//

ФЕЙК/ЧУТКИ ПРО ТЕ, ЩО РОСІЙСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ, ЩО ЗНАХОДИЛИСЯ У ЧОРНОБИЛІ ВІД ПОЧАТКУ ЗАХОПЛЕННЯ МІСТА ВИВЕЗЛИ ДО БІЛОРУСІ ІЗ ОЗНАКАМИ ПРОМЕНЕВОЇ ХВОРОБИ – Без Брехні

ФЕЙК/ЧУТКИ ПРО ТЕ, ЩО РОСІЙСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ, ЩО ЗНАХОДИЛИСЯ У ЧОРНОБИЛІ ВІД ПОЧАТКУ ЗАХОПЛЕННЯ МІСТА ВИВЕЗЛИ ДО БІЛОРУСІ ІЗ ОЗНАКАМИ ПРОМЕНЕВОЇ ХВОРОБИ

Чорнобильська АЕС була захоплена рашистськими окупантами ще у перший день вторгнення 24-го лютого. Того ж дня радник голови ОПУ Михайло Подоляк, повідомив, що «після жорстокого бою наш контроль над чорнобильським майданчиком втрачено. Стан об’єктів колишньої ЧАЕС, конфайнменту та сховища ядерних відходів невідомий. Після абсолютно беззмістовної атаки росіян на цьому напрямі неможливо говорити про те, що ЧАЕС у безпеці. Це одна із найсерйозніших загроз Європі сьогодні. Знаючи звички росіян, напевно, вони вже готують провокаційні речі на ЧАЕС. Або скористаються пошкодженнями, отриманими об’єктами під час атаки, щоб звинуватити в цьому Україну, або самі зашкодять ці безумовно найнебезпечніші об’єкти»,

Протягом всього періоду окупації ситуація на ЧАЕС була напружена. Так 9 березня вона була знеструмлена. Того ж дня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) втратило зв’язок із системою моніторингу на станції. Слід нагадати, що МАГАТЕ веде перевірку стану систем контролю за дотриманням гарантій радіаційної безпеки.

Далі напружена ситуація склалася із персоналом станції – 210 технічних фахівців не мали можливість здійснити ротацію протягом трьох тижнів. У персоналу був обмежений доступ до їж, медичного обслуговування, елементарних побутових речей. Це викликало неабияке занепокоєння, тому що звичайний людський фактор – втома, нервове напруження, хвороба – могли зіграти рокову роль у можливій помилці людей, які відповідають за безпеку ядерного об’єкту.

З настанням більш-менш теплої і сухої погоди на у середині березня до інших проблем безпеки додалися ще і пожежі, осередки яких з’явилися у зоні відчуження у з’язку з бойовими діями, недбалістю окупантів. Так станом на 26 березня горіло понад 10 000 га лісу.

Ця напруга навколо ситуації на ЧАЕС стала підґрунтям для поширення чуток, фейків та інформаційних повідомлень із сумнівним змістом.

Днями білоруський ресурс https://bel-news.by, який публікує матеріали у позитивному для України ключі, засуджуючи агресію росії, розмістив матеріал (фрагменти, якого почали цитувати в українських телеграм-каналах), що нібито до РФ із Чорнобильської зони привезли рашистських вояків, що були там з першого дня окупації з ознаками променевої хвороби. Далі текст дослівно:

«…оккупанты с особой усердностью продолжают находить проблемы на свои тупые головы. Днями стало известно, что в Россию доставили первых раненных с лучевой болезнью, которые несколько недель провели в зоне ЧАЭС. Дело в том, что перед этим было сообщение, что на оккупированной территории вблизи Чернобыльской АЭС российские военные роют себе окопы.

«Добрые люди говорят, что еба***ки нарыли окопов не где угодно, а в самом стратегическом месте Чернобыльской зоны – в «Рыжем лесу». Хочется пожелать им от всей души – ройте глубже, сидите дольше!», – написал в ФБ председатель общественного совета Государственное агентство Украины по управлению зоной отчуждения Александр Сирота.

