//

ФЕЙК про «тисячі злотих» від Анджея Дуди для українців – Без Брехні

ФЕЙК про «тисячі злотих» від Анджея Дуди для українців

В сегменті Facebook західних областей України днями поширилося повідомлення про те, що начебто польський президент Анджей Дуда роздає по декілька тисяч злотих в подарунок для українців. Сума виплат різна і нібито залежить від місяця народження людини. Але насправді це не відповідає дійсності.

 

У тексті повідомлення говориться про те, що потрібно обрати свій місяць народження й отримати подарунок, який відповідає саме цим даним. Робити це потрібно впевнено. Гроші нараховуються у злотих. Найбільше коштів отримає той, хто народився у травні та вересні – 9 600 злотих, а найменше у березні – 6 800 злотих.

До посту є й допис, у якому висловлюється щира подяка Президенту Польщі та всім полякам за підтримку!

А ще додано чотири фото, на яких зображений Анджей Дуда, пачки з грошима, і чимала кількість пакетів з «подарунками».

Насправді президент Польщі не роздає гроші українцям залежно від місяця народження. Сторінка Дуди у Facebook, яка демонструють у вірусному повідомленні – фейкова. Неправильно написали навіть його ім’я. У фейковому дописі – ANDRZEJJ, насправді ж правильно польською – ANDRZEJ. Сторінка має всього 1896 вподобань і два дописи. А в сфері діяльності зазначено «Агент з нерухомості».

Пост набрав чимало коментарів, у яких люди все ж пишуть місяць свого народження, дякують полякам за підтримку. З великою вірогідністю, що схвальні дописи у коментарях – це бот-сторінки, які часто використовуються для розкрутки таких фейкових вірусних повідомлень.

ВИСНОВОК

На хвилі дійсно вагомої та важливої підтримки, яку для нас надає Польща, шахраї створили фейкову сторінку Анджея Дуди, аби привернути увагу. Неправдивий текст із зазначеними сумами виплат, звісно, викликає інтерес і реакцію у користувача. Можливо, таким чином маніпулятори розкручували сторінку того ж таки «агента нерухомості». Або намагалися похитнути рівень довіри до Польщі, адже насправді «тисячі злотих» для тих, хто повірив у цю аферу, виплачувати ніхто не збирається.

Авторка: Вікторія Телечук

Матеріал підготовлено партнером Мережі проєктом «Брехунець» 

 

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version