//

ФЕЙК про черговий онлайн-лохотрон від неіснуючої благодійної організації Президента Зеленського, що допомагає постраждалим від пандемії   – Без Брехні

ФЕЙК про черговий онлайн-лохотрон від неіснуючої благодійної організації Президента Зеленського, що допомагає постраждалим від пандемії  

У соцмережі Facebook з’явилася сторінка нібито благодійної організації Президента України Володимира Зеленського, яка допомагає людям, котрі постраждали від пандемії коронавірусу. Отримати суми зі шестизначним числом може будь-хто всього лише за реєстрацію.  Як то кажуть, неозброєним оком видно, що тут “пахне фейком”. Але ми перевірили і розклали по поличках “шалену пропозицію”,  про те як стати мільйонером. 

ВЕРДИКТ: ФЕЙК

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

Сторінка Volodymyr Zelensky.Zdfvdzxd була створена 12 березня, проте перший допис у ній датується 31 травня. У цьому дописі інформується про те, що Президент України Володимир Зеленський зі своєю командою організував благодійну організацію Pandemic COVID-19. Отримати допомогу може не тільки українець, а житель будь-якої країни світу.  

Щоб виграти кошти, потрібно зареєструвати своє ім’я за посиланням, поширити допис про розіграш у декількох групах і чекати, поки випадковим чином вам нарахують певну суму коштів.

Здається, хто ще вірить у подібні лохотрони в соцмережах? Але ні: під постом вже дев’ять тисяч користувачів залишили перші літери своїх імен, а також запитують «як виграти гроші». Проте, аналіз тих «користувачів», хто залишає позитивні відгуки та так само з натхненням коментує пост, виявив, що практично всі вони є бот-сторінками – відсутні персональні фото, особисті дані, коротка історія сторінки, немає постів і репостів.  

Викликає сумнів вже сама назва сторінка, адже останнє її слово є просто набором символів. Навряд чи благодійна організація так недбало поставилася би до назви сторінки.

Наступна ознака фейковості – категорія у спільноті Volodymyr Zelensky.Zdfvdzxd визначена, як … «Товари для немовлят/дітей», що виглядає вже зовсім як маячня, якщо зважати, що це нібито благодійна організація.

Щодо самої благодійної організації «Pandemic COVID-19», то у Єдиному державному реєстрі громадських формувань такої організації взагалі не існує. Так само ні на сайті Президента, ні на його особистій сторінці у Facebook немає подібної інформації про виплати коштів через названу вище благодійну організацію.

Сам допис  теж викликає сумніви, адже він не містить ніякої конкретики: яким чином будуть виплачуватися кошти і як перевірятимуть, що людина дійсно постраждала від пандемії. Цікаво також, що частина супроводжуючого тексту до публікації написана українською мовою, а частина – російською.

У іншому ж дописі на цій сторінці йдеться вже про те, що допомагають людям, що постраждали від спалаху вірусу CROWN, хоча ще у лютому Всесвітня організація охорони здоров’я дала йому назву Covid-19.

Щодо самої процедури отримання коштів, то її також не оприлюднено. Але якщо перейти за посиланням реєстрації, яке організатори поширюють у коментарях, то відкривається сторінка із текстом іспанською (!) мовою, так само як і коментарі під формою реєстрації.

Тож зрозуміло, що ніякої благодійної організації Президента Зеленського, яка допомагає тим, хто постраждав від пандемії, немає. А ось що є, то це не один фейковий допис про легкі заробітки у соцмережах.

Слід зауважити, що це вже не перший випадок, коли подібні лохотрони пов’язують не з кимось іншим, а саме з іменем Володимира Зеленського. Приміром, восени минулого року у соцмережах роздули фейкове повідомлення про  неіснуючий указ Президента, за яким кожному українцю мали виплати по 15 тисяч гривень. У тому випадку потрібно було пройти опитування, за яке нібито можна було отримати гроші. Пройшовши опитування користувачів перенаправляло за посиланням на сайт, де потрібно було здійснити «платіж» у розмірі близько 150 гривень.

Про ще один лохотрон ми писали зовсім недавно. У соцмережах пропонували заробити кожному бажаючому від 16 500 гривень, знову ж таки просто пройшовши опитування. Зрозуміло, що ніяких коштів ніхто нікому не виплачував, адже саме опитування працювало з перебоями, а нібито відправником коштів була російська компанія.

 

//
Exit mobile version