//

ФЕЙК, МАНІПУЛЯЦІЯ, ПРОПАГАНДА | Оксана Марченко – таємнича жінка на чолі України з пророцтва Ванги – Без Брехні

ФЕЙК, МАНІПУЛЯЦІЯ, ПРОПАГАНДА | Оксана Марченко – таємнича жінка на чолі України з пророцтва Ванги

Оксана Марченко, доcі відома українському суспільству як телеведуча та дружина лідера партії «Опозиційна платформа – За життя», нещодавно заявила, що йде в політику. Відповідне рішення, за її словами, дружина Медведчука прийняла через запроваджені санкції проти неї та її чоловіка. Вже за добу у мережі почали з’являтися публікації, які важко назвати журналістськими. Автори матеріалів, посилаючись на слова політичного оглядача Микити Варламова, вказували, що Оксана Марченко – таємнича жінка з пророцтва Ванги. Начеб-то багато років тому цілителька напророчила Україні, що сильна і вольова жінка очолить країну. І саме вона здатна змінити державу на краще. 

Особисті таланти Оксани Марченко ми не розглядаємо, як об’єкт перевірки. Однак, можемо перевірити чи дійсно це слова з пророцтва Ванги. Тож чи є інтрига?  

ПЕРЕВІРКА

Публікацію про Марченко та її майбутню політичну кар’єру поширили «Vesti.ua» та кілька сайтів сміттярок. Крім того, інформація швидко розповсюдилась мережею Facebook. Першоджерелом публікацій став матеріал з особистого блогу читача сайту «Кореспондент» Микити Варламова. Сам автор публікації вказує, що він – політолог-міжнародник.

Те, що є очевидним для автора публікації, насправді зовсім не очевидно для нас. По-перше, автор посилається на «таємниче» передбачення Ванги, при цьому не пояснюючи, як при всій «таємничості» пророцтво стало відомо авторові.  Політолог-міжнародник вказує, що ясновидиця передбачила, що жінка очолить країну. Однак, коли це станеться, автор чомусь не уточнює. А про те, що Оксана Марченко має президентські амбіції, оглядач начебто дізнався від людей, що знають напевно. Хто ці люди – у матеріалі не уточняється. Але навряд чи автор отримав таку інформацію безпосередньо від кандидатки. Матеріал скидається на аналогічні статті з жовтої преси. Саме там журналісти найчастіше посилаються на чутки, передбачення, пророцтва, віщі сни – в тій області «журналістики» це ну дуже вагомі аргументи!

Загалом, такі передбачення раніше часто використовували політики, намагаючись змусити виборців повірити, що саме ця людина стане порятунком для держави. У цьому контексті варто згадати Юлію Тимошенко. Ще під час президентських виборів-2010 пророцтво про жінку, яка прийде і врятує країну від занепаду широко використовувала у своїй політичній кампанії тодішня кандидатка на пост глави держави. У 2016 участь жінки, яка подарує надію мільйонам українців спіткала Надію Савченко. Автори використали той же прийом, і на обрії знов з’явилась сильна і вольова жінка.

Та, як ми знаємо, політична кар’єра Надії Савченко була не тривалою. Не довго роздумуючи, політтехнологи знайшли їй заміну – сильну і вольову Оксану Марченко.

То ж можна зробити висновок, що поточний вкид, про пророцтво про Марченко – не більше ніж політтехнологія, побудована на маніпулятивних технологіях, відверта пропаганда особи. А вкупі це все – банальний фейк!

Хто така Ванга та чому популярні її пророцтва?

Вважається, що Ванга (повне ім’я – Вангелія Пандева), народилась в місті Струмиця, що в Північній Македонії 31 січня 1911 року. Відомо, що жінка була сліпою. І їй приписують екстрасенсорні здібності. Померла провидиця у 1996 році. Та слова Ванги переказують ще досі. Ми вже розвінчували фейк про те, що ясновидиця напророчила пандемію та невдовзі – появу вакцини від небезпечного вірусу. Також ЗМІ писали про черговий апокаліпсис – початок Третьої світової війни у 2010 році. А ще – пророцтво про день «п’яти двійок». Нібито дата 22.12.2020 віщує кінець світу. Як бачимо, прогнози – не справдились.

Насправді Ванга давала усні пророцтва, тому фактичних підтверджень, які саме передбачення належать провидиці – немає. Можливо, цей факт і змусив авторів сумнівних матеріалів використовувати відоме ім’я ясновидиці у своїх цілях. Адже відрізнити, де правда, а де брехня у цьому випадку – навряд чи можливо за відсутністю першоджерел. Тому ми впевнені, що подібні «передбачення» ще неодноразово будуть зустрічатися читачам у ЗМІ. Тим паче список ймовірних пророцтв Ванги аж до 5079 року є у вільному доступі. Саме вони найчастіше стають невичерпним клондайком, де можна у будь-який потрібний момент знайти необхідне «пророцтво» саме про ту людину, мова про яку зараз на часі.

 

Авторка: Катерина Філімонович

Ще по темі:

//
Exit mobile version