//

Дистанція і маски були даремними? Як ВООЗ дала привід для фейку і маніпуляцій – Без Брехні

Дистанція і маски були даремними? Як ВООЗ дала привід для фейку і маніпуляцій

Технічний керівникі ВООЗ Марія ван Керкхове вже наступного дня на прес-брифінгу пояснила, що її неправильно зрозуміли і зробили зовсім неправильні висновки

Минулого тижня, а саме 8 червня у Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) зробили заяву, яка дала привід для поширення недостовірної інформації. Слова технічної керівниці ВООЗ з реагування на COVID-19 Марії ван Керкхове розлетілися у ЗМІ та соцмережах під гаслом: «безсимптомні носії коронавірусу не заразні».

Або взагалі, що «пандемії коронавірусу немає».

Фото: stopfake.org

Марія ван Керкхове вже наступного дня на прес-брифінгу пояснила, що її неправильно зрозуміли і зробили зовсім неправильні висновки, зокрема, про те, що локаути, соціальна ізоляція, обов’язкова вакцинація, відстеження контактів та маски даремні у боротьбі з коронавірусом. Тож, як правильно тлумачити слова представниці ВООЗ і як народився фейк – перевіряємо!

ПЕРЕВІРКА

Першоджерело в перекладі звучить так: «Судячи з наявних у нас даних, як і раніше рідко можна зустріти людину з безсимптомним захворюванням, яка передала б його іншому. Це дуже зрідка. У нас є низка звітів з інших країн, які проводять дуже детальне відстеження контактів. Вони слідують за безсимптомними випадками. Вони стежать за контактами. І вони не знаходять вторинну передачу. Це дуже рідкісно…».

Треба відразу зазначити, що означають «безсимптомні випадки». За словами ван Керкхове випадки COVID-19 з легким перебігом або ті, які ще не проявилися, НЕ є безсимптомними. Безсимптомний перебіг захворювання має на увазі відсутність симптомів протягом всієї хвороби. І як зазначила ван Керкхове, такі люди становлять меншу загрозу для оточення, ніж ті, у кого простежуються явні симптоми.  Заразною людина стає за 2-3 дні до появи симптомів.

Фахівці ВООЗ зазначають, що майже половина випадків зараження відбувається до того, як у пацієнта проявляться симптоми. Але це не означає, що у нього безсимптомна інфекція – симптоми просто ще не проявилися. Саме на цьому акцентувала Марія ван Керхове 9 червня, коли пояснювала, що ї неправильно зрозуміли.

«Ми точно знаємо, що люди, які є безсимптомними носіями або, у яких немає симптомів, можуть передавати вірус далі. Нам потрібно зрозуміти, скільки людей в популяції не мають симптомів і скільки з них продовжують передавати захворювання іншим…».

Виконавчий директор програми Всесвітньої організації охорони здоров’я з надзвичайних ситуацій Майк Раян 9 червня підкреслив, що відсоток зараження коронавірусом від безсимптомних носіїв у спільному ланцюгу передавання – це відкрите питання.

Марія ван Керхове пояснила, якими даними взагалі наразі оперують у ВООЗ. Дослідження засвідчують, що частка безсимптомних випадків варіювала від 6% до 41%. Середній показник з цих даних – 16% населення, які можуть переносити COVID-19 без симптомів. Проте ці дослідження ще не були опубліковані, тобто не пройшли експертне оцінювання. Цих досліджень ще замало, щоб робити далекосяжні висновки.

В YouTube-передачі письменниці і психолога Марини Ліндхольм, письменник Вадим Шегалов, посилаючись на видання CNBC, зробив такі висновки: «Все асимптоматические носители коронавируса, оказывается, не являются источником заражения…». А саме відео називається «В понедельник ВОЗ признала, что бессимптомные носители не заразны, и по сути обесценила карантин».

Цікаво, що серед українських ЗМІ є теж немало тих, хто посилається на CNBC, проте в їхніх матеріалах немає таких висновків. Приклад можна подивитися тут. Значна частина українських ЗМІ вже наступного дня переклала і опублікувала вже оновлену інформацію від ВООЗ, яку теж опублікував CNBC.

Тож можна дійти висновку, що фейк був створений через особливості перекладу та гонитву за «сенсаціями», адже між словами «всі» та «мало хто» є різниця.

//
Exit mobile version