Также орки жалуются, что на ЧАЭС они получают облучение, однако командование все равно бросает их в бой. Об этом говорится на одном из перехваченных Службой безопасности Украины разговоров российского оккупанта со своей родственницей: «Прикинь, мы там (под Чернобылем – ред.) две недели стояли, и нас всех в бой бросили пид***сы еб**ые. Наше государство, я всех ненавижу, на**й».

Так, дійсно Олександр Сирота зробив відповідний пост. Проте він просто побажав окупантам залишитися в тих окопах навічно. Але ніякої інформації, яка б натякала на те, що рашисти можуть мати від того заглиблення в українську землю променеву хворобу – немає.

Білоруське джерело, хоч цілком позитивно для нас подає ситуацію, але теж не посилається ні на які більш-менш виважені джерела – крім пана Сироти, тільки на дописи москальської солдатні та чутки.

Така база джерел фактично ставить під сумнів інформацію про можливе ураження рашистів променевою хворобою, хоч як би нам цього не хотілося. Тому ми звернулися до фахівців, які пояснили, чи взагалі можливо отримати променеву хворобу, якщо ти навіть окопався у Рудому лісі.

Радіобіологи Катерина Шаванова та Олена Паренюк стверджують, що окопи в Рудому лісі та променева хвороба через це – не більше, ніж байки.

«Рудий ліс не має сенсу для окопів. Найбільшу небезпеку наразі становлять місця зберігання ядерних відходів. Наразі у нас немає інформації про їхній стан зараз. От якщо їх розкурочити, то так, можна отримати серйозну дозу, яка призведе до розвитку променевої хвороби», – каже Шаванова.

Науковиці зауважують, що критичним для розвитку променевої хвороби є доза радіаційного випромінювання:

«Біологічну дію іонного випромінювання (ІВ) вимірюють за допомогою еквівалентної дози, в Зівертах (Зв). Природній фон (такий, як в Києві, наприклад), складає 0,14 – 0,2 мкЗв/год (тобто, 0,14 – 0,3 * 10-6   Зв за годину чи 0,0000003 Зв за годину).

Дозволений річний ліміт ефективної дози складає 1 мЗв/рік ( 1*10-3 Зв, чи 0,0001 Зв за цілий рік!)

Радіаційний фон найбільш забрудненого місця у зоні відчуження зараз складає 1,56 мкЗв/год (1,56*10-6 Зв, чи 0,00000156 Зв за годину). Для того, щоб отримати симптоми гострої променевої хвороби (ГПХ) треба отримати 1 Зв, тобто в тисячу разів більше за дозволений річний ліміт, за дуже короткий проміжок часу. А це, повірте, дуже нелегко зробити».

Олена Паренюк додає, що користуючись даними Українського Інституту сільськогосподарської радіології щодо забруднення Рудого лісу та програмою для розрахунку доз ERICA tool, ГПХ може розвинутись за наступних умов:

 «Таким чином ми отримаємо середню дозу у 185 мкЗв/год (мікроГрей на годину), а в перерахунку на місяць, якщо вони звідти вилазити не будуть  –  0,13 Зв.Для того, щоб відчути втому і нудоту – симптоми променевої хвороби –   треба отримати 1 Зв на день.

Програма дає розрахунки ймовірнісної природи. Наведені вище обрахунки – для середнього вирахуваного програмою значення. Та навіть якщо взяти максимально можливі за таких активностей дози – все одно вийде лише 0,26 Гр (Грея) на день. Що, на жаль, не змусить солдатіків виблювати шлунок собі на чоботи… Але здоров’я того вже мати не будуть. Для розвитку ГПХ потрібно понад 1 Гр за добу. 

Отже – варто бути обережними і ще раз подумати, звідки ж ті касатікі, що лежать у лікарнях Білорусі могли знайти собі таку дозу, щоб отримати симптоми гострої променевої хвороби (ГПХ)».

 

ВИСНОВОК

 

//
Exit mobile version