//

ФЕЙК | Лікарі всього світу записали відео, на якому закликають не вакцинуватися – Без Брехні

ФЕЙК | Лікарі всього світу записали відео, на якому закликають не вакцинуватися

Лікарі світу закликають не вакцинуватись від коронавірусу. Таку сенсаційну та фейкову новину опублікував сайт BitChute. Вони також опублікували відео, в якому ведуча, на ім’я Тіана Рай показує запис виступів різних лікарів та медичних працівників, які закликають не вірити в пандемію та не вакцинуватись.

Перше, що важливо розуміти про це відео: тут виступають абсолютно різні лікарі. Деякі з них не мають жодного відношення до вірусології чи епідеміології, а також не є інфекціоністами. Деякі — наслідують антинаукові ідеї та альтернативну медицину типу гомеопатії. А деякі просто заявляють абсурдні та небезпечні речі. Але давайте детальніше.

 

ПЕРЕВІРКА

Доктор Ендрі Кауфман, судовий психіатр.

Цей лікар запевняє, що жодних доказів безпеки чи ефективності вакцини немає. Тому що… не було достатньо часу. Також він повторює старий фейк про те, що вірус так і не було виділено.

Спростування:

Фейк про нібито вигаданий вірус пішов від неправильного розуміння деякими документу Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC). В документі не йшлося про те, що вірус неможливо виділити. Там описувався процес перевірки ПЛР-тестів з метою виявити найменшу кількість генетичного матеріалу, яку тест здатен помітити.

В документі описувався звичайний процес перевірки, коли визначався поріг того, яку кількість генетичного матеріалу  ПЛР-тест помітить”, – каже докторка Тусан де Сільва.

Так само судовий психіатр помиляється і щодо “вакцини нашвидкоруч”. Так, це безперечно факт, що вакцина проти коронавірусної хвороби розроблялась в рекордні терміни. Проте всі етапи досліджень пройшли чітко за протоколом, на великих вибірках учасників. 

Процедура екстреного схвалення дійсно дозволена і в США і в багатьох інших країнах світу. Процедура екстреного схвалення направлена на те, щоб полегшити доступ до препаратів, в тому числі вакцин, коли це необхідно.

Але це взагалі не стосується якості препарату. Це стосується лише бюрократичних процесів. Клінічні дослідження препаратів проводяться з дотриманням чітких стандартів. Саме ж дослідження технології виготовлення мРНК вакцин та препаратів розпочалося ще 30 років тому.

 Доктор Хільда де Сміт з Бельгії.

Ця лікарка, спеціалізація якої невідома також повторює мантру про небезпечність вакцини та фейковість пандемії, але також наголошує, що нібито всі попередні спроби винайти вакцину проти коронавірусу завершувались важкими ускладненнями у тварин: “а тепер науковці взагалі хочуть проскочити етап тестування на тваринах”, – каже вона.

Спростування:

Це абсолютна брехня, адже вакцина від Pfizer and BioNTech проходила тестування на тваринах. Її тестували на мишах та макаках.

Основною проблемою, чому зупинилось виробництво вакцин під інших коронавірусів, наприклад проти атипової пневмонії (SARS) або Близькосхідного респіраторного синдрому (MERS) – це брак фінансування.  

Адже попередні епідемії не були такими масштабними. Навіть якщо якісь побічні ефекти на тварних і мали місце під час тих досліджень, це зовсім не свідчить про те, що сучасна вакцина, яка вже пройшла масштабні дослідження на десятках тисяч волонтерах, є небезпечною.

Доктор Нільс Фоссе. Норвегія

Цей лікар ставить вакцину під сумнів, бо вона нібито випробувалась лише на декількох тисячах людей. Але це не так. Лише під час третього етапу досліджень, мРНК вакцина випробувалась на 40 000 волонтерах. 

В принципі всі лікарі так чи інакше твердили одні й ті самі твердження: “коронавірусну хворобу не можна назвати медичною пандемією (терміна “медична пандемія”в принципі не існує)”, “вакцину зробили занадто швидко”, “вакцина небезпечна”.

Багато лікарів на відео насправді не є лікарями традиційної медицини. Наприклад, доктор Р. Зак Кокс з Великої Британії  – гомеопат та холістичний дантист. Також гомеопатом є Джоан Деніс з Бельгії, а Боріс Драгін зі Швеції займається акупунктурою, що також є псевдонауковим напрямком в медицині.

Цікаво, що професор Долорес Кахіл, яка є молекулярним біологом та імунологом з Ірландії попросили піти у відставку з наукового комітету Європейського Союзу через її антинаукові твердження щодо COVID-19. У відео вона заявила, що вакцина може стерилізувати жінок та дівчат.

Це давній фейк, який давно було спростовано. Він базувався на припущені, що вакцина містить амінокислотну послідовність шиповидного протеїну вірусу і така сама послідовність є також в плаценті. Такий збіг може викликати аутоімунні процеси.

Проте як заявила речниця Pfizer, ця послідовність занадто коротка, щоб викликати аутоімунну відповідь. До того ж тоді й після захворювання варто було б очікувати випадки безпліддя або проблеми з вагітністю. Але когортні дослідження не показали різниці між тим, як проходила вагітність у тих, хто зустрівся з вірусом і тих, хто не заразився.

ВИСНОВОК

Окремі лікарі, які не є експертам у вірусології чи епідеміології, а також гомеопати та акупунктуро-практики записали відео, яке вже декілька разів розганяється в мережі, як експертна думка лікарів щодо пандемії.

Лікарі транслюють давно відомі та спростовані міфи. Деякі з них після таких заяв втрачають роботу. Наразі є єдиний науковий консенсус: 

 

Авторка: Наталія Бушковська

//
Exit mobile version