//

ФЕЙК і МАНІПУЛЯЦІЯ про те, що Королева Великобританії Єлизавета ІІ “визнала” Крим російським – Без Брехні

ФЕЙК і МАНІПУЛЯЦІЯ про те, що Королева Великобританії Єлизавета ІІ “визнала” Крим російським

14 жовтня 2021 року «Zik» та «24 канал» поширили новини з кричущими заголовками, що “Королева Єлизавета II визнала/вказала Крим російським”. Пізніше істерія посилилася і заголовки зазвучали ще жовтіше: “Королева втрапила в скандал через Крим”.

Чи дійсно сталася “зрада” або ж ЗМІ лише використовують клікбейтні заголовки, граючи на емоціях читачів, розберемося. 

МЕСЕДЖ: «Королева Єлизавета ІІ написала листа школярам з Криму, вказавши півострів російським… В адресі на конверті було вказано місто Севастополь, а країна – Росія».

СПРОСТУВАННЯ

Першоджерелом новини був акаунт в Instagram так званої “Малої академії наук” в м. Севастополь, на якому опублікували фото листа Єлизавети ІІ (наразі цей пост вже видалений). Річ у тім, що школярі на гуртку  “Цікава англійська” вивчали мову та традиції Британії і на занятті на тему “Подорож до Великобританії” вирішили написати про це листа Королеві.

Листа писала не Королева

На лист відповіла не сама Королева Єлизавета ІІ, а одна з її фрейлін − Філіпа де Пасс.  Річ у тім, що  Її Величність може отримувати понад 300 листів від громадськості щодня. І хоч Королева щодня приділяє час для «фан-пошти», вона відповідає на деякі випадково вибрані листи, а на ті, на які у неї немає часу відповідає одна з фрейлін

В листі для дітей з Криму “фрейлін” зазначила: «Королева хоче, щоб я подякувала вам за ваш лист та добрі слова підтримки. Її Величності було приємно почути, як вам подобається викладати своїм учням англійську мову, і я додаю кілька інформаційних листівок, які ви можете прочитати разом з ними». 

Великобританія не визнавала окупований Крим російським

На офіційному сайті Міністерства закордонних справ Великобританії, вказано, що «Велика Британія підтверджує  свою непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України у зв’язку із сьомою річницею незаконної анексії Криму Росією».

Також міністри закордонних справ країн G7 18 березня 2021 року об’єдналися, щоб засудити триваючі дії Росії з підриву суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України.

Єлизавета ІІ не займається зовнішньою політикою та не вирішує/не впливає на міжнародні питання.

На офіційному сайті британської королівської сім’ї вказано, що «як конституційний монарх, Її Величність не втручається в будь-які політичні чи особисті суперечки, і листи з проханням зробити це отримають стандартну відповідь на цей рахунок». Та й навіть якби Королева хотіла визнати Крим, то такий лист не має юридичної сили та не належить до дипломатичної кореспонденції посла або консула Великобританії, які дійсно показують позицію держави.

Прикметно, що “зрада” з “визнанням” в українських ЗМІ була більшою, аніж “перемога” в російських. Наприклад Лєнта.ру чесно повідомили в новині, що Великобританія Крим Російським не визнавала.

 

В адресі було вказано Севастополь, Росія. Чи могли б листа направити з іншою адресою?

На конверті, на яку була відправлена відповідь, дійсно було вказано «місто Севастополь, а країна – Росія». 

Це була просто зворотня адреса на листі.

Внаслідок анексії Росією Криму, починаючи з 27.03.2014 року поштові відправлення «Укрпоштою» з материкової частини України не приймаються поштою Криму та м. Севастополь та повертаються у зворотному напрямку.

Наразі відділення «Укрпошти», які знаходяться в Криму «не працюють, бо належать до територій які тимчасово окуповані».

У «Новій Пошті» своєю чергою оформити доставлення кореспонденції в Росію та Крим також неможливо, навіть за допомогою послуги «Nova Poshta Global», яка розрахована на міжнародну доставку.

Отже, відділ кореспонденції Єлизавета II міг скористатися лише «Поштою Росії» або її філіалом «Пошта Криму» .

Надіслати до Криму листа іншим способом неможливо.

Якби секретар або фрейлін Королеви відправили лист за адресою м.Севастополь, Україна, він би просто не дійшов, тому британські секретарі використали зворотню адресу, яка була на конверті.

ВИСНОВОК

 

Автори: Катерина Богодьорова, Олекса Шарабура

 

//
Exit mobile version