//

Фальсифікації документів продовжуються. Пропаганда поширила фейковий лист про «знищення» даних про біолабораторії США в Україні – Без Брехні

Фальсифікації документів продовжуються. Пропаганда поширила фейковий лист про «знищення» даних про біолабораторії США в Україні

Днями ми писали, що російська пропаганда активно взялася за поширення фальсифікованих документів від МЗС та МОН. Але інформаційна атака фальсифікатом продовжується. У Telegram-каналі російського, так званого, видання, «Известия» з’явилася скан-копія нібито українського «секретного документа», який має відношення до міфічних американських біолабораторій на території України. http://surl.li/cfwst

Що нового вигадала пропаганда, та де прокололися фальсифікатори – далі у матеріалі.

Опублікований в «Известиях» документ активно поширили вже відомі російський смітникові ресурси: «Погляд», телеканал РЕН, «Царгород» та інші.

«Таємний» документ подається за наступним дописом: «Секретний документ Міноборони України з’явився у розпорядженні «Известий». У ньому йдеться про те, що Володимир Зеленський (Президент України – ред.) підписав наказ про знищення всіх даних працівників українських підприємств, які співпрацювали з військово-біологічними лабораторіями США компанії «Метабіота» та Меморіального інституту Баттелле.

Згідно з документом, знищення підлягають дані військовослужбовців, цивільних співробітників та персоналу трьох організацій: Центру громадського здоров’я України, Українського протичумного інституту ім. Мечникова та Житомирського лабораторного центру на транспорті».

Тобто із «наказу» витікає, що Київ замітає сліди «своїх злочинів», про які майже два роки «кричала» пропаганда та її посіпаки в Україні. Правдивості документу додає згадка американських компаній, українських інститутів. І можна б було зараз нафактчекити, про ті компанії і установи, що вони ніякого відношення до діяльності, яку їм приписують не мають. Проте, це буле нудно і довго.

Проте варто проаналізувати сам документ, тобто ключовий аргумент цього фейку, щоб викрити те, що він фальсифікований. Його «авторів», вкотре, видає невігластво у знанні української мови.

У документі використовується словосполучення «особиста справа», але за значенням воно має контекст «особова справа». Вживання «особиста справа» – це помилка і ознака автоматичного перекладу з російської мови. В українському діловодстві прийнято термін «особова справа», а різницю між цими двома словами пояснюється так:

«Особистий – це те, що є власністю окремої особи, безпосередньо належить їй; безпосередньо стосовно певної особи: особисті речі, особиста охорона, особисті уподобання. Слово особовий – стосується особи; відкритий на окрему особу: особисте посвідчення, особовий склад, особову справу, особовий рахунок».

Фальсифікацію видають і інші деталі. Так, у правій верхній частині документа знаходиться нібито підтвердження реєстрації наказу в системі діловодства СБУ. Там же вказана адреса інстанції, яка написана наступним чином: «Служба Безпеки України, ул. Володимирська, 33, г. Київ, 01601»

І ту ми бачимо помилку на помилці. Українською «улица» – це вулиця, тому скорочення має бути «вул.», а не «ул.». Аналогічно – «город» українською – «місто». Тож буква скорочення перед назвою Київ повинна стояти «м.», замість «г.»

До того ж допущена помилка і у самій назві СБУ – слово «безпеки» у повній назві СБУ пишеться з малої літери.

Ще одна помилка міститься у назві\коді статті. У «документі» є рядок де згадується – «п.1.13ВДТ-2020». Це посилання на пункт ухваленого у 2020 році наказу голови СБУ «Про затвердження Зводу відомостей, що становлять державну таємницю» (абревіатура ЗВДТ). Але пункту 1.13 у цьому документі немає. Є пункт 1.1.3 – «Відомості про зміст документів з управління військами (силами), які розкривають за окремими показниками питання підготовки, організації, ведення бойових дій, розташування військ (сил)». http://surl.li/cfwvi

Тож «вітаємо» пропаганду з черговим косим/кривим фейком. До того ж нагадуємо, що тема американських біолабраторій в Україні – давній міф російської пропаганди, із бекграундом аж із 2004 року. І навішували цей ярлик пропагандисти протягом цього часу і на Грузію, і на країни Балтії, і на Казахстан з Киргизстаном, і на Вірменію.

Ще по темі:

//
Exit mobile version