//

«Дисциплінарка» за ноту: чи є право у президента Зеленського «покарати» Клімкіна – правовий фактчек – Без Брехні

«Дисциплінарка» за ноту: чи є право у президента Зеленського «покарати» Клімкіна – правовий фактчек

Президент України Володимир Зеленський спрямував Прем’єр-міністрові Володимиру Гройсману листа щодо розгляду питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Богдан, повідомляє пресслужба ОП. За словами Богдана, таке рішення Президент ухвалив у зв’язку з тим, що МЗС не поінформувало його про ноту Міністерства закордонних справ Російської Федерації від 25 червня, яка стосувалася звільнення полонених українських моряків, та ноту-відповідь з українського боку.

Фахівці «БезБ» з’ясували, чи все гаразд з таким кроком з правової точки зору.

 

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Наразі топовою темою для обговорення в українському суспільстві є нота, яку  отримало МЗС України від Російської Федерації щодо повернення українських моряків, та про ноту-відповідь, яку надіслало МЗС. Про деталі конфлікту та маніпуляції навколо вже аналізували автори БезБ. Зараз він набув нових обертів.

Так, Президент України В. Зеленський заявив, що неповідомлення П. Клімкіним про факт наявності даної ноти та зміст відповіді на неї є підставою для притягнення міністра МЗС до дисциплінарної відповідальності. З відповідним листом він звернувся до Кабінету Міністрів України. Враховуючи, що законодавством передбачено обов’язок МЗС щодо інформування вищих органів всіх гілок влади про найбільш важливі та резонансні події у світі, які безпосередньо стосуються національних інтересів, можна вважати аргументованою підставу для заяви В. Зеленського.

Що ж стосується юридичної відповідальності, зокрема, дисциплінарної, то дане питання регулює Порядок здійснення дисциплінарного провадження стосовно міністрів та їх заступників, керівників інших центральних органів виконавчої влади та їх заступників, керівників місцевих органів виконавчої влади та їх заступників, на яких не поширюється законодавство про державну службу від 27 грудня 2017 р. № 1087.

Відповідно до п. 2 Порядку, «дисциплінарне провадження стосовно керівника органу виконавчої влади порушується за дорученням Прем’єр-міністра України». У дорученні Прем’єр-міністра України серед іншого зазначається підстава для  порушення дисциплінарного провадження. Дана процедура  передбачає створення дисциплінарної комісії. Дисциплінарна комісія за результатами дисциплінарного провадження надає пропозиції Прем’єр-міністру України, який виносить це питання на розгляд Кабінету Міністрів України в межах строку притягнення до дисциплінарної відповідальності, встановленого законодавством.

Тож, даним Порядком не передбачено участь Президента в дисциплінарному провадженні щодо міністрів. Втім, він може проявити політичну волю, вказавши на таку необхідність, адже прямої заборони в законодавстві щодо цього не передбачено. Що й зробив чинний Президент своїм письмовим зверненням до Прем’єр-міністра.

 

Автор: Ольга Головко

 

 

//
Exit mobile version