//

ФЕЙК: Біолабораторія в Ухані належить Glaxo і пов’язана з Гейтсом і Соросом – Без Брехні

ФЕЙК: Біолабораторія в Ухані належить Glaxo і пов’язана з Гейтсом і Соросом

Ще одна розсилка, що пов’язана з пандемією коронавіруса, широко поширюється в соціальних мережах і навіть в деяких ЗМІ, наприклад на російському ресурсі Царьград, мусимо зауважити, що цей ресурс є великим смітником фейкових та пропагандистських новин. У цій розсилці, написаної в дусі дитячої історії про «будинок, який побудував Джек», говориться що Китайська біологічна лабораторія в Ухані належить Glaxo і наводиться нібито існуючий зв’язок між рядом компаній, Біллом Гейтсом, Джорджем Соросом та ВООЗ.

Уханьський інститут вірусології не належить британській фармацевтичній компанії Glaxo. Чергова теорія змови руйнується з першого речення. Частина пунктів розсилки – повністю помилкова, частина побудована на уявних зв’язках з метою ввести читача в оману. Розсилка, скоріш за все перекладена з англійської, також вона поширювалася іспанською та італійською.

А тепер детально: кому належить китайська біологічна лабораторія в Ухані і чому написане в розсилці – брехня і фейк!

«Вот такое совпадение: Китайская биологическая лаборатория в Ухане принадлежит Glaxo. Которая, кстати, является владельцем Pfizer (того, кто производит вакцину) Которая управляется фондами Black Rock. Которая управляет фондами открытого фонда компании (SOROS FOUNDATION). Которая, кстати, обслуживает французскую AXA По совпадению, он владеет немецкой компанией Wintertor. Который случайно построил китайскую лабораторию в Ухане Который куплен случайно немецким альянсом. У которого, Vanguard в качестве акционера. Которая является акционером Black Rock. Которая контролирует центральные банки и управляет примерно третью мирового инвестиционного капитала. Которая, кстати, является основным акционером MICROSOFT (Собственность Билла Гейтса), который является акционером PFIZER (который продает чудо ВАКЦИНЫ) и в настоящее время является чьим первым спонсором ??? Ну да, это Всемирная организация здравоохранения. Просто совпадения».

Розсилка у WhatsApp

СПРОСТУВАННЯ

У тексті йдеться про Біологічну лабораторію в Уханьскому інституті вірусології, перші випадки захворювання коронавірусом були зафіксовані в грудні 2019 року саме в Ухані. У розсилці написано, що лабораторія належить фармацевтичній компанії Glaxo (британська фармацевтична компанія), що входить в групу GlaxoSmithKline (GSK).

Але справа в тому, що Китайська біологічна лабораторія в Ухані, працює під егідою Китайської академії наук (CAS), тобто – знаходиться на державному контролі.

CAS в свою чергу, контролюється Державною радою Китаю, головним адміністративним органом уряду країни. За даними представника CAS в науковому журналі Nature в 2019 році, CAS отримувала половину свого доходу безпосередньо від уряду Китаю, а інша частина надходила від прийому заявок на фінансування та продажів технологій.

Тут варто зазначити, що в принципі цей пункт розсилки нелогічний. Лабораторія – об’єкт стратегічного призначення і чи вона в принципі могла б бути приватною в будь-якій країні світу, а особливо – в Китаї. Будівництво лабораторії завершилося в 2014 році при співпраці з французьким Міжнародним центром досліджень в області інфектології. Сама чутлива зона центру, лабораторія 4 рівня біобезпеки, була здана в експлуатацію в 2018 році.

Яке відношення має Glaxo до Китаю?

На сайті GSK (британська фармацевтична компанія) зазначено, що історія GSK в Китаї почалася у 1908 році. Через два роки Glaxo відкрила представництво в Шанхаї. За відкритими даними у компанії є лише два підприємства в Китаї, що займаються фармацевтичним бізнесом і бізнесом по споживчій охороні здоров’я. І обидві активності – в Шанхаї, а не в Ухані.

Ні Glaxo не володіє Pfizer, ні навпаки

GSK і Pfizer брали участь в розробці вакцин проти COVID-19. В рамках партнерства Pfizer з німецькою фірмою BioNTech була проведена одна з перших вакцин від COVID-19 після її схвалення регулюючими органами в Великобританії. Ці дві компанії є публічно торгуючими компаніями, що котируються на Нью-Йоркській фондовій біржі, однак твердження, що Pfizer належить GSK, не відповідає дійсності. Станом на 10 грудня компанія Pfizer на 69 відсотків належала інституційним акціонерам, таким як інвестиційні фірми. Та й взагалі це конкуруючі компанії.

Звідки взявся BlackRock і причому тут Фонд Сороса?

Як один з найбільших інституційних акціонерів Pfizer, за даними на грудень 2020 року BlackRock володіє 414 768 435 акціями компанії, що становить близько 10,8% від загального числа акцій. При цьому BlackRock не є найбільшим акціонером Pfizer, так як 11,7% належить Vanguard Group.

У повідомленні також стверджується, що BlackRock управляє фінансами Open Foundation Company Джорджа Сороса. Це брехня. Наші колеги з AAP FactCheck не виявлено доказів зв’язку BlackRock з Фондами Відкритого Суспільства. Єдине, що пов’язувало їх – інвестиційна компанія Джорджа Сороса, Soros Fund Management, раніше володіла невеликою кількістю акцій BlackRock, але продала їх в березні 2020 року.

Білл Гейтс є основним акціонером Microsoft?

Ні. Microsoft не є «власністю» Білла Гейтса, як стверджується в розсилці. Гейтсу, до його відходу з ради директорів компанії, належало близько 1,3% акцій. У 2014 році його обійшов колишній генеральний директор Стів Баллмер.

У розсилці лише два вірних утвердження. Перше – Vanguard дійсно найбільший акціонер Microsoft. Друге – про те, що після того, як президент США Дональд Трамп відмовився від участі США у Всесвітній організації охорони здоров’я, Фонд Білла і Мелінди Гейтс став найбільшим добровільним спонсором організації.

Фонд Гейтсів також вклав кошти в Pfizer, щоб розширити доступ до ін’єкційних протизаплідних засобів фармацевтичної компанії. Це надасть жінкам в країна що розвиваються, доступ до протизаплідних засобів.

ВИСНОВКИ:

Матеріал підготовлено в рамках співпраці Євразійської мережі проектів з фактчеікнгу і медіаграмотності EFMN

//
Exit mobile version