військовозобов’язаних

Дозвіл на переїзд військовозобов’язаним тепер обов’язковий? Але вимога про отримання дозволу була в законодавстві і раніше, що ж змінилося? Як його отримати, які для цього повинні бути підстави та підтверджуючі документи. БезБрехні розібралися

 

Ще першого липня УНІАН опублікував статтю юриста про порядок пересування військовозобов’язаних призовників та мобілізованих територією України у воєнний час.

Там автор аналізував, що наразі відсутні чіткі норми, які б регламентували видачу військовозобов’язаним дозволів на виїзд за межі місця проживання. Отримання ж такого дозволу справді обов’язкове з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час.

В статті юрист повідомив, цитуємо: «за деякою інформацією, наразі відбувається підготовка нормативного акту, який регулюватиме порядок видачі дозволу на виїзд за межі місця проживання (надалі – дозвіл на виїзд) особам призовного віку, військовозобов’язаним та резервістам в умовах воєнного часу.»

Далі в тексті він наводить нібито ключові позиції з цього ще неіснуючого «документу», з чого можна припустити, що певний проект він бачив. Також юрист роздумує про недосконалість підходу і цього, Порядку, бо неможливо передбачити всі причини для виїзду і підтвердити їх документально.

Цю новину підхопили ЗМІ. Більшість просто копіювали текст УНІАН і писали «можуть заборонити залишати місце проживання».

Проте, наприклад, сайт Юридичний вісник докопіпастився до того, що це він вимагає ухвалити такий порядок і розповідає як і кому має надаватися такий дозвіл.

Народний депутат Олександр Федієнко 1 липня заспокоїв у себе в телеграмі: “Хочу заспокоїти суспільство, що ні в Міноборони, ні в Генштабі, ні в Кабміні такі документи не готуються, і проекти таких документів не розглядалися”.

Та ось 4 липня о 15:23 Запорізької ВОДА видала сенсацію – повідомила, що законодавство про обов’язковий дозвіл на виїзд уже діє.

В повідомленні на сайті ті ж вимоги, що й були у статті від УНІАН, але додані фотографії Клопотання про надання Дозволу на виїзд та сам Дозвіл. Як видно з самого фото, це Додаток 1 до якогось документу, очевидно до самого Порядку видачі дозволу.

4 липня пізно ввечері той же депутат Олександр Федієнко, який переконував, що жодних документів не готується, виклав у себе в телеграмі скан-копію листа Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, де повідомляється, що Порядок надання дозволу на виїзд за межі місця проживання (перебування) розроблено і він надається на п’яти аркушах.  Самого Порядку депутат так і не показав.

 

Ось цей лист:

ОНОВА:

На резонанс в соцмережах відреагував Головнокомандувач ЗС України пан Валерій Залужний.
О 15:50 він опублікував на своїй фб-сторінці пост з роз’ясненням:
“Шановні громадяни – призовники та військовозобов’язані!
Нагадую, триває війна. Ви потрібні своїй державі!
Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК.
Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося.


Порядок надання дозволу за посиланням https://bit.ly/3IfYJ2w

Положення Порядку наступні:

Виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації громадян, які перебувають на військовому обліку у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, дозволений лише за наявності спеціального дозволу керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Дозвіл на виїзд видають керівники центрів комплектування таким категоріям громадян України:

Дозвіл не потрібно отримувати особам:

Зміст Порядку співпадає з тим же текстом, що цитували юрист в статті УНІАН (з «джерел») та Запорізька ОДА вже з офіційного тексту.

Варто зазначити, що  для військовозобов’язаних обов’язок отримувати дозвіл на виїзд як і ставати на облік за новим місцем проживання був в законодавстві прописаний і раніше. Цей новий Порядок лише конкретизує підстави, умови та процедуру надання дозволу.

//
Exit mobile version