//

ФЕЙК, МАНІПУЛЯЦІЯ | Представники ОПЗЖ назвали російську мову «восточно-украинским языком» – Без Брехні

ФЕЙК, МАНІПУЛЯЦІЯ | Представники ОПЗЖ назвали російську мову «восточно-украинским языком»

Після вступ у силу ст. 30 ЗУ «Про забезпечення функціонування української мови як державної» кількість мовних скандалів в Україні збільшилась, і ні лише у сфері обслуговування (магазини, кафе) або закладах освіти, а також під час засідань органів державної влади чи органів місцевого самоврядування. Ось, і український телеграм-канал «Украина Online» 1 березня 2021 року опублікував гучне відео, яке вже подивилися 54 тис. користувачів. У відео Геннадія Гуфман, голова Дніпропетровської обласної партії «ОПЗЖ» та перший заступник представника Дніпропетровської облради, на засіданні сесії (1:28:14) Дніпропетровської облради 26 лютого 2021 року перед тим, як почати спіч, привітався з колегами на українській мові, але продовжив: «Если можно, я буквально пару слов на восточно-украинском» та перейшов на російську мову. Деякі колеги зустріли його фразу оплесками. Та чи існує та східна-українська мова або ж це вигадка Геннадія Гуфман аби не говорити українською, з’ясуємо.

МЕСЕДЖ: «Если можно, я буквально пару слов на восточно-украинском», − наголосив Геннадія Гуфман та перейшов на російську мову»

По-перше. В Україні ніколи не було східно-української мови. Згідно з «Britannica», авторитетна британо-американська онлайн енциклопедія, у праці Джея Ясаноффа, професор індоєвропейської лінгвістики та філології в Гарварді, зазначено, що «до східнослов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї входить українська, білоруська та російська мови».

Федот Жилко, український діалектолог XX ст., у своїй праці «Нариси з діалектології української мови» вказує, що Опанас Шафонський, український історик, ще у к. XVIII ст. поділяв усі говори Лівобережної України на три зони: північно-західна, середня та південно-східна». Також у к. XVIII ст. існувала південно-східна діалектна група, яка займала найбільшу територію серед інших груп, охоплюючи середню Наддніпрянщину, Слобожанщину, Степову Україну та Донбас. Освітній проект «Всеосвіта» інформує, що сучасний південно-східний діалект наразі охоплює Полтавську, Харківську, Луганську, Донецьку, Запорізьку, Дніпропетровську, Херсонську області та Крим. Тому, східно-українська мова лише фейк та маніпуляція Гуфмана із рубрики «можу говорити українською, але не хочу».

По-друге. Згідно з ст. 9 ЗУ «Про забезпечення функціонування української мови як державної» особами, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків є депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати місцевих рад, посадові особи органів місцевого самоврядування, державні службовці та ін.

Також згідно з ст.188-52 вищезгаданого закону «порушення закону щодо функціонування і застосування української мови як державної під час засідань, заходів, зустрічей і робочого спілкування, в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим і органах місцевого самоврядування, на державних і комунальних підприємствах, в установах та організаціях та ін. − тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або попередження, якщо порушення вчинене вперше».

Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови, на своїй Facebook-сторінці 5.03.2021 зауважив, що «за перші 2 місяці 2021 року розпочато 24 заходи державного контролю. Левова частка із них стосуються порушень ЗУ «Про забезпечення функціонування української мови як державної» депутатами місцевих рад, які свідомо ігнорують свій обов’язок використовувати державну мову на пленарних засіданнях місцевих рад та засіданнях профільних комісій». Депутати місцевих рад та посадові особи органів місцевого самоврядування зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків, у тому числі під час засідань, заходів, робочого спілкування. У разі, якщо під час засідання, заходу або зустрічі використовується інша мова, ніж державна, має бути забезпечений переклад державною мовою» згідно з п. 2 ст. 12 вищезгаданого закону.

Отже, дії Геннадія Гуфман більш схожі на черговий мовний флешмоб від проросійської партії «ОПЗЖ», депутати якої вже неодноразово відмовляються говорити українською під час виконання службових обов’язків. Геннадій Гуфман не лише маніпулює вигаданим «восточно-украинским языком» та ще свідомо порушує діючий закон про мову, а колеги, які аплодують підтримують його незаконні дії.

 

Авторка: Каріна Богодьорова

//
Exit mobile version